KTM jede na Dakar pouze s K. Benavidesem a Pricem

Velmi netradičně jen s dvěma jezdci se 46. ročníku Rally Dakar zúčastní jeden z favorizovaných týmů Red Bull KTM Factory Racing. Argentinec Kevin Benavides a Australan Toby Price ale mají talentu na rozdávání a plno zkušeností, oba už slavný pouštní závod v minulosti vyhráli. Rakušan Matthias Walkner bohužel závod vynechá kvůli nedávnému zranění levé nohy.

K. Benavides a Price dokončují své poslední přípravy před Rally Dakar 2024, která prologem začíná 5. ledna. Oba se plně soustředí na úspěch, vždyť Argentinec odjíždí do v Saúdské Arábie jako úřadující šampion a tým jeho bere obhajobu velmi prestižně. Sezóna 2023 však nebyla pro čtyřiatřicetiletého jezdce zrovna přívětivá. Kvůli vleklému zranění zápěstí a dalším zdravotním problémům musel v průběhu roku vynechat několik závodů. Další frustrující zranění nohy utrpěl také během prosincového tréninku v americké Kalifornii. Benavides ale doufá, že bude na startu Dakaru téměř 100% fit a bude se moci soustředit na svůj cíl získat trofej již druhý rok po sobě.46. ​​ročník Rally Dakar se bude konat od 5. do 19. ledna 2024, začne ve městě Aula a skončí o dva týdny později v Yanbu na břehu Rudého moře. Celkem závodníci ujedou téměř 8 000 km, z nichž 5 000 bude měřených. Pořadatelé slíbili neuvěřitelně náročný závod s 60 % nových terénů a jiným formátem maratonské etapy.  

Toby Price, který v lednu po dvou náročných týdnech závodění přišel o vítězství na Dakaru 2023 o pouhých 43 sekund, má pro rok 2024 jediný cíl: Zajistit si své třetí vítězství v kariéře. Australan si v roce 2023 užil výbornou závodní sezónu a svůj rok zakončil přesvědčivým vítězstvím na Rallye du Maroc. Pro Tobyho půjde o jubilejní desátý Dakar. Matthias Walkner bohužel vynechá Rally Dakar 2024 kvůli ošklivému zranění, které si přivodil na levé noze při tréninku ve Spojených státech. Sedmatticetiletý závodník podstoupil okamžitou operaci ke stabilizaci zlomenin, ale bude vyžadovat další zákrok. Všichni v Red Bull KTM přejí Matthiasovi úplné a brzké uzdravení.


 

Andreas Hölzl, Rally Team Manager: „Opravdu se moc těšíme na Dakar – motorky jsou hotové a z technického hlediska jsme opravdu dobře připraveni. Toby je samozřejmě velmi motivovaný. Měl opravdu silnou sezónu 2023 a je v dobré kondici, dobře trénovaný a plně se soustředí už jen na Dakar. Kevin, i když po své malé havárii není úplně zdravý, má své cíle pevně zaměřené jen na dakarskou obhajobu. Je sebevědomý a do začátku závodu v lednu by měl být blízko plné kondici. Matthiase čeká v Rakousku další operace. Je to jistě bolestivé zranění, které bude vyžadovat nějaký čas, než se řádně zahojí. Ale tým za ním plně stojí a doufáme, že ho uvidíme zpátky závodit co nejdříve."

Kevin Benavides: „Dakar pro mě znamená všechno. Tento rok byl výjimečný, protože jsem vyhrál s KTM a měl jsem tu čest bojovat se svým týmovým kolegou až do konce. Zbytek letošního roku byl opravdu náročný. Po vítězství na Dakaru jsem byl plný sebevědomí, ale pak, když jsem si na začátku sezóny zlomil stehenní kost a později zápěstí, jsem na motorce nezískal mnoho závodního času. V zákulisí jsem trénoval tak tvrdě, jak jsem mohl, abych obnovil svou kondici a mentální sílu, ale určitě to byl těžký rok. Nyní, když míříme do Nového roku a na nový Dakar, opravdu chci rok 2023 hodit za hlavu a znovu bojovat o vítězství. Vím, že na to mám, Od startu nás dělí jen pár týdnů a už se nemůžu se dočkat, až se do toho pustíme."

Toby Price: „Dakar 2024 bude mým desátým celkově a mým devátým závodem za tovární tým KTM. Z devíti Dakarů, které jsme společně absolvovali, se mi podařilo vystoupit na pódium v ​​šesti, což je neuvěřitelné, když pomyslíte na to, jak náročný závod je a jak těžké je vůbec dojet do cíle. Měl jsem dvě první místa, druhé a tři třetí – získat další vítězství při mém desátém pokusu by bylo úžasné. Dakar je jako žádný jiný závod. Je jto jistě dřina, zábava a vyčerpávající práce, ale líbí se mi, jak se všichni sejdou a snaží se dokončit závod. Dakar je jako moje druhá rodina, takže je vždy dobré všechny vidět, připravit se na závod a znovu to rozjet. Jsem na tom fyzicky dobře a motorka je dobrá – určitě jsme připraveni svěle si na Dakaru 2024 zazávodit."

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist