Barreda rozhodl 2. etapu Dakaru závěrečným útokem

Tovární jezdec Hondy Joan Barreda nejenže vyhrál druhou etapu letošního Dakaru, ale také se dostal do čela průběžné klasifikace kategorie motorkářů. Druhý dnes a druhý celkově je francouzský specialista na písek Adrien Van Beveren (Yamaha). Na španělského lídra ztrácí před zítřejší třetí etapou dvě a půl minuty. Z Čechů byl dnes opět nejrychlejší Ondřej Klymčiw (Husqvarna) na 21. místě. Celkově se posunul na 24. pozici.

V neděli čekala na závodníky druhá etapa dlouhá 279 kilometrů. Pouze 12 kilometrů spojovačky a okruh v okolí Pisca, dlouhý 267 km. Pořadatelé slibovali další písečné duny a v prvních 40 kilometrech kaňony. Protože 90 proćent smyčky u Pisca vedlo mimo cest, předpokládalo se, že díky volnému terénu bude etapa velice náročná na navigaci. Neděle byla také o fyzičce jezdců, jelikož se museli prát s nespočtem dun a hlubokým pískem. Jak upozornil nejrychlejší český motorkář Ondřej Klymčiw (Husqvarna), jeho kategorie pojede až za auty, takže trasa by pro jezdce na motocyklech a quadech mohla být už hodně rozbitá. V závodě pokračuje dál 137 motorkářů a všech 49 quadů. Už v první etapě odstoupili Portugalec Joaquim Rodrigiues (Hero Motorsports Rally Team) a třiapadesátiletý Němec Juergen Droessinger (BAS Dakar Team). Prvně jmenovaný, vloni na Dakaru celkově desátý jako druhý nejlepší nováček, měl v dunách těžkou havárii a musel být převezen do nemocnice. Podle lékařů bude v pořádku. Němec si zlomil ruku.

Jako první vystartoval do měřeného úseku podle pravidel včerejší vítěz Brit Sam Sunderland (KTM) a ujal se nevděčné role vodiče. Za ním se vydali další jezdci průběžného pořadí Francouz Adrien van Beveren (Yamaha), Chilan Pablo Quintanilla (Husqvarna), Španěl Joan Barreda (Honda), Francouz Xavier de Soultrait (Yamaha) a Rakušan Matthias Walkner (KTM). Hlavní výrobci tedy všichni mají ve špičce motorkářů své zástupce. „Je fajn se vrátit po roce na Dakar hned etapovým vítězstvím, ale šlo jen o třicet kilometrů. V širším kontextu to moc neznamená,“ uvedl obhájce loňského vítězství Sunderland po dojezdu včerejší úvodní etapy. O druhém van Beverenovi se spekulovalo, že konec měřeného úseku v sobotu vypustil, aby dnes nemusel vést po startu pole jezdců. Jako uznávanému specialistovi na písek by mu ale měly trasy peruánských etap mimořádně vyhovovat. O první etapě možná až příliš sebevědomě vypověděl, že se prakticky ani nezpotil.

Na prvním waypoitu se sice ujal vedení Barreda, ale byl to právě van Beveren, který šel o pár kilometrů dál do čela. Rozestupy ale byly minimální a nikdo z favoritů výrazněji neztrácel. První desítka byla nejprve v rozmezí dvou minut, na druhém waypointu v rozmezí tří minut. Na jejím konci figuroval vítěz Dakaru z roku 2016, Australan Toby Price na tovární KTM, který se včera nikam nehnal a dokončil až jako čtrnáctý. Na třetím waypointu vedl van Beveren o pouhých pět sekund před Quintanillou. Třetí Barreda měl ztrátu 15 sekund. Sunderland už měl ale odstup přes tři minuty. I na stém kilometru van Beveren nepřestával udivovat lehkostí, když zvýšil náskok na Pabla Quintanillu na 28 sekund. Třetí tu byl už Argentinec Kevin Benavides na Hondě (+42 sekund).

Pak se všechno zlomilo a přišel nekompromisní útok španělského rychlíka Barredy. Atak to byl tak drtivý, že na pátém waypointu už měl bývalý motokrosař a tovární jezdec Hondy na van Beverena náskok dvou minut. Do cíle už Španěla nikdo neohrozil a Barreda vyhrál druhou etapu časem 2 hodiny 56 minut a 44 sekund. Druhý skončil se ztrátou 2:54 min. van Beveren a na třetí pozici se skvělým finišem prodral Walkner. Dva bývalí špičkoví motokrosaři v Top 3 - to hodně svědčí o profilu dnešní etapy. Walkner byl kdysi dokonce mistrem světa dnes už zaniklé třídy MX3. Barreda nejenže vyhrál svou celkově už dvacátou etapu na Dakaru, ale dostal se i do čela průběžné klasifikace po druhé etapě. Na druhého van Beverena má náskok skoro tři minuty.  Výborně si dnes vedl Ondra Klymčiw. Začal okolo 27. místa, brzy se posunul na 23. a čekal se jeho útok na Top 20. Slovák Štefan Svitko figuroval ve výsledkových listinách z jednotlivých waypointů těsně před Ondrou. Klymčiw nakonec dojel na 21. mistě (+20:37 min.), Svitko byl o čtyři příčky před ním '+13:36 min.). V průběžném pořadí by Ondrovi měla patřit 24. pozice (+25:04 min.), Svitkovi 17. Jeho ztráta na Barredu činí 16:43 min.

V soutěži quadů dnes zopakoval vítězství z první etapy Chilan Ignacio Casale, který na druhého Rusa Sergeje Karjakina (oba Yamaha) najel 43 sekund. Z Čechů byl ve druhé etapě nejlepší Josef Macháček na 12. místě. Pořadí dalších českých motorkářů vydáme později, až budou ustáleny výsledkové listiny a nebude docházet k neustálým posunům.

Etapové a celkové pořadí zde:

https://www.dakar.com/en/rankings

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist