Dakar 2016 začíná prologem, startuje 136 motorkářů

Zatímco se 350 jezdců chystalo na start dnešního prologu 38. ročníku Rallye Dakar, v bivaku se rozproudila debata nad slovy ředitele závodu Étienna Lavigna, že uvažuje o návratu nejtěžšího motoristického závodu světa do Afriky. Týmy a jezdci nejsou této myšlence příliš nakloněni.

V Africe velké pouštní dobrodružství před skoro 40 lety začalo, na černém kontinentu se ale slavná soutěž jela naposledy v roce 2007. Kvůli hrozbě teroristických útoků ze strany Al-Káidy v Mauretánii se rallye v roce 2009 přesunula do Jižní Ameriky. Tam vzbudil závod velké nadšení a získal i podporu úřadů tamních států, hlavně Argentiny a Chile. V poslední době ale elán zmrazily rozmary počasí a přírody. Zemětřesení v Chile a obří záplavy v důsledku klimatického fenonému El Niňo pořád nutí pořadatele měnit trasy etap. Letos se rallye pojede pouze v Argentině a Bolívii, poté co podíl na organizaci postupně odřekly Chile a Peru. „Tento rok jsme byli schopni program upravit, ale do budoucna potřebujeme podporu více zemí, které by se pořádání podílely,“ uvedl Lavigne.

Možná i proto ředitel závodu vypustil sondu a v předvečer prologu prohlásil, že uvažuje o návratu ke kořenům. Jednal prý už dokonce s odpovědnými lidmi v Jižní Africe, Angole a Namibii. Nejvíce by se m líbila Angola. Návrat do pouští na severu Afriky zatím vylučuje. Jeho slova okamžitě vyvolala zájem u skalních fanoušků Dakaru, kteří ochod z Afriky nikdy nestrávili. Jezdci a týmy tak nadšeni nejsou. Upozorňují na to, že teroristé v Africe ještě zvýšili svou činnost, k tomu se přidala i hrozba vysoce nakažlivé eboly.

Náklady na zajištění bezpečnosti účastníků by vzrostly několikanásobně. Ghanský novinář Kofi Amenyo navíc dodává, že Afrika už na Dakar dávno zapomněla. „Kdysi měl Dakar i velký ekonomický dopad na zúčastněné africké státy. Zájem lidí o tento sport ale už upadl, i proto že jezdci našeho kontinentu na Dakaru příliš nestartují a televize o závodu neinformují. Afričany zajímá jenom fotbal,“ uvedl. Každopádně se zdá, že pokud se někdy Dakar do Afriky vrátí, nebude to v nejbližších letech.

Do dnešního prologu, který bude měřit 346 kilometrů a zavede jezdce do prvního bivaku mimo argentinské hlavní město Buenos Aires, vystartuje 350 jezdců, z toho podle poslední aktualizace startovní listiny 136 motorkářů. Měřený úsek bude mít pouhých 11 kilometrů a bude sloužit jen k určení pořadí na startu nedělní první ostré etapy. Žádné velké závodění se proto nečeká. Na startu bude i pět českých motocyklistů. Nejlepším naším jezdcem byl loni při své premiéře na slavné soutěži Ondřej Klymčiw a dvacáté místo hodlá překonat. Do elitní dvacítky se chtějí dostat i zkušený David Pabiška, Milan Engel nebo Rudolf Lhotský.

Poslední z Čechů Jan Veselý si konkrétní cíl pro rok 2016 nestanovil. „Každý rok si říkám, hlavně to ve zdraví dojet. Viděl jsem tam těžké úrazy, i smrtelné. Priorita je vrátit se domů ve zdraví," uvedl jezdec týmu Moto Racing Group manažera Ervína Krajčoviče, který pojede už svůj sedmý Dakar. "Na loňském Dakaru jsem si utrhl dva svaly v rameni a třetí natrhl. Absolvoval jsem celkem nepříjemnou operaci a ještě nepříjemnější byla rehabilitace. Čtyři měsíce jsem rameno jen rozhýbával. Proto jsem ani nepočítal s tím, že Dakar v roce 2016 pojedu," uvedl Veselý. To Klymčiw má vyšší cíle, i díky tomu, že pojede s podporou továrny Husqvarna. "V předešlém ročníku jsem jel trochu takticky, potřeboval jsem hlavně dojet. Teď bude vše jiné. Strategie bude jednoduchá. Od prvního metru pojedu naplno a postupně budu přidávat. Chci jet bezpečně, ale na hraně. A děj se vůle boží," uvedl Klymčiw.

Náš tip

Tipovačka Rally Dakar: Tipujte s námi pořadí jezdů a vyhrajte jednu ze zajímavých cen

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist