Macháček bude Čechům na Dakaru fandit doma

Po dlouhých pěti letech bude chybět na startu Rallye Dakar. Po přechodu do automobilové kategorie Josef Macháček zatím nedotáhl svůj projekt s bugginou do zdárného konce a v lednu bude doma pracovat na jeho přípravě na další soutěže. Zároveň bude veterán pečlivě sledovat, jak si jeho kolegové z týmu KM Racing počínají na trase mezi peruánskou Limou a chilským Santiagem.

„Našim klukům budu doma držet palce a sledovat, jak si v Jižní Americe vedou. Ruce mě ale určitě svrbět nebudou. A kdyby jo, tak si počkám až napadne sníh a vyrazím si s buginou někam zarajtovat,“ říká s úsměvem pětinásobný dakarský šampion kategorie čtyřkolek. „Nepojedu se ani podívat na start nebo do cíle Rallye Dakar, protože mám doma spoustu práce. Skončil jsem se čtyřkolkami a začala pro mě nová éra. Kvůli tomu musím přeorganizovat dílnu a navíc dělám na čtyřech buginách, takže práce mám práce nad hlavu,“ vysvětluje pětapadesátiletý Macháček.
„Zatím nejsem připravený na to, abych mohl v lednu na Dakar vystartovat. Proto jsem zavrhl i myšlenku jet Africa Eco Race,“ pokračuje. „Udělal jsem velkou změnu. Přechod ze čtyřkolky na buginu není jednoduchý. Nikdo si nemůže myslet, že během nějakých pěti menších rallye, co mám za sebou, budu mít auto připravené na takovou soutěž. Až ta doba přijde, vyrazím a ukážu se. Jezdec musí technice stoprocentně věřit, a to u mě ještě neplatí,“ přiznává. 
Jeho posledním letošním startem byla v listopadu tuniská El Chott Rally. „Chtěl jsem najet kvalitních tři tisíce kilometrů, ale bohužel se mi to nepovedlo. Ujel jsem jen tisícovku a z technických důvodů nemohl pokračovat. Jel jsem na stroji Rage, na němž jsem zkoušel komponenty - servořízení, poloosy, převodovku, motor, které později použiju na prototyp Artic Cat, s nímž chci jet Rallye Dakar. Vývoj auta je dlouhodobá záležitost, do které vnáším vlastní technické postřehy a závodní zkušenosti,“ vypráví Machus. Už má naplánováno, na jakých větších soutěžích se objeví příští rok. „V březnu odjíždím v rámci dalšího testování na Tuareg Rally a v létě bych chtěl startovat v Rusku na Silk Way Rally. Pak už se chci připravit na další Dakar, takže by moje pauza měla trvat jenom rok,“ dodává.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist