Jan Veselý: Malle Moto je tak trochu úchylka!

Mezi těmi šťastnými, kteří v sobotu dojeli v argentinské Cordobě až na dakarskou cílovou rampu, byl i Jan Veselý (KTM - Moto Racing Group). Český závodník jel v nejobtížnější kategorii Malle Moto (nově Original by Motul), to znamená bez asistence, a mezi 28 odvážlivci se umístil na dvanáctém místě. „Malle Moto je tak trochu úchylné,“ uvedl v cíli nevyspalý, unavený, ale šťastný jezdec.

K dispozici jen motorka, jedna bedna s osobními věcmi, náhradní kolo a pneumatiky. To bylo vše, co mohli mít během 14 etap v Peru, Bolívii a Argentině jezdci kategorie Malle Moto. Pro ně je právě toto ten jediný a pravý Dakar! Honza Veselý jel už osmý Dakar, ale poprvé v této kategorii. „Zdravím. Jsem v cíli. Bylo to dlouhé. Nejtěžší kategorie na Dakaru, no. Je to vůbec nejtěžší Dakar, který jsem kdy jel, a ještě jsem si to opepřil tou účastí v kategorii Malle Moto, která mi to udělala ještě komplikovanější. Vzhledem k tomu, že mě potkala spousta technických problémů, který jsem musel řešit, tak mi na ten spánek zbyla vždycky tak hodina, maximálně dvě, výjimečně tři. Ani ve dni volna jsem toho moc nenaspal, protože furt jsem dělal na motorce. Bez mechanika, bez pomoci, s jednou bednou, lítat a shánět díly. Bylo to fakt náročný. Jsem rád, že jsem v cíli a jsem rád, že jsem zdravej. V podstatě mi nic není,“ uvedl Veselý, který v absolutním hodnocení všech motorkářů skončil na 68. místě se ztrátou na vítězného Rakušana Matthiase Walknera (KTM) 29 hodin 48 minut 15 sekund.

„Předevčírem jsem ještě na motorce řešil prasklou kyvnou vidlici a oprava byla jen taková "pouliční". A včera jsem zjistil, že mám podélně prasklej zadní ráfek. Zbejvalo už jenom málo, aby se rozlomil na dvě půlky a někde se to rozložilo a přestal jsem jet. Takže jsem i tu včerejší etapu tak trochu vypustil a jel jsme s ohledem na unavenost techniky. Tak abych se dnes dostal do cíle. Malle moto jsem chtěl jet, jel jsme to dobrovolně. Je to trochu úchylný. Ale podle mě je to ten pravej Dakar, jak se to původně myslelo: tady máš motorku, tady máš bednu a ukaž, co umíš,“ dodal v sobotu pozdě večer Veselý na týmovém videu. O pořadí v kategorii Malle Moto zřejmě ještě není definitivně rozhodnuto, protože vítězný Francouz Olivier Pain je v podezření, že měnil motor s pomocí mechaniků KTM. Na Facebooku Jana Veselého se píše, že by měl být dvanáctý, ale na webu dakar.com figuruje český závodník na 11. pozici.    

 

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 1.5 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
DutchTT přispěl 0.5 Kč
kopetr přispěl 0.5 Kč
cechradovan přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist