Dakar 2015: Ohlasy po druhé etapě

Druhá etapa svou délkou a náročností dokonale prosela startovní pole motorkářů. Dosavadní leader Sam Sunderland ztratil přes dvě hodiny a pohřbil tak všechny své naděje na dobrý celkový výsledek už v úvodu závodu. Naopak své mistrovství ukázal Španěl Joan Barreda, který se na tovární Hondě dostal do čela soutěže.

Suverénní vítěz 2. etapy Dakaru a nový leader závodu, Španěl Joan Barreda (Honda): „Jsem opravdu šťastný! Dnešek byl úžasný. Bylo to ale obtížné, opravdu těžké. V poslední části etapy tam bylo hodně různých cest, kudy se dalo jet, hodně hrbolů a bylo to hodně na fyzičku. Ale byl to jeden z těch dnů, kdy je důležité zkrátka dojet do cíle za každou cenu, což se mi povedlo, takže jsem šťastný. V některých částech etapy jsem jel úplně osamoceně, bylo důležité neztratit hlavu. Já i celý tým Hondy jsme dnes odvedli dobrou práci. Závod je pořád ještě dost vyrovnaný, musím jet dál jako dneska a pokusit se sbírat minuty za minutou, sekundy za sekundou.“
Druhý ve druhé etapě, Portugalec Paulo Goncalves (Honda): „Dnes to byla opravdu dlouhá a těžká etapa. Speciál měřil přes 500 kilometrů, navíc s obtížnými trasami, na cestách bylo spoustu kamení. Posledních 45 kilometrů bylo opravdu neskutečných, v trávě a písku. Navíc to ztěžovaly ty vysoké teploty, jsem rád, že jsem vůbec dojel. Uprostřed etapy jsem dost ztratil, když jsem se snažil najít way point. Ostatní jezdci mi ujeli a já jel sám asi 200 kilometrů. Jsem šťastný nejen za sebe, ale i za celý HRC a zvlášť za Joana Barredu, který jel fantasticky a hlavně chytře. Po 350 kilometech prostě ještě zrychlil, musím mu pogratulovat. Byla to typická dakarská etapa s vysokou mírou náročnosti.”
Osmý v etapě Španěl Marc Coma (KTM): „Dnes to byl velmi těžký den. Ráno jsme začínali s dobrými pocity. Nehnal jsem to příliš tvrdě, protože jsem věděl, že to bude dlouhá etapa. Pak, v posledních šedesáti kilometrech, jsem pocítil, že má zadní pneumatika odešla a já jsem nemohl jet rychleji než 60 km/h. Rychleji to nešlo. Ok, dnes jsme ztratili nějaký čas, ale nakonec jsme měli štěstí, protože za normálních okolností jsem mohl zůstat celý den uvízlý v poušti.“
Třetí v etapě Portugalec Ruben Faria (KTM): "O té druhé etapě jsem dost přemýšlel už den předtím. 518 kilometrů, to není nic jednoduchého, zvlášť, když je tady uprostřed dun takové horko, asi 45°C  nebo 50°C, nevím přesně. Jsem šťastný, že jsem v cíli, to je jasné. Musím poděkovat svému lékaři Christianovi, v listopadu mi operoval klíční kost a taky tady se o mne celou dobu stará o moje rameno a kličku. Jsem mu moc vděčný. Beru to tady den po dni. Nebudu mluvit o tom, že patřím k favoritům nebo podobné věci. Jsem zkrátka šťastný, že tady vůbec mohu být."
 
Rakouský nováček Matthias Walkner (KTM), sedmý celkově: “Nečekal jsem, že to bude pro mne tak dobrý den. Prvních 150 kilometrů jsem si vedl opravdu skvěle. Ale pak jsem se zasekl za jezdcem, který jel přede mnou, dusil jsme se prachem, musel jsem jet 200 až 300 metrů za ním. Když jsme ho konečně předjel, tak jsem se zase ztratil. Nakonec to bylo 40 km jen v písečných dunách. Myslím, že tím, že jsem přišel z motokorosu, mi hodně pomáhá. Najel jsem v tom písku hodně času, i když úplně před koncem jsem zase chytil před sebou jednoho pomalejšího jezdce. Navigace byla v pondělí docela jednoduchá, nedalo se udělat moc chyb. Myslel jsem si v cíli na nějakou 15. , možná 10. pozici, takže šesté místo je docela dobrý výsledek. Samozřejmě, jsem překvapený, že jsem zatím v klasifikaci tak vysoko, ale já dobře vím, že můžu jet na motorce velmi rychle, bude záležet na tom, jak zvládnu v dalších etapách navigaci”.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist