10. ročník Euro Bike Festu v Pasohlávkách lákal na bohatý program

Již od čtvrtka 24. května byl areál ATC Merkur u Mušovských jezer otevřen pro návštěvníky kulatého 10. ročníku EURO BIKE FESTU, opět pod heslem: „Motorcycles, rock’n’roll, extreme sports“. Čtvrtek byl pro nedočkavce spíše zahřívací a odpoledne s večerem tak patřilo především volné zábavě, kdy na „vedlejší“ druhé stage hrála od 21 hodin do půlnoci kapela Chameleon Grove a rovněž od 21 hodin bylo možné navštívit letní kino.

Kapitoly článku

Většina návštěvníků se na akci vydala až v pátek, kdy program startoval už ve 12 hodin a naplánován byl do sobotní druhé hodiny ranní. Kdo šel spát až nad ránem, toho už v 10:30 hodin budili jezdci se svou FMX show a na ně navazoval v přesně stanoveném harmonogramu další program, který bez velkých přestávek pokračoval do nedělního rána.

Že se nejedná o klasický motosraz s mnohdy „typickým“ programem, nám vysvětlil jeden z organizátorů této akce Michal „Macek“: „Nápad na tuto akci se zrodil na Faakeru v Rakousku, kam jezdím už léta (Harley Davidson European Bike Week – mezinárodní sraz, který se koná u jezera Faaker See v Rakousku, pozn. red.) - to je sraz pro zhruba 120 tisíc lidí. Jsem místní, takže areál autokempu Merkur dobře znám a hodně mi to tady ten Faaker připomínalo. Hlavně je tu zázemí, které je samozřejmě lepší než to dělat na holé louce, což je i pro nás ulehčení. Euro Bike Fest není klasický motosraz. Je to vedeno jako motorcycles, rock’n’roll, extreme sports a od toho se odvíjí celý program. Nám se různé programy kříží přes sebe, je tady freestyle, je tady nějaká zábava na vodě, máme tady profi zápasy v boxu, thai-boxu, kontaktní, historický šerm a tak dále. To se prolíná s výstavou motorek, máme tady trenažér na formuli, dají se půjčovat motorky Indian, Harley – Davidson, je tady toho hodně. Ze začátku zabraly přípravy deset dnů a stavělo nás to třeba 60-80 lidí, kdy dnes máme vše postaveno v šesti lidech za tři dny.

Areál ATC Merkur nabízí návštěvníkům široký výběr služeb od restaurací po sociální zázemí včetně možnosti ubytování, pokud nechcete spát ve stanu. My se snažíme vše doplnit hlavně o stánky s dalším občerstvením, protože na srazu prostě musí být steak připravený na ohni. Z celkového počtu účastníků je minimálně třetina cizinců, nejedná se o lokální sraz a Pasohlávky leží poblíž hranic hned dvou států. Jezdí sem ale také poměrně velká komunita z Polska, ale i z Německa a některých severských států. Celkově nám počet návštěvníků každým rokem narůstá poměrně strmě, kdy letos odhaduji, že k nám přijelo kolem 8 tisíc lidí. Plocha je zde opravdu veliká a vše je limitováno jen komfortem z hlediska sociálního zázemí, kdy odhadujeme, že problémy by nastaly při cca 12 tisících lidech. Kemp se ale za těch 10 let, co akci pořádáme, posouvá stále dál a je to tu lepší a lepší, možná i díky nám.

Lidé sem jezdí hlavně kvůli atmosféře. Kapely uvidí na každém jiném sraze. Máme poměrně slušně naplněný line-up, ale my už to ani na těch kapelách nestavíme. Děláme to opravdu pro tu atmosféru samotnou, proto tady toho máme tolik od výstav až po zápasy. Plánujeme už nejen rok 2019, ale i dál, protože ta akce je opravdu velká a všechno se musí dělat s velkým předstihem. Bohužel to, co se děje v našem státě a potažmo v Evropě nám moc nenahrává a jsou to obrovské komplikace, přestává se tady žít. My se budeme snažit to udržet co nejdéle, ale až nás to přestane bavit, tak prostě zabalíme krám. Výhodou je, že to neděláme vysloveně jen pro bikery, jezdí sem i rodiny s dětmi, kdy to místní zázemí dovoluje.

Neděláme ani klasickou vyjížďku, protože je zbytečná a asi by byla i dost komplikovaná, takže program je dělaný tak, aby vyjížďka nemusela být. Nicméně jsme ve spojení s firmami, které dávají bikerům tipy na krásné vyjížďky po okolí, takže ti si mohou vybrat už před příjezdem z mnoha variant výletů. Jinak máme v rámci celého kempu povolenou výjimku, aby se zde nemuselo jezdit v přilbách. Na místě je k dispozici zdravotnický personál včetně lékaře a sanitka, kdy na takové akci k úrazům občas dochází. Snažíme se pro návštěvníky dělat maximum a oceňujeme zpětnou vazbu. Během akce se v prostoru pohybuje 40 lidí, kteří se střídají ve směnách, aby vše klapalo, takže nám tu pomáhá tým nějakých 150 lidí od ochranek přes personál, úklid a tak dále, protože kemp by na to sám nestačil.“

Pojďme se nyní vrátit zpět k programu a možnostem vyžití v rámci této akce. ATC Merkur je situován u jedné ze tří přehradních nádrží na řece Dyji, též nazývané jako Nové mlýny I., nebo také Mušovská nádrž poblíž obce Pasohlávky. V areálu kempu je na tomto vodním díle vybudován park pro wakeboarding s kabelovým vlekem a různými skokanskými můstky a překážkami, takže pořadatelé připravili pro diváky zajímavou wakeboard show, kde se předvedli čeští i zahraniční jezdci. Zkusit si jízdu na wakeboardu mohl každý návštěvník a přímo za pódiem jste si mohli vyzkoušet nafukovací skákadla na vodní hladině Velké Laguny.

V rámci pátečního a sobotního dne také vystupovali se svou show kaskadéři z Crazy Days, kteří na motorkách, čtyřkolkách, skútrech a in-line bruslích dávali zabrat popsaným zákonům fyziky, což diváci bouřlivě ocenili. Nechyběli ani jezdci BMX na rampách a večerní vystoupení doplněná pyroefekty. Aby toho nebylo málo, tak kromě silnice byl připraven také skokanský můstek pro FMX, takže na své si přišli i fanoušci motokrosových mašin a skoků. Součástí byly ale i bikerské hry či bodypainting show, kdy v rámci soutěže evropských bodypainterů byli tvořeni brutální zombie, kteří pak v pátek večer ve vytyčeném koridoru připravili pro účastníky ZOMBIE RUN.

V sobotu byla odpoledne možnost shlédnout zápasy v ringu v boxu, K1, Muay Thai či MMA s mezinárodní účastí včetně dívčího obsazení. Sobotní večer patřil kromě kapel také špičce v disciplíně Pole dance pod vedením lektorek brněnského studia Decadance.

Pro kapely byly připraveny dvě stage, kdy hlavní patřila věhlasnějším kapelám a menší stage 2 pak nabízela zajímavé, spíše alternativní kapely. Celkem se mohli návštěvníci těšit z celkem 19 kapel, což je velice slušná porce muziky. Na stage 2 vystoupily kapely Chameleon Grove, Sotury, Unholy Ones, MF, Booters, Painting Memories, Mad Frequency, Zputnik a Projekt Parabelum. Na stage 1 se vystřídaly Tanja, Traktor, Doga, Horkýže Slíže, Trautenberk, AC/DC Czech revival, Dymytry, Gate Crasher a na závěr Steps to Hell.

Koho zrovna nabízené služby či program zrovna netáhly, mohl zkusit oblíbenou vyhlídkovou plavbu lodí po Mušovských jezerech, či vyhlídkový let vrtulníkem, který startoval přímo z areálu a mohli jste si tak vychutnat pohled na areál a Pálavu z ptačí perspektivy. Do 30 kilometrů v okolí Mušovských jezer pak můžete navštívit nepřeberné množství krásných míst, zámků, zřícenin či rozhleden.
Další součástí programu byla i Photo stage a mezinárodní soutěž přestaveb Big Lake Custom. Ve Photo stage probíhalo v pátek a sobotu veřejné focení modelek s motocykly vybranými v rámci výstavy Big Lake Custom a byla zde možnost se vyfotit také se svým strojem, samozřejmě s modelkami.

Kdo měl zájem, mohl se zdarma po registraci svézt na předváděcích motocyklech značek Indian a Harley-Davidson různých typů, čehož návštěvníci hojně využívali. Na akci se také prezentovaly H-D kluby z ČR.

Pořadatelé mysleli i na návštěvníky, kterým chybí atmosféra klasického motosrazu, pro něž byla připravena zóna pro tradiční bikerské disciplíny tipu hod sudem, pití piva na čas a další oblíbené kratochvíle. A aby toho nebylo málo, k oddechu návštěvníky lákalo také letní kino od čtvrtka do soboty vždy od 21 hodin s tematickými filmy jako Ghost Rider, Divočáci či Pekelná jízda.

Vzhledem k velikosti plochy celého areálu (více jak 20 hektarů), se nikdo nemusel „mačkat“ mezi ostatní se stanem a po areálu se dalo pohybovat naprosto volně bez strkanic či neprůchodnosti.
Na Euro Bike Fest skutečně nemusíte nutně přijet na motorce. Jak je popsáno výše, z programu si vybere každý. Pokud chcete tento nevšední zážitek také zažít, není nic jednoduššího, než prostě přijet na 11. ročník v roce 2019 a přesvědčit se na vlastní kůži. Ať už na akci vyrazíte s partou přátel, či jen sami na okouknutí, budete určitě mile překvapeni programem, organizací, a hlavně neopakovatelnou atmosférou i místem, kde se festival koná. Bližší informace jsou samozřejmě k dispozici na webu eurobikefest.cz, kde se postupně doplňuje program na další rok.

Informace o redaktorovi

Karel Novák - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Cipeace přispěl 0.5 Kč
spike-cz přispěl 0.5 Kč
Hany_pce přispěl 0.5 Kč
dave-lister přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):


TOPlist