David Pabiška: Dakar byl letos nějakej divnej

V sobotu se závodníci dočkali. Rallye Dakar 2016 byla uzavřena poslední etapou. Ovšem nejednalo se pouze o dojetí do cíle, ale na trati se ještě rozhodovalo o celkovém pořadí. Cílem bylo argentinské město Rosario a tam čekalo na závodníky vysněné podium. Cestu k němu lemovaly tisíce skvělých diváků, kteří nadšeně doprovázeli jezdce do cíle celého závodu. Na podium vyjel již po desáté i závodník týmu Barth Racing David Pabiška. Letošní ročník Rallye Dakar dokončil na celkově 30. místě a stal se nejlepším českým závodníkem v kategorii motocyklů.

„Dakar byl letos nějakej divnej, ze začátku to nebylo dle mých představ a myslím si, že ani ne podle představ všech ostatních,“ reaguje na úpravu trasy český závodník. Několik měsíců před začátkem odmítlo pořadatelství Peru, které tak hodně zkomplikovalo život pořadatelům.    „Teď se ale na takové věci zapomíná, když už jsem v cíli, a jenom si to užíváme a vládne celková spokojenost v týmu,“ zhodnotil náladu v týmu David Pabiška. S celkově třicátým místem není úplně spokojen, ale je rád, že je v cíli. „Když se ale člověk ohlédne za problematickými etapami, spousta závodníků odpadla, vzhledem k tomu, co se dělo na tratích, jak se měnily trasy, jak bylo špatné počasí, zima, déšť. Nejsem úplně spokojen, ale jsem v cíli. Musíme se připravit na další závod a bojovat o lepší výsledky," dodal sebekriticky David Pabiška. K tomuto je nutné podotknout, že je na letošní Rallye Dakar nejlepším českým závodníkem na motorce.

Tím, jestli dojede nebo ne, se vůbec nezabýval. Rallye Dakar je naučený jet ze dne na den. Pro Davida je v průběhu důležitá každodenní precizní příprava, bod za bodem se posouvat směrem do cíle. Poté přijde den, kdy se svým mechanikem zjistí, že už zítra nemusí brzy ráno vstávat a startovat do etapy. Se všemi členy týmu chystá i přes únavu malou oslavu nebo spíše posezení v klidu i a bez stresu, co je potřeba udělat na další den. „Můj výsledek je práce naprosto všech, celého Barth Racing týmu a já si toho velmi vážím“, dodal k plánu na večer po poslední etapě. Michal Kroupa, mechanik Davida Pabišky, je spokojen s fungováním týmu. Na letošním Dakaru pro něho byla zajímavá část v Bolívii, kde si při své práci musel zvykat na vysokou nadmořskou výškou. Zásadní problém během Dakaru se servisem motorky neměl. Bylo to hlavně tím, že David Pabiška neměl žádný velký pád a tak ho čekal „pouze“ základní servis motorky. Výhodou byl také nový stroj od značky KTM. „Dakar můžu hodnotit jenom pozitivně, dojeli jsme do cíle, měli jsme štěstí a velkou podporu“, dodal k hodnocení mechanik Davida Pabišky.

Michal Burkoň, manažer týmu Barth Racing, je celkově s druhou účastí týmu Barth Racing spokojen. Samozřejmě ho velmi mrzí odstoupení motorkáře Rudy Lhotského a také buginy Josefa Macháčka s navigátorem Martinem Plechatým. Oproti předchozímu ročníku to pro něho i celý tým bylo náročnější, přece jenom se tým podstatě rozrostl. „Celkově se týmu dařilo, sbírali jsme zkušenosti, užili jsme si to a jsme rádi, že jsme tady mohli být. Jsem na tým hrdý a na všechny členy jsem pyšný. Každý člen plnil své úkoly perfektně a hlavně je důležité, že jsme si sedli po lidské stránce. Moc to pro mě znamená“, vyjádřil se k výsledku manažer týmu.

„Hodně si vážíme podpory fanoušků, kterých bylo opravdu hodně, posouvalo nás to dál a motivovalo k dalším výsledkům. Doufáme, že se podařil splnit jejich očekávání a že si to naši fanoušci užili. Poděkovat bychom chtěli také partnerům a sponzorům, kteří nám pomohli se této finančně náročné akce zúčastnit,“ dodal na závěr Michal Burkoň.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (9x):



TOPlist