Dakar má po přejímkách, Vlček doléčuje zlomeninu

Po vyzvednutí dakarské techniky v přístavu v peruánské Limě všechny týmy čekalo první stavění zázemí, vyzkoušení motorek, technické a administrativní přejímky a následné odevzdání strojů organizátorovi do parc fermé. Dnes (15:00 místního času, 21:00 SEČ) už všichni účastníci soutěže vyrazí na slavnostní zahajovací ceremoniál 41. ročníku Rally Dakar.

Český tým Moto Racing Group (MRG) zkušeného manažera Ervína Krajčoviče už stačil v poušti i projet motorky. Sedmadvacetiletý Milan Engel a posila ze Španělska Joan Pedrero Garcia si zajeli, jak tvrdili, osahat brzdy a provětrat nový design. Engel jede Dakar popáté, čtyřicetiletý Španěl už dokonce pojedenácté. Jeho nejlepším výsledkem je zatím páté místo z roku 2011, v posledním ročníku skončil na jedenáctém místě. Oba motorkáře ještě doplňuje jezdec na čtyřkolce Tomáš Kubiena. MRG drží navíc jakousi ochrannou ruku nad Janem Veselým, který startuje v samostatném IVAR CS Teamu. Stejně jako v předchozím ročníku Dakaru nastoupí v obtížné  kategorii motorkářů bez asistence.

Také tým Ondřeje Klymčiwa už má za sebou technické přejímky a motorky jsou odevzdané v parc fermé. "Ve čtvrtek ráno nás čekalo vyzvednutí techniky. Do přístavu jsme vyrazili o hodinu dříve, než ho otevírali, takže vše proběhlo rychle a během půl hodiny jsme měli všechnu techniku u sebe. Do bivaku u oceánu to pak bylo kolem deseti kilometrů. Motorky i auta dorazily v pořádku a zázemí jsme rychle rozbalili, protože to už máme natrénované. Stroje jsme zkontrolovali, jen na Petrově motorce ve verzi 2019 se musela vyměnit zadní nádrž, protože tam byla údajně nějaká výrobní vada, i když nám v tom místě přišla úplně stejná," uvedl Ondra, který je na letošním Dakaru v pozici manažera týmu.

Na administrativní a technické přejímky byl tým dobře připraven, i když si organizátor opět připravil pár překvapení. Vše se ale bez problémů vyřešilo. K tomu Ondřej Klymčiw sdělil: "V pátek jsme byli poslední, kdo byl na řadě na technické přejímky. S ostatními probíhají ještě dnes a zítra. Čekalo nás tradiční kolečko. U administrativy proběhlo všechno v pořádku. U technických přejímek ale komisaři nezklamali a museli si něco najít. I když máme čtyři totožné motorky, které jsou více než dvojčata, tak si našli pár detailů. Příkladem může být velikost startovního čísla u jedné z nich či změna pozice sponzora na dresech. Při kontrole safety kitů nás překvapili tím, že tam letos nesmí být kompas do ruky a zrcátko, kdyby nebylo poznat, zda jezdec dýchá. Vše se nám podařilo vyřešit a technické přejímky jsme ukončili v půl desáté večer. Kluci pak jeli motorky odevzdat pořadateli do parc fermé."

Kromě techniky je tým kompletní i v otázce jezdeckého složení, kdy se všichni postupně slétli na první místo dění a Ondra mohl ve svém týmu přivítat všechny závodníky. "Kluci jsou také připravení, cítí se dobře a těší se. Petr Vlček (#59) měl před čtyřmi týdny zlomenou zápěstní kůstku, ale to už vypadá dobře. Gee (#149 Gee Motzkin) si před šesti týdny zlomil klíční kost, ale tam mu dali šroubek a destičku, takže vypadá naprosto v pohodě. Skyler (#73 Skyler Howes, na spodním snmku) je trošku nastydlý, ale léky mu zabraly a vypadá lépe,"  řekl Klymčiw. V týmu jede ještě #71 Garrett Poucher.

Dakar byl také vždy o počasí, které nejednou sehrálo velkou roli. Nyní zatím vše vypadá dobře a členové týmu už se na sluníčku spálili. "Co se týče počasí, tak je tu krásně. Už dva dny svítí sluníčko a když se člověk nenamaže, tak se spálí. Spálí se, i když je pod mrakem, což je i můj případ. Já se spálil, když bylo úplně zataženo. Místy se udělá trochu dusno, ale je tu dobře, na Paraguay to nemá. Co mě se líbí, tak že tu dobře vaří a mají i docela dobré pivo," dodal Ondra na závěr.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
pavca7 přispěl 2 Kč
maestro přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist