4. etapa: Triumfoval Van Beveren, Sunderland odstoupil

Největší specialista na jízdu v písku Francouz Adrien Van Beveren se letos poprvé naplno prosadil na Dakaru. Tovární jezdec Yamahy vyhrál čtvrtou etapu před svým krajanem Xavierem de Soultraitem na motocyklu stejné značky. Van Beveren je také novým vedoucím jezdcem Dakaru. Šokem bylo odstoupení obhájce loňského vítězství a lídra po třech etapách Brita Sama Sunderlanda. Tovární jezdec KTM skončil po havárii ve vrtulníku.

A máme tady po Piscu další okruh okolo města, tentokrát kolem San Juan De Marcona. Závodníky čekal hromadný start, na který se tolik těšili, sprint na pláži, a pak jedna z nejdelších písečných etap v historii Dakaru, včetně 100kilometrového trmácení přes duny všech velikostí. Pláž, na které etapa odstartovala, se dokonale hodila na hromadný start 15 motorek nebo čtyřech aut vedle sebe. V této etapě byla velká šance zamíchat celkovým pořadím, zejména proto, že poslední kaňon bylo trochu složité najít. Celková délka etapy byla 444 kilometrů, měřený úsek byl dlouhý 330 km. V závodě pokračovalo 123 motorkářů a 45 quadů. Ze známých jmen už nejede Polák Jakub Piatek nebo francouzský tovární jezdec Sherca Adrien Metge. Mottem etapy mohlo být, jestli španělský tovární jezdec Hondy Joan Barreda získá zpět nějaké minuty, které včera ztratil blouděním v poušti.

Start do etapy byl o třicet minut opožděn kvůli husté mlze, která zahalila bivak v San Juan De Marcona. Pak už mohlo všechno začít. Na pláži Peñuelas hromadně odstartovalo kromě tří patnáct největších favoritů: Sam Sunderland, Matthias Walkner, Gerard Farres, Franco Caimi, Toby Price, Štefan Svitko, Pablo Quintanilla, Laia Sanz, Antoine Meo, Ricky Brabec, Xavier de Soultrait, Kevin Benavides, Walter Nosiglia, Oriol Mena a Jose Ignacio Cornejo. Pět minut za nimi přišla další vlna, ve které byli i včerejší opozdilci Barreda, Adrien Van Beveren a Michael Metge.

A Barreda s van Beverenem do toho začali bušit od samotného počátku, zanedlouho měli náskok přes půl minuty. Naopak poněkud nečekaně více než tři minuty ztráceli vedoucí muž Dakaru Sunderland a jeho týmový kolega u tovární KTM Australan Price. Slovák Svitko se držel na začátku druhé desítky. Roli nejrychlejších českých motorkářů převzali po Ondrovi Klymčiwovi Milan Engel (Moto Racing Group) a Jan Brabec (Big SHOCK Racing), kteří se v první části čtvrté etapy pohybovali kolem 30. pozice.

Někde mezi waypointy číslo 4 a 5 se málem opakovala situace ze včerejška. Joan Barreda a tovární jezdec Yamahy Van Beveren zabloudili a lehce ztratili. V čele se náhle objevil další Francouz Xavier de Soultrait na Yamaze, do té chvíle celkem stabilně čtvrtý na předchozích waypointech. Barreda a uznávaný specialista na písek Van Beveren si ale rychle uvědomili svou chybu a zanedlouho byli zpátky v čele. V závěru už si to oba rozdávali jen mezi sebou, krok s nimi v této chvíli jakžtakž držel překvapještě další Španěl Jonathan Barragan na Gas Gasu. Walkner, Price i Svitko už měli pětiminutový odstup. V poslední fázi ostře zaútočil van Beveren. Stáhl Barredův minimální náskok a ještě získal navrch šest sekund. Milan Engel byl v této fázi závodu třicátý, Jan Brabec dvě příčky za ním. To už se začalo v cíli etapy šeptat, že z Dakaru odstupuje Sam Sunderland, což později potvrdil i oficiální server dakar.com. Obhájce loňského prvenství a vedoucího muže po třetí etapě údajně po těžkém pádu zradila záda. Letěl pro něj vrtulník.      

Rozhodly doslova poslední kilometry. Nejvíc sil a štěstí měl ve finiši Van Beveren, Barreda minul kontrolní bod, musel se vracet a najednou měl několikaminutovou ztrátu. Za těchto okolností se na druhé místo vyhoupl Xavier de Soultrait se ztrátou pěti minut. Třetí Matthias Walkner (KTM) a čtvrtý Pablo Quintanilla (Husqvarna) už měli odstup okolo sedmi minut. Neustále zrychlující Slovák Svitko dochvátal do cíle na fantastickém pátém místě. Van Beveren se dostal i do čela celé soutěže s náskokem 1:55 min. na Quintanillu. Svitko je jedenáctý, posunul se tedy o dvě příčky dopředu. Milan Engel byl předběžně v cíli zaznamenán jako třicátý, stejná pozice mu patří i celkově. Jan Brabec skončil dvaačtyřicátý, celkově figuruje na 59. pozici, "Na konci jsem ještě zabloudil, mohlo to být o malinko lepší. S výsledkem jsem však spokojený," uvedl Milan v cíli. V soutěži quadů poprvé nevyhrál Chilan Ignacio Casale. O 43 sekund ho dnes porazil Rus Sergej Karjakin. Třetí skončil Alexis Hernandez. Casale ale nadále suverénně vede průběžné pořadí čtyřkolek.

Hlasy a umístění českých jezdců přineseme v dalších článcích. Výsledky 4. etapy a průběžné pořadí naleznete zde:

https://www.dakar.com/en/rankings

Vítěz etapy i celkový lídr Van Beveren (horní snimek).

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist