Desátou etapu vyhrál Ross Branch, lídrem je Kevin Benavides

Ve středu se jela desátá etapa letošního ročníku Rally Dakar. Trať motorkáře zavedla z Haradh do Shaybach a speciálka měla celkem 114 kilometrů. Vítězem desáté etapy je jezdec z Botswany Ross Branch (Hero), lídrem průběžného hodnocení je nyní nově Kevin Benavides (KTM).

V úterý došlo ke kolizi kamionu Aleše Lopraise s italským divákem, který měl v dunách fotit. Český závodník o střetu vůbec nevěděl až do okamžiku, kdy mu to v úterý večer oznámili pořadatelé. Ital po kolizi z místa nehody odešel, komunikoval a nevolno se mu udělalo při transportu do nemocnice, když dostal infarkt. Podle posledních informací měl Aleš Loprais z Rally Dakar odstoupit.

V úterní etapě si na konto připsal druhé etapové vítězství Luciano Benavides (Husqvarna), když překonal své soupeře mezi Rijádem a Haradhem, a posunul se na sedmé místo v celkovém pořadí. Argentinec před startem desáté etapy ztrácel kolem dvaceti minut na vedoucí dvojici Skylere Howes (Husqvarna) a Toby Price (KTM). Ve středu si Argentinec vedl také dobře, podobně jako jeho bratr Kevin Benavides (KTM), který ve finále převzal vedení v průběžném hodnocení.

V závodě dnes již nepokračoval Joan Barreda (Honda), jenž na šestnáctém kilometru úterní speciálky havaroval a musel být převezen do nemocnice v Rijádu, aby se podrobil dalším vyšetřením kvůli bolestem zad. Nakonec mu diagnostikovali zlomeninu druhého bederního obratle. „Je opravdu škoda, že musím z Dakaru odstoupit,” uvedl jezdec Hondy. „Dnes jsme startovali do speciálu s tím, že se do závodu pustíme po hlavě. Byli jsme v dobré pozici a měli jsme dobrou šanci. Poušť je ale neúprosná. Snažili jsme se.”

V devět hodin mělo za sebou prvních patnáct motorkářů 39. kilometr a Adrien Van Beveren (Honda) měl prozatím nejrychlejší čas na kontrolním stanovišti. Francouz byl pět sekund před Kevinem Benavidesem (KTM) a 54 sekund před Francem Caimim (Hero MotoSports).

Francouz Adrien Van Beveren (Honda) udržel vedení také na 60. kilometru. Celkem jedenáct sekund ztrácel Michael Docherty (Husqvarna), třetí Kevin Benavides (KTM) jednadvacet sekund. Cílem dnešní etapy projel první Adrien Van Beveren (Honda), ale ještě to neměl jisté, jelikož si musel počkat na své soupeře, kteří byli těsně za ním. Nakonec to byl Ross Branch (Hero), kdo desátou etapu vyhrál, když Van Beverena překonal rozdílem jednadvaceti sekund. Třetí v pořadí je Michael Docherty (Husqvarna).

Dosavadní lídr průběžného hodnocení Skyler Howes (Husqvarna) neměl ve středu svůj den a o vedení v soutěži přišel. Na první místo se posunul Kevin Benavides (KTM), jemuž dnes patřila v cíli čtvrtá pozice. Francouz má nyní náskok jedné a půl minuty na Howese, třetí Toby Price (KTM) ztrácí dvě minuty a deset sekund.

Martin Michek (KTM) byl na 29. kilometru devatenáctý, jeho čas nefiguroval na 60.kilometru a na 84. kilometru byl Michek s téměř jedenácti minutami ztráty devětadvacátý. Etapu dnes dokončil šestadvacátý se ztrátou přes dvanáct minut a v průběžném hodnocení zatím figuruje na čtrnácté pozici. Jeho tým Moto Racing Group potvrdil, že Michek musel zastavit na CP1 kvůli problému s Iritrackem. Zda ještě dojde k nějakému odečtu, to se uvidí. Každopádně se před českého závodníka dostal Slovák Štefan Svitko (KTM), jemuž dnes patřila jednadvacátá pozice. Jan Brabec (KTM) byl ve středu dvaatřicátý (aktualizace) a v průběžném hodnocení mu třiatřicátá pozice.

AKTUALIZACE – výsledky Martina Michka (KTM) byly před čtrnáctou hodinou pořadatelem aktualizovány a to tak, že v desáté etapě obsadil patnácté místo a celkově je nyní na výborné dvanácté pozici.

Kategorii bez asistence Original by Motul vede Charan Moore (Husqvarna), který si v úterý připsal další vítězství, když na Maria Patraa (KTM) najel téměř šest minut a na Javiho Vegu (Yamaha), své dva soupeře v boji o titul, přes osm minut. Jihoafričan nastupoval do dnešní desáté etapy v čele průběžného pořadí s náskokem přes třiadvacet minut na Vegu a hodinu a půl na Patraa. Ve středu byl Moore šestý v Original by Motul, ale stále tuto kategorii vede. David Pabiška (KTM) startoval jako čtvrtý jezdec průběžného hodnocení Original by Motul, etapu dokončil jednapadesátý, průběžně je jednačtyřicátý, ve své kategorii průběžně čtvrtý.

Výsledky 10.etapy Rally Dakar

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist