Dakar 2014: Sherco s Duclosem a Pedrerem

Se dvěma jezdci nastoupí do Dakar Rally 2014 Sherco Factory Rally Team. Francouzská továrna vysílá do Jižní Ameriky nejen Alaina Duclose, který jel v modrých barvách už letos, navíc angažovala i jednu velkou hvězdu: Španěla Joana Pedrera Garciu. Nejtěžší soutěž světa startuje už 5. ledna v argentinském Rosariu.

Francouz Duclos se letos na Shercu několikrát dostal na Dakaru do první desítky v etapě, nakonec ale chytil hodinovou penalizaci a v konečném hodnocení skočil šestatřicátý se ztrátou 7 hodin a 38 min. Se Shercem jel například i Belgičan Verhoestraete, ale umístil se až na začátku druhé stovky konečné klasifikace s propastnou ztrátou 22 hodin. Pro příští ročník velkého pouštního dobrodružství slíbila továrna Sherco oběma jezdcům plnou finanční a technickou podporu. Duclos s Pedrerem pojedou na strojích Sherco SR 450 Rally založených na modelu 2013, ale s novým šasím a speciálně pro Dakar vyvinutými kitovými částmi. Cílem nově složeného dua je útok na první desítku celkového pořadí a vyjet nějaké místo na bedně v jednotlivých etapách. Jezdce čeká zkraje příštího roku téměř 8 700 kilometrů, z toho 5 228 km bude měřených.
Pětatřicetiletý Joan Pedrero Garcia patří k nejlepším jezdcům dálkových soutěží posledních let, letos v lednu vybojoval v sedle tovární KTM výborné páté místo, hned za Slovákem Ivanem Jakešem. Býval nosičem vody famózního Španěla Marca Comy a se 193 centimetry patří vůbec mezi nejvyšší jezdce rally. V roce 2012 sice odpadl po desáté etapě, ale rok předtím byl opět pátý a v roce 2010 zakončoval první desítku klasifikace. Dvaačtyřicetiletý Alain Duclos je u Sherca už dva roky a bude tak v lednových etapách moci využít svých zkušeností ze spolupráce s techniky a mechaniky týmu v nejtěžších možných podmínkách. Zajímavostí je, že pochází z afrického Mali, proto také ta tmavší pleť. K motocyklům se dostal tak, že kdysi se okolo jeho rodné vesnice jel Dakar a u jeho domku zastavil s poruchou nějaký jezdec. Dali se do řeči a vášeň pro dálkové rally byla na světě. V lednu odstartuje už od svého dvanáctého ročníku, nejlépe skončil v roce 2010 jako šestý. Dělával nosiče vody Cyrilu Despreseovi a taky to zkoušel například na Aprilii a Yamaze.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist