BARTH Racing se chystá na Dakar se 4 jezdci

Lednová Rallye Dakar 2017 se kvapem blíží a české fanoušky určitě těší fakt, že na začátku příštího roku budou moc držet palce hned několika českým týmům. Jedním z nich bude BARTH Racing, který se zúčastní hned se čtyřmi závodníky - Davidem Pabiškou, Rudou Lhotským, Josefem Macháčkem a Zdeňkem Tůmou. Všichni jezdci jsou v současné době v plném tréninku, který obnáší mimo jiné také přípravu na vysokou nadmořskou výšku.

39. ročník Rallye Dakar povede přes Paraguay, Bolívii a Argentinu. Pro Paraguay to bude poprvé, co bude mít čest hostit tuto náročnou rallye, tudíž se stane 29. zemí, ve které se Rallye Dakar jel. Největší část Rallye Dakar 2017 ale povede přes Bolívii, kde bude celých pět pět. Během nich se závodnicí podívají například k jezeru Titicaca nebo stráví den odpočinku v nejvýše položeném hlavním městě na světe, v La Paz v nadmořské výšce téměř 4000 metrů nad mořem.Tým BARTH Racing podal na Rallye Dakar 2017 celkem čtyři přihlášky pro Davida Pabišku, Rudu Lhotského, Josefa Macháčka a nováčka Zdeňka Tůmu. David Pabiška měl účast v podstatě jistou, ovšem zbytek týmu byl celkem v napětí, i když u Pepy Macháčka se potvrzená účast předpokládala. Nakonec přišly potvrzené všechny přihlášky. „Je to skvělá zpráva a všichni se již moc těšíme na plnou sestavu týmu BARTH Racing na Rallye Dakar 2017", uvedl manažer týmu Michal Burkoň.

Tým BARTH Racing tak čeká další výzva. Na Dakaru 2017 budou v jeho barvách startovat dvě motorky a dvě čtyřkolky. Motorkář David Pabiška je zkušený dakarský matador a na této nejtěžší rallye světa už je v podstatě jako doma. Celý tým věří, že se mu bude opět dařit a přidá další hezký výsledek do své bohaté sbírky. Ruda Lhotský si Dakar vyzkoušel v roce 2016 poprvé a zkouška to byla opravdu těžká, když musel v deváté etapě pro totální vyčerpání organismu závod vzdát. Ruda již ví, do čeho jde a tomu také přizpůsobuje svoji přípravu. Oba tito jezdci by měli jet na strojích KTM.

Velký návrat na čtyřkolce chystá Pepa Macháček, který na Dakaru dvakrát za sebou neuspěl s buginou. Pepa se po návratu z Dakaru 2016 posadil zpět na svůj oblíbený stroj a zjistil, že to stále jde. Hned na prvním závodě, tedy Intercontinetal Rally, vyhrál kategorii čtyřkolek a porazil tak závodníky i o generaci mladší. Premiéra čeká Zdeňka Tůmu, který si účast zajistil skvělými výsledky na letošní Intercontinental Rally, kde byl druhý, a také třetím místem na letošní Merzouga Rally. Zdeněk je skvělý navigátor a jeho um se mu bude určitě hodit. Všichni jezdci jsou v současné době v plné přípravě, která obnáší mimo jiné také přípravu na vysokou nadmořskou výšku. Dakar 2017 se bude opět, zvláště v Bolívii, pohybovat velmi vysoko a tentokrát zřejmě i více etap. Snad bude příprava bude probíhat hladce, bez komplikací a zranění. Macháček, stejně jako Tůma, osedlají Yamahy.

Vizitka BARTH Racing

Michal Burkoň, manažer týmu
Je tvůrcem celé myšlenky závodního týmu BARTH Racing. Michal má v týmu na starosti všechnu organizaci, tzn. výběr závodníků, mechaniků dalších členů týmu, výběr závodů. Ve svém pracovním životě se věnuje řízení firem skupiny BARTH, které zahrnují aktivity Autocentrum BARTH, Motocentrum BARTH, BARTH media a BARTH caravan. Rallye Dakar a i další závody ho baví, a umožňují mu získávat nové zkušenosti a podněty, které pak aplikuje do řízení firem skupiny BARTH.
David Pabiška, kategorie motocykly (super production)
Na motocyklu jel Rallye Dakar již 10krát a vždy závod úspěšně dojel. David letos nastoupil bez přestávky do již 27. sezoně v moto disciplínách enduro a cross country. David Pabiška získal mimo jiné ocenění Světová cena FAIR PLAY UNESCO za záchranu života 2000 a Cena FAIR PLAY Českého olympijského výboru 2000, 2013 a 2015.

Ruda Lhotský, kategorie motocykly (super production)
Ruda pochází ze Štenberka a již od malička se věnuje motocyklovým závodům. V mládí sklízel úspěch na domácím poli, později se začal orientovat na velké mezinárodní závody jako je například Baja. Na FIM mistrovství Evropy dojel v roce 2013 po závodech v Itálii, Rumunsku, Maďarsku a Portugalsku na celkovém 2. místě. O rok později svou reputaci ještě vylepšil a stal se tak mistrem Evropy. Tento titul v roce 2015 opět obhájil. V roce 2016 vyrazil na svou první Rallye Dakar, kterou bohužel pro zdravotní problémy nedokončil. V současné době se již připravuje na Rallye Dakar 2017.


Josef Macháček, kategorie čtyřkolky
Josef Macháček patří mezi české legendy na dálkových rallye, obzvláště na Rallye Dakar. Do roku 2009 se stal pětinásobným vítězem tohoto velice náročného závodu v kategorii čtyřkolek. Je historicky nejúspěšnější čtyřkolkář v kategorii Experimental v dálkových maratónských rally a jako jediný na světě získal čtyři vítězství bez jediné penalizace. Od roku 2011 se začal věnovat závodění ve vlastně vyrobené bugině MD Rally Sport Optimus. Pro Rallye Dakar 2017 se rozhodl přejít opět do kategorie čtyřkolek.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist