globalmoto_duben_nolan




Recenze: Cestovní bunda Modeka Tacoma II

I když je odpoledne kolikrát ještě teplo, rána a večery začínají být chladné, navíc to letos lepší už nebude. Takže nastal čas vyměnit koženou bundu za textilní s vyjímatelnou membránou a zateplenou vložkou. V redakční skříni tak došlo na vylepšenou druhou generaci bundy Tacoma od Modeky.

Kapitoly článku

Představení z katalogu

Bunda druhé generace stojí 8.799,-, z předhůdce přebírá hlavní konstrukční prvky a přidává k nim několik vylepšení. Bunda je ušita z materiálu Tactel 750D, nad náprsními kapsami je vybavena větracími otvory AirVent a k teplotní pohodě přispívají taky velké větrací otvory na hrudníku, zádové uzavíratelné průduchy, odepínací prodyšná vodě a větruodolná membrána Humax a navíc tu je také zateplená vložka. Samozřejmostí jsou chrániče loktů (výškově nastavitelné) a ramen SAS-TEC, které splňují normu EN 1621-1:2012. V bundě je také zádový protektor splňující 2. stupeň ochrany. Dále tu máme dvě voděodolné vnější kapsy, jednu voděodolnou vnitřní kapsu, zip pro spojení s kalhoty, nastavitelné obvody rukávů a pasu nebo měkký límec a reflexní prvky 3M.

Otevřeno/zavřeno

Vrchní větrací otvor AirVentZavřeno/otevřeno, 3x AirVent na zádechVětrací panel drží pomocí kombinace cvoček, suchý zip, magnet

A co je u Tacomy II nového? Na první pohled je to nová šedo-zelená barva, ale to by samo o sobě nebylo důvodem pojmenovávat ji jako druhou generaci. Hlavním upgradem je použití odolné Cordury 1000D na kritických místech kde nejvíc hrozí prodření. Jsou to tedy ramena a lokty. Vylepšení se dočkaly také zipy, které jsou robustnější a měly by víc vydržet.

Cordura na loktechCordura na ramenou

Hlavní zip je tlustší a dodává ho renomovaná značka YKK

Jak funguje?

Bundu jsme k otestování dostali v létě a to letošní nebylo k ježdění v téhle bundě úplně ideální. Buď jsem jezdil v prodyšné letní bundě Breeze nebo v kůži, přesto jsem v ní jedno letní focení absolvoval. I když má bunda bohatě řešené větrání, tak se ani bez všech vložek letní variantě samozřejmě nemůže vyrovnat. Všechny větrací otvory jsou vyplněné docela hustou síťovinou, skrz kterou vzduch moc neproudí. Velké náprsní panely jsou navíc koncipované jako kapsy, takže jsou dvojité a vzduchu brání ješět víc. Jak se ale člověk trošku rozjede, už to v ní začíná trošku luftovat a dá se to. Letošní sezóna byla také docela skoupá na srážky, zvládl jsem v ní jen jednu krátkou přeháňku, kterou s membránou ustála bez ztráty kytičky. Jak odolá celodenním slejváku bohužel hodnotit nemůžu, ale přidám jeden uživatelský tip. Jestli máte podobný cestovní komplet a membrána je vybavena zipem pro spojení s kalhotami, vždy používejte tenhle a ne ten od samotné bundy. Když kalhoty spojíte s bundou a zaprší, voda vám krásně steče po membráně za kalhoty a vy budete nadávat, že slavná membrána nefunguje.

Nad 30°C vám za kapotami cestovního endura pomůže jedině lehká "síťovka"

Velký náprsní panel......toho přes kapsu zase tolik nepustíTak kterým zipem si bundu sepnete s kalhotami?

S ubývající teplotou se do bundy nastěhovala nejdřív membrána, ve které se dá v pohodě jezdit mezi deseti a dvaceti stupni. Kolem těch deseti se už do bundy nastěhovala i teplá vložka a zase je to tak akorát na tričko a mikinu. Při vyndávání a zandávání vložek jsou tu plusy a mínusy. Mínusem je pro mě samotná věc, že je membrána vyjímatelná, nerad se totiž peru se zipy. Tady se mi mnohem víc líbí moderní systémy s laminovanou vnější bundou a samostatnou vnitřní teplou bundou, jenže to už jsme v úplně jiné cenové. Naopak se mi líbí, že při nasazování zimní vložky jsou knoflíky barevně rozlišené, takže si nepřekroutíte rukáv. Škoda, že to nějak nevyřešili i u zipu od membrány…

Zipy, cvočky a knoflíky. Vložky drží dobře na svém místě a jestli je vyndaváte a nandaváte jednou ročně, tak vás to štvát nebude...

Pěkně rozlišená je nepromokavost kapes, nepromokavé jsou dvě spodní vnější a jedna vnitřní, ta je ale na membráně. Aspoň že je na bundě jedna vnitřní obyčejná. O další dvě kapsy se obohatíte v případě zimní vložky a celkově bych řekl, že je tu pak na můj vkus trochu překapsováno. Co se mi na bundě líbí, to jsou rozepínací rukávy proti směru, čili větrací a také pás na suchý zip mezi nohama. Díky němu nemusíte řešit spínání s kalhotami, třeba když obléknete džíny. Bunda se nevyhrnuje a netáhne na záda. V zimě jsou pak příjemné kapsy na ruce s hřejivým materiálem.

Rozepínací větrací rukávHřejivá kapsa na ruceDíky pásu mezi nohama...

... není problém bundu použít s jakýmikoli kalhotami

Koukli jsme také jak jsou na tom chrániče, zádový SAS-TEC plní normu level 2 a plní ji i v chladném počasí, lokty a ramena plní také úroveň dvě, ale jsou testovány jenom pro běžné teploty. Já je naštěstí testovat nemusel.

Modeka Tacoma II je solidní celoroční textilní bunda s dobrou výbavou, několika chytrými detaily a pár věcmi, které by šly udělat lépe. V nabité třídě bund v ceně lehce pod deset tisíc ji můžeme doporučit. Další plus má Modake za obrovskou škálu velikostí, u nás je k dispozici v rozmezí S - 6XL, dále 8XL a 10XL. Bundu je možné doplnit o kalhoty Tacoma první generace, které stojí 6 999 korun a mají výbavu odpovídající bundě. Jen nejsou ve stejné barevné kombinaci, ale s černými chybu rozhodně neuděláte. Případně můžete bundu spárovat s kalhotami od jiného modelu.

Kalhoty mají Corduru na kolenou a holeníchVzadu stahování na cvočky a pogumovaná sedací částTrošku nelogický je systém AirVent přes nepromokavou kapsu...Teplá vložka, membrána Humax a samotné kalhoty

Ducati MTS 1200 Enduro Tacomě sluší

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 1 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
juryna007 přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist