Dakar 2015 začne v Buenos Aires, Despres pojede auta

Letošní Dakar a fantastické vítězství Španěla Marca Comy na KTM máme ještě v dobré paměti a už byl v Paříži představen první nástin příštího ročníku nejtěžšího motoristického závodu světa. Dakar Rally 2015 odstartuje 4. ledna a trať opět povede územím Argentiny, Bolívie a Chile. Jihoamerické dobrodružství skončí 17. ledna.

37. ročník Dakaru byl představen v Pavillion Kléber v hlavním městě Francie. Organizátoři oznámili, že závod odstartuje v argentinském Buenos Aires, bude mít přibližně 9000 kilometrů a skončí opět tam, kde začal, tedy v Buenos Aires. Den před startem, to znamená 3. ledna, proběhne velká show a představování jezdců před nejslavnější městskou památkou Casa Rosada. Den odpočinku bude v chilském pouštním městě Iquique, účastníky opět čekají přejezdy vysokých And, dramatické sjezdy do údolí, poušť Atamaca a další lahůdky. Podobná velká smyčka začínající a končící v Buenos Aires se jela už v roce 2009.
Manažer závodu Etienne Lavigne uvedl, že chce udržet trend posledních let a opět vystavět náročnou trať, která přinutí jezdce ze sebe vydat všechno a umožní parádní a dramatické závody. Potvrdil také, že se na příštím Dakaru odehraje velký návrat značky Peugeot. Za volant usednou Španěl Carlos Sainz a Francouz Cyril Despres, který triumfoval na Dakaru pětkrát v kategorii motocyklů. Jeho přestupu na čtyři kola se budeme věnovat v jednom z dalších článků. Jezdce a týmy dálkových soutěží zanedlouho čeká zahájení seriálu mistrovství světa. Prvním podnikem seriálu FIM Cross-Country Rally World Championship bude Abu Dhabi Desert Challenge od 4. do 10. dubna. Světový titul v této disciplíně bude obhajovat Portugalec Paulo Goncalves na tovární Hondě. Na Dakaru se ale víc daří KTM, která vyhrává tento závod nepřetržitě od roku 2001, s výjimkou roku 2008, kdy byl závod na poslední chvíli zrušen kvůli obavám o bezpečnost jezdců v severní Africe.
K trase Dakaru 2015 se už stihl vyjádřit generální manažer Hondy Racing Corporation Martino Bianchi: "Vypadá to, že Dakar 2015 bude velmi zajímavý. To, že se bude startovat a končit v Buenos Aires, přitáhne spoustu fanoušků. Bolivijské a chilské etapy budou zase určitě velmi vzrušující. Iquique je ideálním místem pro den odpočinku. Všichni si můžeme být jistí, že organizátoři příjdou zase s nějakými moc zajímavými kilometry v chilských dunách. Ale je to Dakar, takže se zase dočkáme nových překvapivých věcí, nových dobrodružství. Team HRC se bude celý rok na tento nejprestižnější podnik připravovat. Složení oficiálního týmu zveřejníme už příští týden, stejně jako program na celý rok 2014."

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist