Quintanilla vyhrál Abu Dhabi Desert Challenge

Pablo Quintanilla nejlépe začal letošní ročník seriáli mistrovství světa dálkových soutěží, když vyhrál úvodní závod Abu Dhabi Desert Challenge ve Spojených arabských emirátech. Chilský tovární jezdec Husqvarny měl v jezdecky nabité konkurenci největšího soupeře Brita Sama Sunderlanda (KTM), kterého porazil o 5:11 min.

Quintanilla byl trošku zklamán konečným osmým místem na lednové Rally Dakar, a tak si dal za cíl obhájit svůj loňský titul v seriálu FIM Cross Country Rallies World Championship. Na úvod měl přetěžký úkol – uspět v jednm z nejtěžších závodů světa, který se celý jede v arabské poušti. A navíc v prvotřídní konkurenci. Vždyť ze všech hvězd chyběl jen Španěl Joan Barreda (Honda), který se stále zotavuje z operace po zranění na Dakaru. Quintanilla si v průběhu čtyř etap vypracoval malý náskok, který v rozhodující páté etapě udržel. Poslední dějství s hromadným „motokrosovým" startem a speciálem dlouhým 218 km, se stalo kořistí vítěze Dakaru Matthiase Walknera (KTM). Tím se Rakušana dostal na čtvrté místo celkově za třetího Kevina Benavidese a druhého Sama Sunderlanda. Známý Australan Toby Price byl po pomalejším začátku v konečném hodnocení Abu Dhabi Desert Challenge sedmý. 

„Jsem opravdu rád, že jsem vyhrál v Abu Dhabi. Je to pro mne a můj tým fantastický start do nové sezóny. Letošní Desert Challenge byla opravdu těžká od počátku až do konce. Potýkali jsme se s extrémními teplotami a mohutnými písečnými dunami,“ neskrýval v cíli své nadšení Quintanilla. "Byla tu ale také řada vysokorychlostních úseků a spousta míst, kde byla rozhodující navigace. Byly to krásné souboje s našimihlavními konkurenty a jsem šťastný, že jsem zrovna nakonec já vystoupil na příčku nejvyšší. Chtěl bych poděkovat všem lidem v v týmu Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing za úžasnou práci, kterou během toho týdne odvedli. Jsou vždy po mém boku a to mi pomáhá dosáhnout výsledků, které jsem si předsevzal. Je dobré začít sezónu s vítězstvím a těším se na závody." 

Spokojenost vládne u Hondy. I za neúčasti Barredy bral konečné třetí místo Argentinec Kevin Benavides, mladý Chilan José Ignacio Cornejo, který až po Dakaru podepsal s HRC smlouvu, vyhrál juniory, když mezi všemi jezdci mu patřila slibná osmá pozice. a to i přes drsný pád v poslední etapě, když jel v prachu zvířeném jezdci před sebou. "Jsem v cíli třetí, to je dobrý start do šampionátu. Poslední etapa patřila v nejtěžším, ale díky motokrosovému startu i k nejzajímavějším. Mohli jsme bojovat bok po boku a na posledních 60 kilometrech si to pak rozdat o vítězství v etapě. Soustředil jsem se na udržení své třetí pozice a to mi vyšlo.Jsem spokojený se svou rychlostí a vyrovnaností, mé tempo bylo dobré. Motocykl jel bez jakýchkoli problémů. Je to teprve první závod seriálu, spousta nás toho ještě pořád čeká. Musíme dál pracovat a vítězství přijde - už možná v dubnu na Merzouga Rally v Maroku," uvedl Benavides. Mezi motorkáři Češi nestartovali, velkého úspěchu ale dosáhla posádka Martin Prokop - David Pabiška, která byla nejrychlejší mezi automobily.

Výsledek 5. etapy

1 Walkner Matthias 3 AUT Red Bull KTM Rally Factory Team 2:46'40
2 Benavides Kevin 2 ARG Monster Energy Honda Team +0'05
3 Sunderland Sam 5 GBR Red Bull KTM Rally Factory Team +0'19
4 Price Toby 6 AUS Red Bull KTM Rally Factory Team +0'46
5 Quintanilla Pablo 1 CHI Husqvarna Factory Rally Team +1'25
6 Goncalves Paulo 4 POR Monster Energy Honda Team +2'01
7 Brabec Ricky 11 USA Monster Energy Honda Team +2'05
8 Metge Michael 12 FRA Monster Energy Honda Team +2'13
9 Cornejo José Ignacio 14 CHI Monster Energy Honda Team +2'29
10 Giemza Maciej 10 POL KTM Orlen Rally Team +8'27

Konečný výsledek 

1 Quintanilla Pablo 1 CHI Husqvarna Factory Rally Team 16:51'11
2 Sunderland Sam 5 GBR Red Bull KTM Rally Factory Team +5'11
3 Benavides Kevin 2 ARG Monster Energy Honda Team +8'34
4 Walkner Matthias 3 AUT Red Bull KTM Rally Factory Team +9'36
5 Goncalves Paulo 4 POR Monster Energy Honda Team +18'35
6 Brabec Ricky 11 USA Monster Energy Honda Team +20'46
7 Price Toby 6 AUS Red Bull KTM Rally Factory Team +29'45
8 Cornejo José Ignacio 14 CHI Monster Energy Honda Team +30'05
9 Metge Michael 12 FRA Monster Energy Honda Team +38'19
10 Melot Benjamin 39 FRA Duust Rally Team +2:15'37

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist