globalmoto_duben_nolan




Recenze: Vyzrajte na vedro s cestovním kompletem Modeka Breeze

Osobně nejsem velkým příznivcem textilu, a pokud to jde, tak lezu do kůže. I v létě, kdy je vedro, tak se mi lépe potí do přírodního materiálu, než do syntetických vláken. Jenže to platilo donedávna. Teď už se v létě totiž nemusím potit skoro vůbec. Může za to prodyšný cestovní komplet Modeka Breeze. Mile navíc překvapil tím, že není jenom jednostranně zaměřený.

Kapitoly článku

Slovo katalogu mluví o kompletu ušitého z Polyamidu 450 D doplněného o velké prodyšné mesh panely, které se starají o větrání. Pro případ nepříznivého počasí je tu ale ještě vyjímatelná voděodolná, větruvzdorná a prodyšná membrána Humax. Bezpečnost u bundy zajišťují výškově nastavitelné chrániče loktů, chrániče ramen a je tu připravená kapsa pro zádový protektor SAS-TEC. Kalhoty mají výškově stavitelné chrániče kolen a pěnovou ochranu kyčlí, k bezpečnosti přispívají i reflexní prvky 3M. Nakonec jsou tu dvě velké voděodolné kapsy na předku bundy, jedna malá na drobnosti na hrudníku, další voděodolná je uvnitř bundy a posledním úložným prostorem je velká kapsa na zádech. Kalhoty disponují dvěma kapsami a neklouzavým materiálem v rozkroku.

Baví mě cedulky v kapsách s označením voděodolnosti

Když výrobce mluví o lehkém letním cestovním kompletu, tak má pravdu. Proto jsem ho na sebe vzal paradoxně letos v zimě. A osvědčil se i v teplotách kolem nuly, kdy jsme řádili na čtyřkolkách. Samozřejmě jsem se vybavil dostatečným množstvím spodního prádla. Bundu a kalhoty jsem vybavil membránami a bylo mi dobře, vlastně až trochu vedro. 

Řekněte sami, není to ideální počasí na test lehkého letního kompletu? :D 

To je dobrá zpráva v případě, že chytnete horší počasí. Je ale nutné se pod to opravdu přiobléknout, což dokázal půlnoční přesun v sedle Goldwingu, kdy mi kolem 10 stupňů v jednom funkčním triku nejtepleji nebylo. I když do horšího a chladnějšího počastí tohle oblečení nebylo primárně určeno, tak chválím, že ho zvládá. Jen bych asi stejně do výbavy radši přidal pláštěnku. Při zmiňovaném zimním testu jsem sedl na zasněžené sedlo a to už membrána nedala. Na krátkou letní přeháňku bude stačit, ale většímu lijáku přece jen podlehne.

Membrána se jednoduše připíná zipem a disponuje vlastními zipy pro spojení s kalhotami. To je fajn, protože vám za ní nezateče

V parných dnech je to samozřejmě díky prodyšným panelům paráda. A že je bunda „děravá“ hodně, poznáte z fotek. Kromě ramen a loktů platí, že co je černé, je prodyšný mesh. Díky tomu si bez vložky připadám, jak kdybych jel jenom v tričku. Panely propouští opravdu hodně vzduchu, takže jsem v tropických teplotách odložil oblíbenou koženou bundu a jezdil radši v bundě Breeze. Při tomhle používání se mi líbí, že mám verzi long, kde je delší bunda, a tak mi netáhne na záda.

Příjemnost a lehkost jde trošku na úkor bezpečnosti. Chrániče jsou tenoučké s „jedničkovým“ stupňem ochrany a ani nechci pomyslet na to, co by řekly boky po kontaktu s asfaltem přes tenký pěnový chránič… Drobná muška na kráse, ke které přidávám i to, že vnitřní kapsa je na membráně, takže když ji vyndáte, přijdete o ni. Pozitivně naopak vnímám příjemné lemy rukávů, límce a široké rozpětí možnosti zúžení nebo rozšíření obvodu jak samotné bundy a kalhot, tak rukávů a nohavic.

Někomu by ještě mohla vadit světlá barva a je fakt, že se špiní rychle. Dává mi ale smysl, protože černá barva, jak je známo, teplo přitahuje, a to v parnu přeci nechcete. Navíc není problém po čase vzít a hodit do pračky. Za mě rozhodně dobrá volba pro letní cestování, kdy nehrozí velké deště. Dokážu si tohle ale představit i jako jeden jediný cestovní set, pod který se sice budu muset na jaře trošku víc přiobléct, ale poslouží dobře. Necelých deset tisíc není za kvalitně a chytře udělaný produkt nijak přehnaná cena a další výhodou německé Modeky je, že nabízí oblečení v prodloužených a zkrácených velikostech, takže by si měl vybrat každý.

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 4 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
_Lišák přispěl 1 Kč
Jarda-Bekr přispěl 1 Kč
KAREL_PLAY3 přispěl 1 Kč
Jarin1 přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist