7. etapu Dakaru vyhrál po revizi výsledků Kevin Benavides

Po tolik potřebném dni odpočinku v Saudské Arábii pokračoval 42. ročník Rally Dakar sedmou etapou. Původně si v ní nejlépe vedl Španěl Joan Barreda. Ale pak byly výsledky revidovány, když organizátoři vrátili čas jezdcům, kteří pomáhali záchranářům po tragické nehodě Paula Goncalvese. Vítězem tak byl vyhlášen Barredův týmový kolega u tovární Hondy, Argentinec Kevin Benavides. Skvěle si dnes vedl Martin Michek, který fantastickou jízdou útočil na první desítku a šel do čela soutěže o nováčka roku.

Sedmá etapa vedla ze saudskoarabského Rijádu do Vadí ad-Dauásir a měřila 741 kilometrů. Měřený úsek byl 546 km, nejdelší v dosavadním průběhu letošního Dakaru. Vyjelo do ní 120 zbývajících motorkářů. Mezi nimi i nejlepší nováček Španěl Jaume Betriu, který drží dvouminutový náskok na nejrychlejšího Čecha Martina Michka (oba KTM). Betriu není žádné ořezávátko, už byl čtyřikrát endurovým mistrem Španělska. V průběžném pořadí Dakaru je 14. se ztrátou 2 hodiny a 24 minut na lídra, Američana a továrního jezdce Hondy Rickyho Brabce. Mezi dalšími zajímavými jezdci ve startovním poli je Mick Extance. Tomuto šestapadesátiletému Britovi v roce 2017 diagnostikovali rakovinu mozku a měl chmurné vyhlídky, že na 99 % oslepne. Ale zázraky se ději a on se po operaci posadil znovu na motorku a teď dokonce neohroženě závodí na Dakaru. Nejtěžší pouštní závod světa jede už posedmé a nyní je na 92. místě. Kategorii Original by Motul, jezdců bez asistence, stále vede zkušený Rumun Emanuel Gyenes, celkově je 35. Na druhého Francouze Florenta Vayssadeho má pohodlný náskok jednu hodinu. Čtvrtý je Petr Angelo Vlček z týmu Ondry Klymčiwa.

Sedmou etapu téměř od začátku vedl Argentinec Kevin Benavides. Poté, co v minulé etapě kvůli technické poruše své Hondy přišel 40 kilometrů před cílem o místo v TOP 3, dnes využil své výhodné startovní pozice a na 106. km už byl 32 sekund před svým týmovým kolegou, Španělem Joanem Barredou. 55 sekund ztrácel Australan Toby Price (Red Bull KTM Factory). Na 161. kilometru Joan Barreda dojel lídra Dakaru Rickyho Brabce, který startoval tři minuty před ním. Kevin Benavides stále ještě vedl, ale v té chvíli už jen o pár sekund. Na 214. kilometru Kevin Benavides zase natáhl svůj náskok zpět na skoro minutu, obhájce triumfu z loňska Toby Price ztrácel 2:26 min.

Mezitím odstoupil ze závodu Ital Fabio Fasola, který zlomil rám. Nedojel už čtvrtý Dakar. Stejný osud potkal Mohammeda Balooshiho z Emirátů, loni 25. jezdce konečného poradí, který nebyl v poušti schopný zprovoznit svou mlčící Husqvarnu. Trpěl také Chilan Pablo Quintanilla (Husqvarna), druhý muž letošního Dakaru, který má problémy se zraněnou rukou a v polovině sedmé etapy zaostával asi o sedm minut. „Už několik dní mám zapálené šlachy na levé ruce, bolí to jako čert,“ svěřil se bývalý mistr světa dálkových soutěží.

Ve druhé části měřeného úseku šel do čela Barreda, Kevin Benavides přišel o pár minut, ale zůstával v první desítce. Později se zjistilo, že pomáhal u tragické nehody Paula Goncalvese. Místo něj se do boje s Barredou zapojili Rakušan Matthias Walkner (KTM Red Bull Racing) a dakarský lídr Ricky Brabec (Monster Energy Honda). Skvělé zprávy z trati přicházely o Michkovi, který atakoval konec první desítky a v těch chvílích na dálku předstihl v soutěži o nejlepšího nováčka Španěla Betriu. Jeho týmový kolega u Orion – Moto Racing Group Milan Engel se držel uprostřed třetí desítky.

Na 483. kilometru vedl Barreda o 1:47 min. před Walknerem a tři minuty před Brabcem. Před koncem etapy se ještě před Brabce dostal na třetí pozici bratr Kevina Benavidese Luciano, který jezdí v továrním týmu KTM. Vzhledem v dnešním nevelkým časovým odstupům zůstane v čele Dakaru Ricky Brabec, Quintanilla i přes svůj handikep zůstane druhý, dnes ztratil na Barredu 7:21 min. Martin Michek figuroval na fantastickém desátém místě, Američan Skyler Howes z týmu Ondry Klymčiwa je jen jednu příčku za ním. Michek dnes najel na svého španělského soupeře Jaume Betriu tři minuty a šel do čela soutěže o nejlepšího nováčka. Pořadí ještě mohl ovlivnit fakt, že Kevinu Benavidesovi odečtou organizátoři čas, který strávil pomocí Goncalvesovi, ležícímu v bezvědomí u trati. Stejně tak to platilo I pro Tobyho Price a Slováka Štefana Svitka, kteří po tragické havárii rovněž asistovali záchranářům.  To se také nakonec stalo, všem třem čas vrátili. Kevin Banavides tak etapu vyhrál před Barredou, Price se vrátil na sedmé a Svitko na 14. místo. Michek s Howesem se tím pádem posunuli o jedno místo dozadu. Brabec zůstává ve vedení Dakaru před Quintanillou.

Všechny výsledky zde

https://www.dakar.com/en/rankings

 

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
zabl přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist