Hodnocení Dakaru 2022 továrními jezdci KTM

Tým Red Bull KTM Factory Racing sice potřetí za sebou nezískal celkové vítězství na Dakaru, jezdci ale vyjádřili po návratu ze Saudské Arábie spokojenost se svými výkony i s výkony svých strojů. Radoval se hlavně Rakušan Matthias Walkner, který získal v konečné klasifikaci působivé třetí místo.

Walknerův bronz je jeho už čtvrté dakarské pódium, k tomu přidal titul mistra světa seriálu FIM Cross-Country Rally v roce 2021. Pětatřicetiletá rakouská hvězda letos během celého dvoutýdenního podniku v Saúdské Arábii podávala silné a konzistentní výkony, tvrdě bojovala až do samého konce, aby nakonec po téměř 40 hodinách závodu (měřených úseků) skončila necelých sedm minut za vítězem závodu, kterým byl Brit Sam Sunderland na Gas Gasu.

Matthias Walkner: „Jsem z toho výsledku super šťastný a také jsem šťastný, že jsem závod dokončil bez zranění. Je to skvělý pocit být zpět na stupních vítězů po dvou letech, kdy jsem měl na Dakaru spoustu obtížných okamžiků. Letos to byl velmi dlouhý a těžký závod, byl výjimečný kvůli velmi těžké každodenní navigaci. Hned od prvního dne jsme zjistili, že v každé etapě můžete ztratit spoutu času. Kvůli tomu jsem se opravdu snažil soustředit po celý závod na svůj roadbook. První týden mi vyšel opravdu dobře, druhý týden všichni tvrdě tlačili, takže jste ze sebe museli každý den vydat to nejlepší. Navíc rozdíly byly pořád těsné. Nová motorka byla skvělá a tým vynaložil hodně úsilí, takže jim děkuji."

Dvojnásobný dakarský vítěz Toby Price si zajistil umístění v TOP 10 až skvělými výkony ve druhé části soutěže. Australan měl smolný začátek, už v první etapě měl problém s navigací, který ho stál značné množství času. Potěšilo ho vítězství v desáté etapě. Ukázal tak, že neztratil nic ze své rychlosti ani motivace. Price se nyní začal připravovat  na zbytek letošního seriálu FIM World Rally Championship. „Vždycky jsem rád, že tady na Dakaru dojedu až do cíle. Letos to byl opravdu těžký závod. Ztráta času ten první den mě ve zbývajících etapách trochu rozhodila.  Ale tak to prostě je, jakákoliv chyba vás může připravit o hodně času, protože ti nejlepší jezdci jsou hrozně vyrovnaní. Terén v Saúdské Arábii umožňuje opravdu rychlý závod, mnohé etapy byly vyloženě sprinty. Ale atmosféra byla dobrá, je to fajn země. Už se těším na rok 2023!"

Obhájce triumfu z roku 2021 Kevin Benavides po letech u Hondy debutoval v barvách týmu Red Bull KTM Factory Racing. Ukázal působivou rychlost během celé Rallye Dakar 2022. Ztratil sice stejně jako Price v první etapě, ale pak se lepšil tak, že se postupně probojoval zpět do špičky a v cíli deváté etapy už byl celkově pátý. Bohužel, po technickém problému na motocyklu 10. etapu Argentinec nedokončil. Když se vrátil už prakticky jen symbolicky do závodu, stačil ještě vyhrát 11.etapu. „Ty poslední dny na Dakaru jsem si opravdu užil, mohl už jsem jet úplně bez nervů a nesvázaný taktikou. Samozřejmě bylo frustrující mít takový problém v 10. etapě, do té doby se můj závod vyvíjel opravdu dobře a věřím, že jsem měl dobré tempo, abych bojoval o pódium. Z letošního závodu jsem si odvezl mnoho pozitiv. Dakaru je přece také o učení a zlepšování. Pokusím se vrátit ještě silnější v roce 2023," slibuje Kevin Benavides. 


 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist