K. Benavides vítězem Dakaru, Michek udržel TOP 10

Jak už to bývá zvykem, poslední etapa Dakaru už málokdy přinese změny na pozici lídra.  A tak, vítězem 43. ročníku nejtěžšího pouštního závodu světa se stal poprvé ve své kariéře Argentinec Kevin Benavides. Továrna Honda podruhé za sebou porazila KTM. Historický výsledek pro Českou republiku zapsal Martin Michek (ORION Moto Racing Group), který přivezl do cíle v saudskoarabské Džiddě první desítku.   

Kevin Benavides první, Američan a loňský vítěz Ricky Brabec druhý. Dvě první místa brala značka Honda na Dakaru naposledy v roce 1987. Třetí celkově skončí letos nejúspěšnější jezdec tovární KTM, Brit Sam Sunderland, kterého Ricky Brabec předstihnul až v dnešní poslední etapě. Protože měl dnes na trati závěrečné 12. etapy do Džiddy technické problémy Francouz Adrien Van Beveren (Yamaha), dosud osmý muž celkové klasifikace, posunul se Michek nejprve na konečné deváté místo, hned za osmého Slováka Štefana Svitka (Slovnaft KTM). Ale pak mu naskočila ve výsledové listině poslední etapy 20minutová penalizace za neprojetí jednoho waypointu a v konečném pořadí se tak dostal před něj Rakušan Matthias Walkner (Red Bull KTM Factory Racing). I konečné desáté místo je samozřejmě fantastický úspěch! Zopakoval tak stejné umístění, kterého v roce 1998 dosáhl dosud nejlepší Čech Stanislav Zloch. 

Michek startoval na Dakaru podruhé, loni obsadil 23. místo a mezi nováčky skončil třetí. O lepší výsledek jej tehdy připravily problémy v závěru, kdy mu došel benzin a výrazně ztratil. Jezdce teď čeká slavnostní rampa a předávání cen – slavných faraónků. V cíli už je i Michkův týmový kolega Milan Engel, který dnes bere 16. a celkově 18. pozici. Pokořil už svůj sedmý Dakar a stejně jako v roce 2019 je z toho TOP 20. V cíli se jezdci dověděli smutnou zprávu, že na následky svých zranění ze 7. etapy zemřel při převozu do Evropy francouzský jezdec Pierre Cherpin. Dvaapadesátiletý závodník měl za sebou tři Dakary, ten čtvrtý se mu stal osudným.

Nejlepším nováčkem bude vyhlášen celkově čtvrtý Australan Daniel Sanders (Red Bull KTM Factory Racing), hvězda světového endura a Šestidenní. Nejtěžší kategorii Original By Motul jezdců bez asistence doprovodných týmů vyhrál Litevec Arunas Gelazninkas, český veterán David Pabiška (Jantar Team) při svém návratu bude jistě rád za své čtvrté místo. Dokončil už svůj dvanáctý Dakar! Pabiška je v celkovém pořadí 30., Libor Podmol 31. a Ruda Lhotský 41. Do cíle v Džiddě dojel i Jan Brabec, ačkoli už mimo soutěž. Quadista Tomáš Kubiena na popáté Dakar už dokončil a připisuje si výborné páté místo. Dvaatřicetiletý Kevin Benavides je Pan Spolehlivý, má za sebou pátý Dakar a všechny dojel! V minulosti tu byl už druhý, čtvrtý, pátý a devatenáctý.

Kevin Benavides: „Dnes to bylo to naprosto šílené. Začal jsem jako třetí a po padesáti kilometrech už jsem jel jako první a otevíral všem trasu. Pak mě Ricky (Brabec) začal dohánět. Celý den jsem pak pořádně tlačil a pekelně jsem se soustředil. Odvedl jsem dobrou práci, jel jsem na sto deset procent. Ale pravda: Vyhrál jsem Dakar - jsem tak, tak šťastný! Určitě jsem udělal v průběhu závodu i několik chyb. Myslím, že je nemožné absolvovat úplně perfektní Dakar. Důležité je pořád pokračovat, zůstat klidný, soustředěný a tvrdě pracovat každý den. V páté etapě jsem měl velké obavy, protože jsem ve velké rychlosti havaroval, narazil jsem si hlavu a kotník a cítil jsem velkou bolest kvůli zlomenému nosu. Toho dne jsem si říkal, že Dakar už je pro mě letos u konce. Ale bojoval jsem dál. Pořád mám nějaké bolesti, ale v tuto chvíli je štěstí větší než bolest. Jsem opravdu hrdý na to, že jsem prvním vítězem kategorie motorkářů z jihoamerické země. Mým snem bylo zapsat se do historie a nyní se tak stalo. To je pro mě úžasné. Po celý Dakar tým a všichni jezdci odváděli opravdu dobrou práci. Nacho Cornejo měl opravdu moc ošklivý pád a také Joan Barreda měl smůlu, ale jako tým jsme odvedli opravdu dobrou práci.“  

Při své osmé účasti na Dakaru skončil jezdec KTM Sam Sunderland na stupních vítězů na 3. místě celkově. V roce 2017 se stal prvním britským motorkářem, který kdy Dakar vyhrál. „Nemohu být příliš zklamaný, udělal jsem, co bylo v mých silách. Dnes ráno jsem začal dobře, ale pak jsem nemohl najít jeden way point v dunách a ztratil jsem tam deset minut. Přišel jsem tak o druhé místo ve prospěch Rickyho Brabce. Celý závod jsem do toho dával maximum a jsem třetí nejlepší motorkář v cíli. Mí soupeři odvedli skvělou práci a gratuluju jim k vítězství. Jsem nejrychlejším jezdcem KTM, ale je trochu smutné, že jsme přišli o Tobypo Price. Ale jsme tady, jsme zdraví a jsme šťastní. Pódium na Dakaru není nikdy špatná věc.“

Všechny výsledky zde

https://www.dakar.com/en/rankings

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 9 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
DutchTT přispěl 3 Kč
Jacob_M800 přispěl 3 Kč
Petr7474 přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist