bmw_r1300gs_cartec




Variátor se točí i přes puštěný plyn

  • 0

    3.4.2019 od Vindex

    Dobrý den,

    koupil jsem si před rokem použitého Satelise 125. Před nedávnem se mi ve variátoru roztrhl přítlačný talířek a variátor zdemoloval. Nechal jsem skútr ležet v garáži dokud nedojde nový. Koupil jsem si variátor polini.

    Skútr jsem složil a nastala první projížďka. Po asi 10km jsem zjistil, že když pustím plyn, variátor (hřídel) se stále točí a skútr má tendenci jet cca 30km/h. Volal jsem do scootlandu, kde mě ujistili, že to nemůže být variátorem ale spíše lanky. Tak jsem to rozdělal, ale žádný problém se zaseknutým lankem nevidím. Pro jistotu jsem variátor opět rozdělal, ale tam taky chybu nevidím. Nemá někdo podobnou zkušenost?

    Prosím o slušné odpovědi. Každý jezdíme na něčem, někdo má yamahu, někdo peugeot někdo nemá nic...

    Díky

    Odpovědět Doplnit dotaz

Odpovědí (1)
  • 0

    3.4.2019 od Tomlon (Pilsen Scooter Garage)

    Ahoj,

    variátor se při nastartovaném motoru točí vždy. Spíše bude problém ve spojce. Spojka zajišťuje rozběh zadního kola. Myslím, že můžeš mít třeba natažené pružinky na lamelách spojky, tak tak stále zůstává sepnutá a skútr má tendenci jet. Případně samozdřejmě může být příliš vysoko nastavený volnoběh. Otáčky na volnoběh se většinou pohybují cca 1400 - 1800 otáček. Problém bych hledal v odstředivé spojce, pokud jsou otáčky na volnoběh v pořádku. Ještě mě napadlo, že záleží na tom pro jaký typ Satelise jsi koupil variátor. Satelis I. a Satelis II. nemají variátor stený. Starší verze má motor Piaggio a novější má motor Peugeot.

    Tomáš

    Doplněno:

    Ahoj, děkuji za hezkou odpověď. Spojka mě tedy taky napadla. Celou jsem ji otevřel, vyčistil, ale žádná lamela se nezdála být zaseknutá. Pravdou je, že mě dovedla k lehce vyklající se hřídeli spojky a vyměním si tedy ložiska. Pružinky - ačkoliv vypadají, že už něco zažily, drží dobře, vůle tam je a velká pružina je v pořádku. Kolega strojař mi doporučil spojku promazat - až na lamely, ty prý musí být v suchu. Co se týče variátoru, koupil jsem ho na scootlandu, dle kategorií. Můj skůtr je do rv 2011 (osobně mám rok 2007). Na scootlandu jsem si ho tak nastavil. O tom kolega taky mluvil, že ty nové variátory mohou být "rychlejší". Mají o 4g těžší válečky a že by to na to mohlo mít vliv. Prý si mám utáhnout šroubek na volnoběhu - jestli to říkám správně. Co se týče testů scootlandu mají nové variátory o hodně vyšší účinek, tak snad by to mohlo být tím. Děkuji ti za radu!

    10.4.2019 od Vindex

    Doplnit odpověď


Pro vložení odpovědi se přihlaste.


TOPlist