K triumfu na Dakaru má nejblíž Sunderland, Michek má obří ztrátu

Předposlední etapa Dakaru málem ukončila heroické snažení Martina Michka. Český jezdec po skoku na nečekané duně zničil ráfek na svém motocyklu a zůstal stát na 127. kilometru. S velkou ztrátou pokračoval do cíle a propadl se do čtvrté desítky průběžné klasifikace. Jedenácté dějství pouštního dobrodružství rozhodlo o tom, že zítra bude mít největší šance na dakarský triumf Brit Sam Sunderland na továrním Gas Gasu. Na druhého Pabla Quintanillu (Chile – Monster Energy Honda) má náskok skoro sedm minut.              

Předposlední jedenáctá etapa měla být nejtěžší na letošním Dakaru a také ta rozhodující, protože ta závěrečná bývá často označovaná jen jako dojížděcí a mávací. Málokdy se v ní závodí naostro a málokdy také rozhodne o celkovém výsledku. Ačkoli dnes čekalo jezdce jen 345 měřených kilometrů, mělo jít o peklo. Hrubší písek, jemný písek, duny malé i velké, do toho složitá navigace. A je třeba říci, že už po startu se TOP desítka dosavadní průběžné klasifikace rozdělila na ty šťastné a nešťastné. Do té první skupiny patřili Brit Sam Sunderland (Gas Gas), Rakušan Matthias Walkner (Red Bull KTM Factory Racing) a Chilan Pablo Quintanilla (Monster Energy Honda). Do té druhé party, která různě v průběhu etapy ztrácela cenné minuty, se zařadili například Francouz Adrien Van Beveren (Yamaha), Australan Toby Price a později k nim přibyl i Španěl Joan Barreda (Monster Energy Honda).

Vodu vepředu opět čeřil i obhájce z loňska Kevin Benavides, o kterém včera oficiální server soutěže dakar.com tvrdil, že definitivně vypadl ze závodu kvůli poruše jeho tovární KTM. Rakouská fabrika ale využila nové pravidlo, které se zavedlo zařazením Dakaru jako prvního závodu MS vytrvalostních motocyklů, a postavila Argentince znovu na start, i když s obrovskou ztrátou. Šlo pouze o to, aby dnes Benavides na trati pomohl nejvýše postavenému jezdci KTM Walknerovi v jeho boji proti průběžnému lídrovi van Beverenovi, druhému Quintanillovi a třetímu Sunderlandovi. Walkner ztrácel po včerejšku na van Beverena 8:24 min., oba jezdci před ním přes 5 minut.

Benavides a Walkner opravdu od dnešního startu bezvadně spolupracovali, jejich časy byly neustále vidět v TOP 5. Ale na hrdinu dnešního dne, kterým byl Sam Sunderland (na spodním snímku vlevo), nakonec neměli. V Dubaji žijící a trénující Brit se poprvé dostal do čela na 127. km, vedl i na 169., 214. a 257 km. Na tom posledním mezičase vedl nad čtvrtým Walknerem o 4:45 min. a nad šestým Quintanillou o 7:13 min. Průběžně (virtuálně) se tak dostal do čela Dakaru. Zbývalo ale ještě 90 km do cíle. Na posledním měřeném bodě (304. km) byl Sunderlandův náskok na Walknera 4:33 min.,na Quintanillu 7:23 min., dopředu se rval i další tovární jezdec Hondy, Američan Ricky Brabec, v absolutné špičce se stále držel i Benavides. 

To už ale dávno skončily naděje na celkové vítězství pro van Beverena, Price a Barredu, kteří zaostávali o víc než 20 minut. Na posledních kilometrech Sunderland, vědom si své převahy a skvělých vyhlídek na zítra, takticky lehce zvolnil a přenechal etapové vítězství Kevinu Benevidesovi. Zaostal za ním pouze o čtyři sekundy. Čtvrtý Walkner dnes ztratil 4:54 min., šestý Quntanilla 7:40 min. Do poslední etapy zítra vystartuje Sunderland s náskokem 6:52 min. na Quintanillu a 7:15 min. na Walknera. Čtvrtý van Beveren už ztrácí přes 15 minut. To už by továrnímu jezdci Gas Gasu mohlo vyjít!

 

O osudu Martina Michka rozhodl 127. kilometr 11. etapy. Nechme ho promluvit jeho vlastními slovy, jak situaci popsal na Instagramu: „Tlačil jsem dneska na pilu. Chtěl jsem ještě dopředu, jelo se mi krásně. Tahali jsme se s Rickym Brabcem jako psi, trošku se mi vzdálil. Tak jsem ho chtěl na planině dojet. Byla tam ale duna, které jsem si nevšiml, za ní sráz a poslalo mě to do dálky. Byla to šílená rána. Nespadl jsem, ale zničil se mi ráfek. Nemůžu s ním jet, protože bych se zabil. Teď řešíme, co se odehraje. Hlavně že jsem celý.“ Jan Brabec (Strojrent Racing) dnes na vítěze ztratil 34 minut a 11 sekund. Zatím se objevuje na 30. etapové pozici. Milan Engel (ORION Moto Racing Group) je tři příčky za ním.

O něco později se píše se na týmovém Facebooku Moto Racing Group. „Letošní Dakar je vážně podivný. Martin Michek na 127. kilometru 11. etapy ve vysoké rychlosti přeskočil dunu. Rozebral přední ráfek a už jsme ho odvolávali ze závodu. Nakonec mu ale jeden ekvadorský dobrák pomohl a své kolo mu věnoval. Nevíme, co říct. Martin bude mít velikou, ale hodně velikou ztrátu. To už je ale jedno, protože ho (už snad opravdu) dostaneme do cíle Dakaru 2022. Čekáme v bivaku, jak na Martina, tak na J. Puga z Ekvádoru.“ Martin Michek nakonec dorazil do cíle se ztrátou čtyři a půl hodiny. Celkově je nyní na 37. pozici. 

Výsledky zde

https://www.dakar.com/en/rankings

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist