Pro někoho je to malý krůček, pro mě je to určitě alespoň nějaký posun
Ráno už mi to v kebuli šrotovalo, odvedl jsem malýho do školy, na favoušovi jsem navštívil místní zeleninu a kuřecí ráj, to abych měl co jíst po dva dny na oběd, a v noci i v práci a pak jsem vytlačil stroj pěkně na sluníčko a okoukával stroj, co kde a jak, když bych chtěl vyndat motor...no ale nakonec jsem přistoupil k rychlejší analýze.
Vyndat svíce, povolit 6x matek, sundat hlavy a s optimismem nahlédnout na písty
No , ale co pak to tu máme na tom pravém pístu , to ale není vylezlej kroužek, ale je to drát, kulatý ale vlastně už narovnaný jak kancelářská sponka
je to vnější pojistný kroužek pístního čepu a je mezi pístem a válcem , hmm paráda, rejha jak prase
. Ale koukám, že s tímhle pístem už něco bylo, má rýhu i na druhý straně, vnitřní. Tak opatrně i s pomocí startpáky pohybuji motorem a vysvobozuji zadrhlý píst z válce, sundávám i druhý válec a zjišťuji jak na tom vlastně tem motor je
No odborník nejsem, ale pístní kroužky, co jsem dával nové, jsou všechny, jsou celý a nejsou rozlámaný a ani asi poničený. Ten píst co z něj vyběhla ta segrovka, měl poškození a to takové, že mezi drážkami pro kroužky chyběl kus materiálu, což o to, proč se to kdysi někomu stalo to netuším, ale jak jsem zjistil tak na ojničním ložisku ten pístní čep i s pístem jezdí ze strany na stranu, že vykukují ložiska. To asi není gut a protože to neznám tak si ještě pootočím motorem aby vylezl druhý píst a tam není žádná vůle čepu na ojnici, takže to bude asi problém, asi. Nevím.
Dále jsem jistil, že pod tím poškozeným pístem nemá ojnice na klice snad žádnou vůli To se ale nedá říct o druhý ojnici, ta má vůli na klice
Takže zjištění:
Levý válec -píst
- ojnice má vůli na klice a to není dobrý navíc je to slyšet z venku při běhu
Pravý válec rýhy-píst
chyběl ho kus, a vůle na ojnici odletěla segrovka
Čo teraz...?
Skočím na bramboru, pojedu se projet a stavím se u Bačo-automoto na konzultaci.
Nebudu si hrát na hrdinu a nebudu to vozit na výbrus když vím, že levé ojniční ložisko má vůli na klice a stejně by se něco následkem této vůle časem vysypalo a nebo třeba nevratně poškodilo.
Třeba se dozvím, že si budu muset odříct dovolenou a zasolit GO Uvidíme.
Každopádně jsem se alespoň kousek posunul.
Pozitivní je to, že kroužky jsem dal dobře
negativní je to, že naivita při koupi byla špatná a měl jsem se na to vykašlat a nebrat to?
Na druhou stranu jsem mohl pořídit jiný pojízdný stroj, který by za 1000km třeba taky zakukal a čekalo by mě to samý
EDIT:
No a nakonec přízeň osudu a odpolední konzultace u odborníka mě zvedly, i přes hektický den, náladu. Motor půjde ven a na GO
Vlastník | elvis78 | |
---|---|---|
Vloženo | 12.12.2024 | |
Aktualizováno | 18.1.2025 | |
Zobrazeno | 3 002x |
Prosím pane učiteli jáááá poznám co tam nepatří
1 reakce
Výborně Pepíčku
No jednoznačne motor ven, a klika repas - cca 5 a výbrusy
3 reakce
To je super, akorát pak ty originální díly co jsou velmi důležité, aby nebyly potřeba kupovat jako repliky, stojí prý za starou belu