Despres a Barreda měli problém s navigačním zařízením

Čtvrtá etapa Dakaru nebyla jen o historickém vítězství Sherca a španělského jezdce Juana Pedrera, ale také o mnohaminutových ztrátách dvou favoritů. Španěl Joan Barreda na Hondě si sice udržel vedení, ale jeho náskok na Marca Comu už je jen přes 3 minuty. Ještě hůře dopadl obhájce loňského vítězství Cyril Despres (Yamaha).

Včera večer se jezdci po dvou dvou dnech strávených v horách a noci v izolovaném bivaku opět setkali se svými týmy a mechaniky, takže bylo hodně co vyprávět o zážitcích z přetěžké maratonské etapy. Trať byla podle závodníků po předchozích deštích hodně rozbitá, včera to byl jeden přejezd řeky za druhým. „Už se moc těším do pouště a písku. Moc to potřebuju,“ uvedl tovární jezdec KTM Chilan Francisco Lopez, který prakticky celou 4. etapu vedl a o vítězství přišel až v samotném závěru ve prospěch skvěle finišujícího Španěla Juana Pedrera na Shercu. Zvlášť dva jezdci měli co vysvětlovat: Joan Barreda (Honda) přišel o velkou část svého náskoku ve vedení soutěže a obhájce loňského vítězství  Francouz Cyril Despres (Yamaha) nabral ztrátu 42 minut. „Včera všechno vypadalo, že bude v pohodě, ale pak přišel konec etapy, kdy jsem zřejmě dost dobře nepochopil svůj roadbook. Asi 70 až 80 kilometů před cílem jsem špatně zabočil. Později jsem to musel dvakrát kontrolovat, jestli jsem se dostal zpět na správný směr. No, uvidíme, ztratil jsem hodně času, asi 20 až 25 minut. Nevím, co k tomu víc říct. Zdálo se mi, že jsem roadbook kontroval a četl pořádně,“ vysvětloval Barreda.
Cyril Despres klesl na průběžné šesté místo: „Po úterku, kdy se mi tolik dařilo, jsem včera zvolil strategii, že pojedu za svým nosičem vody Michaelem Metgem, který se zdál být ve skvělé fyzické kondici. Vše šlo fajn, až do 170. kilomeru měřeného úseku, kdy jsme začali dělat malé navigační chybičky, ale pořád jsem držel kontakt s Marcem Comou. Měli jsme před sebou ještě 150 km, ale devět kilometrů před cílem zkolaboval můj Iritrack. Musel jsem zastavt a opravovat to, šlo o klasický zkrat v elektrice. Vypadám naštvaně? Ne, nejsem. Právě jsme dokončili teprve čtvrtou ze 13 etap. Moment, kdy bych to vzdal, poznáte podle toho, že si sbalím věci a odletím domů. Je to sice velké zklamání, ale já tento závod miluju a vím, že ještě není konec. Motorka šlape na jedničku a já jsem ve špičkové formě.“

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist