Brabec definitivně přesedlal, na Dakar se chce vrátit

Nováček v dálkových soutěžích Jan Brabec dojel na na letošním Dakaru na 39. pozici a stal se nejlepším českým zástupcem v poli motocyklů. "Letos jsem se slibně rozkoukal a ověřil si, že na to mám. Vím, na co se připravit. A příští rok jsem tam zas,“ říká Jan Brabec po návratu z Jižní Ameriky do vlasti.   

Letošní 40. ročník závodu Rally Dakar se vrátil ke svým kořenům. Byl drsnější, nebezpečnější a šílenější, než všichni očekávali. Jeho náročnost dokresluje i počet závodníků, kterým se nepodařilo projet cílem. Bylo jich více než polovina a svou misi nedokončilo také mnoho favoritů. Bivaky v posledních etapách nikdy nebývaly tak prázdné. O to cennější je úspěch, kterého se podařilo dosáhnout jezdcům sedlčanského týmu Big Shock Racing. Pilot Martin Macík, navigátor František Tomášek a mechanik Michal Mrkva vybojovali výborné 5. místo, když jejich žlutý Liaz Franta dojel v poslední etapě druhý. A zajistili tak největší český úspěch na letošní Rallye Dakar. Nováček v dálkových soutěžích, Jan Brabec, dojel na 39. pozici a stal se nejlepším českým zástupcem v poli motocyklů. Big Shock Racing tak dokázal, že i menší profesionální tým zvládne velké věci. Rozhodující je kvalitní příprava, dobré zázemí a sehraná parta, kterou spojuje společné nadšení.

Motorkář Jan Brabec, který má na svém kontě několik motokrosových titulů, dojel do cíle svého prvního Dakaru na výborném 39. místě. A to navzdory dvouhodinové penalizaci, kterou získal hned v první etapě za jeden neprojetý kontrolní bod. Ačkoliv byl Brabčák letos na Dakaru nováčkem, zvládal ho s přehledem. Do cíle úmorných etap dojížděl vždy s úsměvem a se slovy „Jelo se mi výborně.“ Na trati ho přitom potkala mnohá úskalí, pády, při kterých si naštípl žebro, proražená nádrž, zničená spojka, navigační špeky nebo pochod s nepojízdnou motorkou do cíle etapy. Ve všech situacích si dokázal poradit a závod zdárně dokončit. Jan Brabec na letošním Dakaru zúročil také své dlouholeté motokrosové zkušenosti a vyplatila se mu i poctivá příprava na dálkové soutěže, které se věnoval celý rok před odjezdem do Jižní Ameriky. Svůj podíl na výsledku má také Honzův táta Libor Brabec, který po celou dobu pečoval o jeho závodní stroj. Svým výkonem Honza bodoval 9. místem také mezi letošními dakarskými nováčky. 

„Letošní start na Dakaru mi definitivně přehodil výhybku od motokrosu směrem k dálkovým soutěžím a nalil mi dožil novou sílu a nadšení pro závodění. Tato nejdrsnější forma motorsportu mi naprosto vyhovuje. Už rozumím tomu, proč Dakar svou popularitou dohání Formuli 1. Letos jsem se slibně rozkoukal a ověřil si, že na to mám. Vím, na co se připravit. A příští rok jsem tam zas,“ říká Jan Brabec. Po návratu z Jižní Ameriky se všichni členové týmu Big SHOCK Racing těšili na spánek, teplou vanu a svíčkovou, ale už v letadle začali spřádat plány na další Dakar. Když byste se kohokoliv zeptali, jestli do toho jde příští rok znovu, bez rozmýšlení odpoví: „Samozřejmě, že ano“. Dakar je prostě závislost.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist