KTM na Dakar bez Comy, ale s mistrem světa

Továrna KTM sice letos poněkud ztratila své výsostné pozice v motokrosu a enduru, rozhodně si je ale chce udržet na slavné Dakar Rally, která za tři týdny začne v Jižní Americe. Red Bull KTM bude v Argentině a Bolívii obhajovat poslední titul, který získal před rokem na Dakaru pro rakouskou značku Marc Coma. Neporazitelný Španěl ale mezitím pověsil řídítka na hřebík...

Red Bull KTM Rally Factory Racing Team má za sebou nepřetržitou šňůru 14 dakarských vítězství v řadě a ani 38. ročník to nemá změnit. Proti neustále se lepšícím jezdcům Hondy, vždy nebezpečné ekipě Yamahy a nevyzpytatelným soukromníkům postaví na začátku příštího roku KTM silný tým pěti továrních jezdců. Na 9000 kilometrů dlouhou trasu vyrazí předposlední šampion už zaniklé motokrosové třídy MX3 a letošní mistra světa vytrvalostních rallye Matthias Walkner (Rakousko), dakarský veterán Jordi Viladoms (Španělsko), rychlý a dravý Toby Price (Austrálie), několikanásobný světový šampion v enduru Antoine Meo (Francie) a také jedna žena, asi nejlepší terénní závodnice světa Laia Sanz (Španělsko). Ze sestavy zřejmě vypadne talentovaný Brit Sam Sunderland, který se týden po posledním závodě MS, který vyhrál před Walknerem, vážně zranil během tréninku. Zlomenou stehenní kost už těžko stačí doléčit a o svůj čtvrtý Dakar, kde už vyhrál tři etapy, tím pádem přijde. Ale naděje stále existuje, závěrečné vyšetření jezdce teprve čeká.

Ještě předtím, než naložili motocykly, náhradní díly a nářadí ve francouzském Le Havre na loď do Buenos Aires, závodníci naposledy odzkoušeli své stroje KTM 450 RALLY v marocké poušti.
Alex Doringer, manažer divize KTM pro enduro a rally, vysvětlil, že po Maroku budou mít všichni jezdci individuální plán zaměřený na posilování, regeneraci, fitness a řádné stravování, aby vydrželi v lednu vyčerpávající 14denní, převážně pouštní program. "KTM opět posílá na Dakar silný tým. Toby Price přesvědčil už v minulém ročníku nečekaným třetím místem a bývá každoročně mezi nejlepšími jezdci na ISDE. Máme v sestavě Matthiase Walknera, aktuálního mistra světa v dálkových soutěžích. Jordi Viladoms už je v týmu dokonale zabydlený a bude sloužit i jako rádce mladším kolegům. A pak máme nováčka na Dakaru Antoina Mea," zakončil Doringer. Stačí připomenout, že Meo má na svém kontě světové endurové tituly v různých třídách v letech 2010, 2011, 2012, 2013 a 2015.

Člověk nemusí být nutně feminista, aby uznal, že Laia Sanz se na motorce vyrovná všem chlapům. V ročníku 2015 dojela do cíle jako devátá a příští rok pojede sice jako součást továrního týmu, ale s vlastními sponzory. Antoine Meo tvrdí, že Dakar byl vždy jeden z jeho životních i profesních cílů. "V enduru už jsem získal všechno, co se dalo, takže je čas posunout se dál. Ale chápu, že jako nováček se budu v lednu zatím jen učit z moudrosti zkušenějších jezdců. Už po mých prvních pouštních závodech jsem pochopil, že moje tituly z endura tady neplatí. A že přílišné sebevědomí je v cross-country kontraproduktivní. Chápu, že začínám úplně od nuly," skromě uvedl Meo.


 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (9x):



TOPlist