Kdo vyhrál? Barreda! Ne, Cornejo! Ne, opravdu Barreda!

45. ročník Rally Dakar pokračoval 4. etapou, kterou skoro celou odvedl v čele Američan Mason Klein. V závěru se ale zdržel kvůli problémům s palivem a vítězem byl po velkých zmatcích nadvakrát vyhlášen španělský veterán Joan Barreda. Skvěle si dnes vedli Češi, hlavně Martin Michek.  
 

Čtvrtá dakarská etapa měla měřený úsek 425 kilometrů v okolí bivaku u Hailu, jezdci se obávali, že trasu by mohly narušit včerejší deště a povodně. Ale den proběhl v motorkářské kategorii (na místní poměry) klidně. Včerejší suverenitu Australana Daniela Sanderse (GasGas) se pokoušel napodobit Američan Mason Klein (Bas Dakar World KTM Team). Dvacetiletý mladík měl rychlý start, dostal se záhy do čela průběžné klasifikace a nezadržitelně ujížděl k cíli. Oproti předchozím dnům byli rovněž aktivnější tovární jezdci velkých značek, kteří dosud spíš vyčkávali. Chilané Nacho Cornejo a Pablo Quintanilla (Honda), Rakušan Matthias Walkner, Australan Toby Price a Argentinec Kevin Benavides (všichni KTM) a také Američan Skyler Howes na Husqvarně se tentokrát drželi v popředí. Zato Ross Branch (Hero) z Botswany hlásil velké technické problémy se svým Herem, Němci Sebastianovi Bühlerovi (KTM) došlo palivo. Nejhůře dopadnul Portugalec Joaquim Rodrigues (Hero), který si po nehodě na 90. kilometru poranil levou nohu a závod pro něj skončil.

Když už to vypadalo, že Klein si dojede pro senzační vítězství, motor jeho KTM 20 kilometrů před cílem zmlknul a jezdec se pustil do opravy. Ztratil přibližně deset minut a také šanci na triumf. „Měl jsem problémy s palivem. Musel jsem sundávat nádrž,“ vysvětlil pak v cíli Klein, která se opravou propadl na etapovou desátou příčku. V cíli nastal typický dakarský zmatek. Nejrychlejší čas zajel Španěl Joan Barreda na soukromé Hondě a slavil své 29. dakarské etapové vítězství.

Pak byl ale vyhlášen vítězem Cornejo, kterému v cíli odečetli čas, který strávil u zraněného Rodriguese. Nakonec se pořadatelé vrátili opět k Barredovi, protože Cornejovi prý odečetli příliš mnoho minut. Shodli se, že Chilanovi uberou 7:35 minut. To ho srazilo až na 13. pozici, hned před dnes skvěle jedoucího Martina Michka (Orion - Moto Racing Group). Celkově po dnešku povede Sanders, ve 4. etapě klasifikován jako osmý, Michek by se měl posunout na slibnou 14. příčku. Jeho týmový kolega Milan Engel dorazil do cíle na parádním 28. místě. Další český motorkář Jan Brabec (Strojrent) dnes ztratil 56 minut a je hodnocen jako 34, celkově 37. Druhé místo ve čtvrté etapě bral  Quintanilla a třetí Howes, který je celkově druhý se ztrátou tří minut a 33 sekund.  

Daniel Sanders: "Dnešek byl trochu pomalý. Musel jsem otevírat trať a navigace byla opravdu složitá. Hodně deště minulou noc spláchlo stopy, takže jsem si musel vytvořit vlastní stopu a ujistit se, že moje navigace je dobrá. Asi po 100 km mě dojel Skyler. Zapomněl jsem použít do očí tónované čočky, byla to moje chyba, která vás na trati opravdu vyčerpá. Terén byl dnes opravdu těžký, ale nabral jsem trochu sebevědomí. Nečekal jsem, že to po mé mizerné přípravě půjde tak dobře. Takže jsem spokojený. Snažím se trochu šetřit si ruku, můj loket po zlomenině ještě není stoprocentně OK.“

Průběžně aktualizované výsledky

https://www.dakar.com/en/rankings

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist