Fantastický Michek zajel své dakarské maximum

I se zraněnou nohou a nateklým kotníkem dnes zajel Martin Michek svůj historicky nejlepší dakarský výsledek a v deváté etapě bral fantastické sedmé místo.  V průběžné klasifikaci se posunul ze 14. na 12. příčku. Dnešní dějství vyhrál Argentinec Luciano Benavides, celkově o pouhé tři sekundy stále vede jeho týmový kolega u Husqvarny, Američan Skyler Howes.  

Čtyřkolkář Zdeněk Tůma už sice na Dakaru skončil, ale z několika pádů má pořád následky a už pár dnů se zotavuje v Rijádu. Společně se svým týmem BARTH Racing přiletí ve středu brzy ráno do Prahy. „Stále má velké a barevné podlitiny na nohách, bere léky na bolest. Chodit ale může,“ prohlásil Michal Burkoň, šéf pardubického týmu, který byl na svém sedmém ročníku Dakarské rallye. A poprvé se tak nedostane jako člen asistenčního vozu Cupra do cíle. „Nemrzí mě to. Důležité je, že se Zdeňkovi zdravotně nic závažného nestalo. Letošní ročník je v Saudské Africe suverénně nejtěžší.“ A důvodem je podle Burkoně zejména počasí a dlouhý neustávající déšť. „Kvůli němu je to pak tady rozbité a mokré. Jezdci na motorkách a čtyřkolkách musí překonávat vysoké vyjeté koleje v rozbahněném písku. Náš Zdenda několikrát vyjel mimo vyznačenou trasu, aby se tomuto terénu vyhnul. Kdyby bylo sucho a normální písek, náročnost by taková nebyla,“ doplnil Burkoň. Své skvělé čtvrté místo z loňského roku tak Tůma letos nevylepšil.

Dnešní devátá etapa následovala po dni volna, měla 358 měřených kilometrů a vedla z Rijádu do Harazu. Pořadatelé tvrdili, že bude náročná hlavně navigačně a půjde o předvěst Pusté končiny, čtvrté největší pouště světa, do které dakarští účastníci vjedou v následujících dnech. Etapu brzy ráno rozjížděl Ross Branch (Hero) z Botswany, vítěz poslední etapy. Bylo to jeho druhé vítězství na Dakaru, ale měl za sebou celý týden pekla v podobě neustálých problémů s palivem. „Byla to opravdu hrůza pro mě a celý tým Hero Motosports. Všichni jsme na odstraňování potíží strašně nadřeli, a tak to vítězství je pro nás zaslouženou odměnou. V takových výkonech chceme dále pokračovat,“ uvedl Branch před startem.

Nejlépe rozjeli den Australan Toby Price (KTM) a Francouz Adrien Van Beveren (Honda), na 43. kilometru vedli o 10 sekund před Chilanem Pablem Quintanillou (Honda) a o 33 sekund před Argentincem Kevinem Benavidesem (KTM). To už ale ve startovním poli chyběl španělský veterán, dosud osmý celkově Joan Barreda (Honda), který musel odstoupit po havárii a skončil ve vrtulníku do Rijádu. Na 117. kilometru ztratili správný směr Američan Mason Klein (BAS World Dalar KTM Team), Quintanilla a Ross Branch, nešťastníky následovali i Van Beveren a Australan Daniel Sanders (GasGas).

V čele se usadila dvojice továrních jezdců KTM Price a Kevin Benavides, brzy je sjel i bratr druhého jmenovaného Luciano. Na první tankovačce na 163. kilometru vedl Price před Lucianem Benavidesem, třetí už byl provizorní lídr Dakaru Skyler Howes. Luciano Benavides pak vzal osud etapy do svých rukou a na 282. km už vedl o 55 sekund před Tobym Pricem. Skyler Howes měl ztrátu 2:57 min, Sanders s Kleinem už ale více než 15 minut. Argentinec na tovární Husqvarně nakonec opravdu vyhrál letos už svou druhou etapu, odstup druhého Price zůstal stejný.

Důležité bylo, že opět skvěle zajel Howes a už pátý den po sobě zůstává v čele závodu. Jeho náskok na celkově druhého Price se ale smrsknul na pouhé tři sekundy. Kevin Benavides drží třetí pozici (5:09 min.). Čtyřiatřicetiletý Michek se celý den držel v Top 10, na vítězného Benavidese ztratil v cíli jen 9:58 minuty. Sedmým místem vylepšil své kariérní maximum. Dosud nejlepším výsledkem člena týmu Orion Moto Racing Group na Dakaru byla devátá pozice z loňska. V průběžném pořadí Michek předstihl Štefana Svitka ze Slovenska, na kterého má nyní k dobru 75 sekund. O další místo se pak posunul díky odpadnutí Barredy. Další český jezdec David Pabiška si dnes rovněž pořádně zazávodil, skončil 38. se ztrátou rovných 47 minut a celkově je 41. V kategorii Original by Motul jezdců bez asistence je pořád čtvrtý. Jan Brabec v devété etapě vybojoval 40. příčku (+50:08 min.), průběžně mu patří 33. pozice (ztráta 6 hodin 27 minut a 2 sekundy). 

Aktualizované výsledky sledujte zde:

https://www.dakar.com/en/rankings

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist