Dakar má za sebou prolog, nejrychlejší byl Ricky Brabec

43. ročník Rally Dakar má sice první etapu na programu až v neděli, dnes ale jezdci absolvovali 11 km dlouhý seznamovací prolog, který mimo jiné rozhodoval o tom, v jakém pořadí se zítra účastníci postaví na start. Je symbolické, že vítězem prologu v kategorii motorkářů se stal obhájce loňského triumfu Američan Ricky Brabec. Nejrychlejší z Čechů byl Martin Michek.  

Osmatřicet českých zástupců, z toho sedm motorkářů, se postavilo na start letošního ročníku Rally Dakar, která se podruhé v historii uskuteční v Saúdské Arábii. Slavná soutěž, která tradičně otevře nový motoristický rok, se uskuteční za zvýšených bezpečnostních opatření. Všichni účastníci museli již před cestou na Blízký východ absolvovat několik testů na koronavirus, v Džiddě byli následně 48 hodin v karanténě a závodní stroje si mohli převzít až po dalším negativním testu. Kontrolní testy je navíc čekají i v průběhu rally. Do sobotního prologu vyjížděli jezdci na trať zmáčenou předchozími dešti, písek byl ztvrdlý a nepředvídatelný, jezdci hlásili spoustu kamenů, ale také úlevu, že už nemusí nečinně dřepět na hotelu v karanténě. Měřený úsek byl vyměřen asi 50 km od bivaku v Džiddě. První desítku v kategorii motorkářů obsadili jezdci továrních týmu. Za Ricky Brabcem (Honda Monster Energy) se umístil jeho týmový kolega Španěl Joan Barreda. Třetí místo bral nováček Dakaru a jeden z černých koňů celé soutěže Australan Daniel Sanders (Red Bull KTM).

Jednadvacátý skončil Slovák Štefan Svitko (Slovnaft), o tři příčky za ním pak Martin Michek (Orion - Moto Racing Group) a 27. Jan Brabec (Strojrent Racing). Všichni sedlají stroje KTM. Rozdíly byl pochopitelně minimální. Večer čeká všechny účastníky Dakaru oblíbená slavnostní rampa. Organizátoři pro 322 přihlášených posádek připravili 7776 km dlouhou trať, jejíž součástí by mělo být 4778 km měřených testů. Nejméně 80 procent tratě by oproti loňsku mělo být nových. „Jsem rád, že to konečně začalo a jsem rád zpátky v Saudské Arábii. Nevím, jestli je zrovna dobré a taktické vyhrát prolog a zítra otvírat trať. Vůbec jsem to nezamýšlel. Terén byl po několikadenním dešti perfektní. Dakar ještě ani nezačal. Zítra vyrazíme na trať a budeme se snažit si to pořádně užít,“ uvedl Ricky Brabec v cíli prologu. Český závodník Milan Engel (Orion - Moto Racing Group) zajel 36. čas. „Bylo to rychlý, musím si zase oživit v rychlosti sledovat roadbook", řekl hned, jak přijel do cíle. „Byl to mazec, masakr jedenáctikilometrovej. Bylo tam i dost šutrů. Jelo se přes takovou horu do řečiště, těch kamenů tam bylo opravdu hodně, kde dalo spadnout,“ dodal jeho týmový kolega Michek. V kategorii čtyřkolek obsadil Tomáš Kubiena šesté místo mezi šestnácti startujícími. Za vítězným Alexandrem Giroudem z Francie zaostal o 14 sekund. Výsledky prologu se nebudou započítávat do průběžného pořadí.

Všechny výsledky zde: 

https://www.dakar.com/en/rankings

 

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
KARING přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist