ITAL MOTO ´08

Víkend v polovině letošního června byl zasvěcen vyznavačům krásy italských motocyklů. Po Tachově, Kříženci a Mariánských Lázní se již počtvrté v Mýtě u Rokycan uskutečnilo setkání majitelů a přátel strojů, které poznaly světlo světa na jih od Alp – Ital Moto´08.

Když jsme dorazili v pátek dopoledne na místo srazu, pár nadšenců již montovalo pódium, připravovaly se stany a stánky jak na postávání u improvizovaného baru s míchanými nápoji, tak i posezení u grilovaných pochutin s čepovaným pivem nebo u pravých italských těstovin, vína a grappy. Ještě stánek pro vstupní bránu – a můžou přijet první návštěvníci. Počasí se sice netváří přívětivě, černé mraky vypadají, že se každou chvíli rozpářou o špičky stromů okolních lesů, ale to nám nemůže ubrat na dobré náladě.
Páteční odpoledne proběhlo v duchu klidných příjezdových setkání a místa k sezení se postupně zaplňovala. Musím se přiznat, že já jsem tyto chvíle využil pro krátký spravedlivý spánek a když jsem se probudil, nevěřil jsem svým očím: za oknem na mě koukala modrá obloha! A začal jsem doufat, že letošní Ital Moto se obejde bez deště... V osm hodin Petr z klubu guzzistů, tradiční to moderátor mnoha posledních IM, oficiálně zahájil sraz. Večer pokračoval neformální zábavou, vyplněnou vědomostní soutěží. Otázky se týkaly historie italských motocyklů a soutěžilo se o předměty, připomínající loňské vítězství Ducati v MotoGP. V noci bylo sakra chladno, nejrůznějších tekutých zahřívačů však bylo k dispozici mnoho, takže žádné ztráty v důsledku umrznutí hlášeny nebyly.
Hlavní sobotní program začínal vyjížďkou až ve dvě hodiny odpoledne, jednak proto, že jsme čekali na vzdálenější účastníky a také proto, že málokdo z nás mohl před druhou někam vůbec vyrazit. Jelo se malou oklikou na letiště v nedalekých Hořovicích, kde byly připraveny první soutěže – sprint a jízda pomalosti, doplněné ukázkou akrobacie s modely letadel. Po návratu na základnu se soutěže rozjely v plném proudu: jízda na kole s převráceným řízením, pití piva brčkem, pojídání ďábelských špaget, nejkrásnější motocykl... Hřebem večera však bylo již tradičně přetahování lanem věčných “rivalů”, Moto Guzzi Club Bohemia a Ducati Owners Group CZ. V této soutěži vždy, až na jdno zaváhání, jednoznačně vládli chlapíci od Moto Guzzi. Letos však DOG překvapil svoji taktikou a nasadil družstvo křehkých “ducatích mamin”. Členové družstva Moto Guzzi se však zachovali jako praví gentlemani, když nechali své dívčí protějšky vyhrát (pravda, nekteří z nich provokativně s prstem v nose), v zápětí však vyšlo najevo, že ani jedna z žen nebyla členkou DOG. Jednalo se převážně o manželky členů klubu, soutěž proto byla anulována a v následujícím spravedlivém boji dali rychlí ducatisté šanci silným guzzistům, aby navýšili své historické vedení v této soutěži již na skóre 6:1.
Na řadu přišla živá hudba, skupina Votchi, před setměním nám Mirek Lisý ukázal, co se dá vyvádět na Monstru 696 a závěr patřil skupině Pražský výtěr, se kterou se objevil na pódiu sound Led Zeppelin, Deep Purple či ACDC. Program končil hluboko v noci a myslím, že každý měl šanci se dosytosti vyřádit.
Nedělní ráno bylo jako vždycky. Balení, lehká nostalgie, loučení “tak zas příště”, záda odjíždějících kamarádů. A nám teď nezbývá, než doufat, že to Jirku Rianta, Radka Nováka, Romana a Jirku Šolce nepřestane bavit, že zapomenou na ty útrapy posledních týdnů, starosti a možná i občasné hádky, dají si přes léto pohov a v září začnou pomalu přemýšlet, jak bude vypadat to Ital Moto 2009. Kluci, dík – a za rok zase ciao...

Informace o redaktorovi

Jan Sommer - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):


TOPlist