Engel na Dakaru pomáhal zraněnému jezdci

Nejtěžší dálková soutěž se rozjela pořádně zostra. Na závodníky čekala na úvod Dakaru 600 kilometrů dlouhá první etapa, která vedla kamenitých kopcích a vyschlých řečištích. V nich havarovalo hodně jezdců, Milan Engel například jednoho z nich zachránil tím, že mu přivolal vrtulník. 

„Rozsekal se přede mnou, pak jsem tam s ním raději počkal,“ dodal závodník z týmu ORION – Moto Racing Group. Jeho kolega Martin Michek si s nástrahy poradil, do cíle dojel v Saúdské Arábii dvacátý s odstupem téměř 15 minut za nejrychlejším Američanem Rickym Brabcem.
Projížďka kolem pobřeží u Sea Campu nebyla rozhodně příjemně vyhlídková. Naopak! „Co pořadatelé slíbili, tak plní. První část etapy vedla po kamenech a hornatých kopcích, technicky to bylo velice náročné. Museli jsme se vyškrábat na kamenitý kopec a pak z něho sjet dolů. Hodně jsme projížděli řečiště, házelo a létalo to s námi,“ popisoval nástrahy českobudějovický Michek, který občas kroutil hlavou. „Nechápal jsem, jak v těchto terénech mohly projíždět auta. Jsem rád, že jsem v cíli a v bivaku a že motorka neutrpěla žádné škody.“

Český jezdec z týmu ORION – MRG si musel často také hlídat rychlost. Pořadatelé totiž v etapě kontrolovali speed limity. „Bylo jich fakt hodně, brzdili jsme na třicítku, padesátku nebo devadesátku. Letěli jsme planinou a museli jsme pak najednou zabrzdit na čtyřicet na nějakých devadesáti metrech. Naštěstí jsem nedostal žádnou penalizaci, všechno jsem stihl v limitu. Hodně to prověřilo hlavu,“ dodal Michek, který v celkovém pořadí na Dakaru drží dvacáté místo. 

Z náročného rozjezdu byl překvapený také Milan Engel z Liberce. „Hodně mě překvapilo, jak to pořadatelé natáhli. Byla to opravdu těžká etapa, dojezdový čas byl fakt dlouhý. Zároveň to bylo technické, nebezpečné. Hodně kamenní, což dalo zabrat všem. Na zahřátí docela výživná etapa,“ doplnil Engel, který kromě překonávání pastí na trati zachraňoval jednoho závodníka. Jednalo se o Španěla Cesara Roja, jenž před českým jezdcem drsně havaroval. „Musel jsem mu zmáčknout tlačítko, aby tam přiletěl vrtulník a pak tam s ním počkal. Měl zlomenou klíční kost a zápěstí. Poté jsem se musel vrátit zpátky do tempa a závodit. Bylo náročné, vypadlo asi hodně lidí. Navigačně jsem to trefoval všechno,“ popisoval Engel, který do cíle dojel na 79. místě. Pořadatelé by mu ale díky záchraně soupeře měli odečíst dvacet až třicet minut z času. V nemocnici skončil také Sam Sunderland, loňský celkový vítěz v kategorii motorek.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 10 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Z1000SX_Petr přispěl 10 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist