Lídr Casteu trefil krávu, do čela šel Portugalec Faria

Den odpočinku je za námi a účastníci Dakaru 2013 vyjeli v Argentině do další etapy. Ta skončila vítězstvím Cyrila Desprese (KTM) a smůlou dosud vedoucího Francouze Davida Casteua (Yamaha), který na trati trefil krávu a dost ztratil. To hrálo do karet Portugalci Rubenu Fariovi (KTM), který se dostal do čela soutěže.

Účastníky Dakaru 2013 čekala po plně zaslouženém dni odpočinku vůbec nejdelší etapa. Argentinská města San Miguel de Tucumán a Córdoba spojilo 852 kilometrů, z toho 593 km speciálu bylo stejných pro všechny kategorie, kromě trucků. Ty jely podstatně kratší úsek. Po pouštích, písečných dunách, horských průsmycích And a silničkách ve skalách dnes jezdcům přibyl další jihoamerický fenomén - lesy. Jelo se v průměrné nadmořské výšce 800 metrů. Závodníci si nesměli dovolit žádné zaváhání. Na trase měřeného úseku totiž nebyly povoleny asistenční trucky. V kategorii motocyklů se čekal další velký boj, vždyť prvních 18 jezdců průběžné klasifikace bylo před pondělní etapou vměstnáno do jediné hodiny. Po sobotě přitom vedl Francouz David Casteu na yamaze (malý snímek vpravo), s odstupem 9:22 min. následován svým krajanem Cyrilem Despresem (KTM). Čtyřnásobnému vítězi Dakaru nejprve po sobotním dojezdu připočetli 15minutovou penalizaci za výměnu motoru a následně mu ji zase smazali, takže se Despres zase vrátil z pátého na druhé místo celkově. Na třetí pozici figuroval jeho nosič vody, Portugalec Ruben Faria.
Ze San Miguel de Tucumán vyjel brzy ráno jako první vítěz sobotní etapy Španěl Joan Barreda (Husqvarna), čekalo ho nejprve 176 kilometrů spojovačky na start měřeného úseku. Do pondělní etapy vyrazilo 140 zbývajících motorkářů. Do speciálu Joan Barreda vystartoval v 7:50 tamního času, následován Američanem Johnny Campbellem (Honda) a Slovákem Ivanem Jakešem (KTM), všechny po 122 kilometrech čekala neutrální zóna, kde se neměřilo. Po 38. kilometru hlásili z trati, že první trojice zůstává v čele spolu, dělí je přibližně třicet sekund. Za nimi se utvořila skupina s lídrem závodu Davidem Casteuem, kterého sjeli Pedro Bianchi Prata a Vincent Guindani. Důležitější než pořadí byly ale samozřejmě časy: a tady od začátku etapy kraloval Despres, za ním s malým odstupem bojovali Barreda a Portugalec Helder Rodrigues (Honda). Klasicky na začátku druhé desítky se drželi oba Slováci Jakeš i Štefan Svitko. Dobře odstartoval i jediný Čech v soutěži David Pabiška (Yamaha), který se objevoval okolo 40. pozice.
Po odjeté hodině a půl zůstával v čele Despres, 38 sekund na něj ztrácel Barreda, do špičky se tlačil i další jezdec Husqvarny Ital Alessandro Botturi. Šestý byl Casteu, desátý Jakeš a 19. Svitko. Pabiška se stále držel na konci první čtyřicítky. Rozestupy mezi jezdci ale zůstávaly minimální. Pak začaly velké problémy lídra soutěže Casteua. Francouz z Nice neustálé slézal ze své ymahy a něco na ní kontroloval. Začalo se spekulovat, že má něco s přívodem paliva. Když na delší dobu zastavil 16 kilometrů před místem, kde se doplňovalo  palivo,  vypadalo to, že mu benzín došel úplně. Je zajímavé, že když má krizi Casteu, tak se přidá i jeho krajan na yamaze Olivier Pain (na spodním snímku). A když se má dařit, tak zase oběma najednou. Že jsou jako siamská dvojčata, se ukázalo i dnes: v okamžiku propadu Casteua začal silně zaostávat i Pain a rozhodně to nebylo tím, že by na něj čekal. Stěžoval si na technické problémy neurčeného druhu. Mezitím explodoval motor sherca Chilana Axela Heilenkottera, zachraňovala ho jeho krajanka Josefina Gardulská. Příčina problémů Casteua se nakonec projevila až, když jezdec přijel do cíle první části měřeného úseku. Nechával si totiž od zdravotníka ovázat ruku, kterou si zranil, když trefil na trati krávu. A protože jeho ztráta už v té chvíli přesáhla deset minut, pomyslně předal vedení v Dakaru Cyrilu Despresovi. Přes deset minut ztrácel i Chilan Chaleco Lopez (KTM), a tak se zdálo, že se večer bude notně přepisovat tabulka průběžného pořadí. Na konci první části speciálu vedl Despres o čtyři minuty před Barredou, Jakeš byl šestý, Svitko patnáctý a Pabiška 37., jen pár pozicí za nešťastným Casteuem.   
Barreda (na spodním snímku) vyjel do druhé části speciálu ve 12:49:21 hodin tamního času. A všichni byli zvědavi, jak si se svým zraněním poradí ještě papírově stále vedoucí Casteu. Hned za obnoveným startem zastavil v etapě zatím třetí Američan Johnny Campbell (Honda) a propadl se o sedm míst dozadu. Potom pokračovaly potíže Oliviera Paina, tentokrát si Francouz přivodil lehčí pád vjetím do díry. Na nohy mu pomáhali okolojedoucí kolegové Michael Metge a Vincent Guindani. Nadále ale pokračovalo vládnutí Desprese. Na 423. kilometru vedl s náskokem 3:47 min. na Joana Barredu, 5:29 měl na Botturiho, 5:49 na Rubena Fariu a 7:35 na Jakeše. David Casteu v té chvíli ztrácel už 23:46 min. Svitko byl dvanáctý a Pabiška 35. Podobné to bylo i na 499.  kilometru, Despres vedl před Barredou o 3:21 min., za nimi stále Botturi a Faria.  A francouzský bouřlivák dotáhl své snažení až do konce, když vyhrál etapu v čase 5 hodin, 41 minut a 36 sekund. Také Barreda si udržel druhé místo a připsal si tak další velký úspěch na letošním Dakaru. Jeho ztráta na Desprese byla nakonec vyčíslena na 4:03 min. Jako třetí dojel s pětiminutovou ztrátou Ital Botturi, za ním Faria a šestý nejrychlejší čas naměřili Jakešovi. Protože večer opět Despresovi připočetli 15minutovou penalizaci za už zmíněnou výměnu motoru, nešel do čela Francouz, ale Portugalec Faria. Na druhého Desprese, který je prakticky u KTM jeho šéfem, má Faria  náskok přes pět minut. Dnešní ztrátou Casteua a Paina se už na neuvěřitelné 4. místo celkově vyhoupl slovenský jezdec Jakeš. 
 
Na 49. místě je prozatím klasifikován v 9. etapě David Pabiška. Soutěž se sedmatřicetiletému jezdci týmu KM Racing zatím nevyvíjí podle jeho představ. Figuruje až v páté desítce, ale svou sílu ukázal v sobotu, kdy dojel v etapě mezi argentinskými městy Saltou a Tucumán čtrnáctý. "Tento Dakar je naprosto rozdílný od všech předchozích, co jsem jel, takže se moc nevyvíjí podle mých představ. Na druhou stranu jsem ale spokojený. Jedu si svůj styl.  V sobotu to bylo to poprvé, kdy jsem tu opravdu závodil. Dny předtím jsem na tom nebyl dobře psychicky, pořád mě něco trápilo. Taky jsem chtěl konečně všem škarohlídům ukázat, že na to ještě mám. Díky tomu výsledku jsem si výrazně zlepšil náladu a jen doufám, že mi ještě týden vydrží." uvedl jezdec pro web kmracing.cz. Před startem si si dal za cíl 25. místo. Je možné se na něj dotáhnout? "Nechal jsem si čelo soutěže utéct. Budu se teď proto soustředit na další průběh soutěže. Chci jet v závodním režimu a celkové pořadí je pro mě v uvozovkách až druhořadé. Snad mě to ve druhé části Dakaru ke spokojenosti všech, co mě upřímně fandí a podporují, nějak vyjde," zakončil Pabiška.

Motocykly v 9. etapě:

1 1 DESPRES (FRA) KTM 05:41:36   
2 5 BARREDA BORT (ESP) HUSQVARNA + 4:03 min.  
3 17 BOTTURI (ITA) HUSQVARNA + 5:14 
4 11 FARIA (PRT) KTM + 7:47  
5 3 RODRIGUES (PRT) HONDA + 8:47  
6 32 JAKEŠ (SVK) KTM + 9:37   
7 20 GONÇALVES (PRT) HUSQVARNA + 11:14   
8 12 PEDRERO (ESP) KTM +12:14 
9 13 FARRES GUELL (ESP) HONDA + 14:12
10 7 LOPEZ (CHL) KTM + 16:06  
11 6 SVITKO (SVK) KTM  + 18:03 
49 65 PABIŠKA (CZE) YAMAHA + 57:00

Průběžně po 9. etapě:

1 11 FARIA (PRT) KTM 25:57:12 
2 1 DESPRES (FRA) KTM + 5:23 min. 
3 7 LOPEZ (CHL) KTM + 9:03  
4 32 JAKEŠ (SVK) KTM + 16:56   
5 17 BOTTURI (ITA) HUSQVARNA + 22:58   
6 9 PAIN (FRA) YAMAHA + 28:46 
7 3 RODRIGUES (PRT) HONDA + 31:23   
8 6 SVITKO (SVK) KTM + 32:50   
9 18 PRZYGONSKI (POL) KTM + 33:13   
10 92 ISRAEL ESQUERRE (CHL) HONDA + 38:30  
43 65 PABIŠKA (CZE) YAMAHA + 4:28:28    

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist