David Pabiška zajel na Dakaru svoji životní etapu!

Čtrnácté místo obsadil David Pabiška v osmé etapě Rallye Dakar mezi Saltou a San Salvador de Tucumán! Rychlostní zkoušku, zkrácenou po nedávných silných deštích, prosvištěl o 16:58 minuty pomaleji než její vítěz, talentovaný Španěl Joan Barreda Bort. V celkovém pořadí postoupil mezi motorkáři na 44. pozici.

Pořadatelé měli velké starosti s tím, jak trať osmé etapy natrasovat. Vzhledem k prudkým dešťům byla zrušena úvodní, 155 kilometrů dlouhá část speciálky před neutralizační zónou. Byla to zároveň ta část, kterou měly jet kamiony – jejich etapa byla tedy pro sobotu zrušena. Prudké deště v závěru etapy zase způsobily, že byla ukončena už na druhém checkpointu. Jinak etapa nabídla velmi variabilní povrch, většinou však tvrdý, plný kamení, barevných skal okolo pist a příležitostných kaktusů. Nejlepší motocyklisté trasu speciálky zvládli na hranici dvou hodin jízdy. David Pabiška měl dosud nejlepší výsledky na Dakaru 2010, v němž obsadil 26. místo, které je dosud jeho vrcholem v nabité konkurenci jedné stopy nejtěžší rallye světa. Včera tedy poprvé nahlédl do vysněné první dvacítky.
Zbytek týmu KM Racing se pomalu přesunul do San Salvador de Tucumán po silnici. Ani tento proces se však neobešel bez komplikací. Při riskantním manévru se s Tatrou Martina Kolomého srazil osobní vůz místní rodiny. Posádka osobního vozu nedokázala dokončit předjížděcí manévr a narazila do levého předního kola Martinovy Tatry a poté do svodidel. Jedna osoba z osobního vozu cítila bolest za krkem, a tak byla preventivně ošetřena, ostatní jsou v pořádku. Martinova Tatra nese stopy pouze lehkého poškození a o dni volna bude i tato drobnost opravena. Neděle je na Dakaru dnem volna, než se soutěž přehoupne do poloviny druhé, a také do rychlých pist v okolí argentinské Cordóby.
Nejen Pabiškovi se v sobotu mimořádně dařilo. Slovenský motorkář Ivan Jakeš (velký snímek dole, startovní číslo 42) obsadil v 8. etapě dokonce třetí místo. Závodník z Brezové pod Bradlom dosáhl se svou KTM pódiovým umístěním svůj nejlepší výsledek v letošním ročníku Dakaru a díky němu se dostal na 6. příčku celkového pořadí. Jeho dosud v Jižní Americe rychlejší krajan Štefan Svitko (menší snímek vlevo) včera takové štěstí neměl. Až do 118. kilometru figuroval mezi nejrychlejšími jezdci na trati, na 56. km byl dokonce druhý. Jenže spolu s dalšími jezdci ze špičky, kteří odstartovali do měřeného úseku na prvních pozicích, poté, co přejeli stanoviště čtvrtého mezičasu špatně odbočil a musel se vrátit na správnou cestu. Štefan Svitko (KTM) ze Slovnaft - Oraving týmu tak sobotní bloudění odnesl poklesem o dvě pozice a je devátý
Zmíněná navigační chyba ale způsobila i mnohým jiným elitním jezdcům velké časové manko, což se projevilo také v pořadí celkové klasifikace. O své dosavadní vedení přišel i Francouz Olivier Pain (Yamaha), který včera nabral téměř půl hodiny zpoždění. "Byl to neskutečně těžký den. No, udělal jsem velkou chybu. Myslel jsem si, že jsem dost soustředěný, ale asi to tak nebylo. Nechápu to, vše vypadalo ze začátku tak fajn. Bloudění začal Chilan Chaleco Lopez, který odbočil do toho osudného údolí příliš brzy. Pak se vracel a objevil se přímo před mnou. A pak nevím, co se stalo. Měli jsme trochu víc uhnout doprava, ale všechno strašně zkomplikoval déšť a zabloudili jsme. Jsem velký lúzr dnešní etapy. Samozřejmě, že ještě není nic ztraceno a v dalším týdnu nás čeká ještě dost velkých překvapení. Cílem je pro mě dojet nezraněný do chilského Santiaga. To je ještě pořádný kus cesty," kál se po etapě Olivier Pain, který přes svou velkou chybu jede svůj životní Dakar. 
V 8. etape triumfoval Španěl Joan Barreda Bort na stroji Husqvarna. První místo celkového pořadí ale patří Francouzi Davidovi Casteuovi (Yamaha). Největší favorit soutěže a obhájce loňského vítězství Francouz Cyril Despres (KTM) se ve složitých včerejších podmínkách dokázal vrátit na druhý stupínek klasifikace, ale následná penalizace za výměnu motoru ho zase odsunula na pozici pátou . Druhý je tak Portugalec Rubes Faria (KTM) a třetí Chilan Lopez (KTM). "Konečně je snad mé letošní smůly konec. Vše vyvrcholilo v pátek, když mi odešla pětka a nemohl jsem v té mimořádně rychlé etapě pořádně řadit. Ztratil jsem hodně času, ale nakonec jsem měl velké štěstí, protože můj přítel Marek Dabrowski mi dal svůj motor a vzal si můj. Noční opravy v bivaku byly opravdu maratonské, ale dnes jsem alespoň mohl jet normálně. Tím jsem mohl umazat pořádný kus náskoku jezdců před mnou. Když zabloudila celá špička, já jsem téměř našel správnou cestu a přístup k řece. Všechny vyjeté stopy ale vedly jinam, tak jsem chvíli jel za nimi. Po 500 metrech jsem to ale otočil a vrátil se zpět. Víte, jsou dobré dny, méně dobré dny a vyloženě skvělé dny. A já pořád vyčkávám ..,"  svěřil se po dojezdu etapy čtyřnásobný vítěz Dakaru Despres. 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist