husqvarna_svartpilen_801_2




Povedená vyklápěčka vyšší třídy Nolan N100-5

Pěkný vzhled, pohodlí a vyspělá technická úroveň za slušnou cenu. Tak by se stručně nechala charakterizovat vyklápěcí přilba Nolan N100-5, která je v současné době druhým nejlepším modelem z nabídky výklopných helem od italského výrobce.

Kapitoly článku

Jako nástupce úspěšné vyklápěčky N104 přidává pár vylepšení, která mám možnost vyzkoušet během celé letošní sezóny. K dispozici mám barevné černé provedení Flat Black 43.

Italský koncern Nolangroup vyrábí polykarbonátové přilby pod značkami Nolan a Grex a přilby z kompozitních vláken pod značkou X-lite. Navíc je Nolangroup jednou z mála společností v tomto odvětví, která vyrábí své helmy v Itálii s plně integrovaným výrobním procesem, od příjmu surovin po finální montáž produktu, na čemž si hodně zakládá.

Přilba Nolan N100-5 je charakterizovaná elegantním designem a širokou škálou barev a grafiky. Hlavními změnami oproti staršímu modelu je širší průřez hledí, mírně přepracovaný design, jinak umístěné ventilační vstupy a dostupnost skořepiny ve dvou velikostech. Pojďme si projít její klíčové výrobcem udávané vlastnosti a specifikace:

  • Polykarbonátová vnější skořepina LEXANTM s tepelnou odolností od -30°C do 120°C.
  • Kompaktní velikost – helma je dostupná ve dvou velikostech skořepiny.
  • Dvojí homologace.
  • Široké hledí využívající patentovaná technologie NolanGroup – Pinlock vnitřní hledí, které je možné nastavit, lze jej roztáhnout, je vyrobené z Lexanu, má silikonový okraj po celém obvodu a lze s ním zacházet z vnější strany hledí.
  • VPS ochrana proti slunci (nastavitelná v několika různých pozicích a vybavena automatickým zatahovacím systémem).
  • AirBooster technologie rozptylu vzduchu v horní části skořepiny.
  • Mechanismus otevírání bradového chrániče poskytující zvýšenou ochranu.
  • Microlock2 bradový řemínek s otevíráním na dvojitou páčku a mikrometrickým nastavením.
  • Vnitřní polstrování Clima Comfort (z mikro perforované látky)
  • Přednastavení pro komunikátory N-Com
  • Hmotnost 1740 g

Přilba Nolan N100-5 je nabízena v mnoha barevných a grafických kombinacích a cena se dle provedení pohybuje v rozmezí 9990 Kč – 12 530 Kč.

První zkušenosti

Již od prvního okamžiku, kdy jsem přilbu vzal do ruky, je z každého detailu vidět skvělé zpracování a slícování všech dílů. Posuvné a hýbací části dělají přesně to, co mají, a hlavně do sebe vše zapadá lehce a přesně. Na to jsem doposud u přileb, které mám k dispozici, nebyl moc zvyklý.

Důležitým kritériem při nošení a výběru přilby je pohodlí a také fakt, jak člověku helma sedne. Bohužel je to věc, která se mnohdy ukáže až po delší době. Mám s tím vlastní zkušenost u svých starších přileb, kdy mě častokrát po hodině až hodině a půl jízdy začne bolet hlava. To naštěstí není případ tohoto Nolanu a co se týká pohodlnosti, tak jsem opravdu velice spokojen. Vnitřní polstrování ClimaComfort vyrobené z mikro perforované tkaniny je tak akorát těsné, a hlavně moc příjemně na dotek, takže si moje hlava připadá jako v pokojíčku. Vystýlka je plně pratelná, a jelikož občas nosím brýle, hodně chválím, jak snadno se pro ně vytvoří místo. Jakýmsi pomyslným etalonem pohodlí této kategorie přileb pro mne vždy byla Shoei Neotec, ale po zkušenosti s Nolanem musím uznat, že se N100-5 se této laťce velice přibližuje.

Jestli mě něco na této přilbě vážně baví, tak je to její hodně široké hledí a tím pádem dokonalý výhled, hlavně do stran. S dosavadními vyklápěčkami GIVI a LS2, které používám, v této disciplíně naprosto neporovnatelné. Dnes již samozřejmou funkcí nebo schopností je deklarovaná odolnost proti poškrábání. Součástí balení je fólie Pinlock, která funguje bezchybně, ani při velkých teplotních rozdílech se mi zatím nepodařilo fólii zamlžit.

Integrovaná sluneční clona má ovládací prvky na levé straně helmy a její nastavení je zcela nekomplikované a intuitivní. Navíc kde clonu při vysouvání necháte, tam zůstane. Zpět se vrací jednorázově bez možnosti aretace. Zatmavení clony je rozumné tak akorát, takže i při průjezdu tmavým lesem vždy bezpečně uvidíte. Clona má vlastní vrstvu proti poškrábání a zamlžení a poskytuje UV ochranu.

Helma je homologována jednak jako otevřená, tak i zavřená. Není tedy problém cestovat s vyklopenou přední částí nahoru. Zajímavé je eliptické zvedání přední části, jehož účelem je lze udržet celkovou velikost přední části helmy na minimu a zaručit jízdní komfort právě při jízdě se zvednutým bradovým chráničem. Samozřejmě jsem zkoušel jezdit i v tomto režimu, ale nějak zázračně tiché komfortní mi to nepřijde, ale vůbec mi to nevadí, protože v 99 procentech jezdím se zavřenou přilbou. Spíše oceňuji zajímavě řešení otevírání brady systémem Dual Action, který na první pohled vypadá možná trošku složitě, ale v praxi lze velice intuitivně a jednoduše odjistit mechanismus jednou rukou, stačí stisknout dvě páčky najednou a zámek se lehce odjistí a brada odklopí. Dvojitý systém má snížit riziko náhodného otevření, což zní i jako logické odůvodnění.

Zapínání přilby je řešeno dvojitým systémem zapínání pod bradou Microlock2, který se skládá z termoplastické ergonomické otevírací páky a druhé hliníkové ozubené a přidržovací páky, jež mají za úkol minimalizovat možnost náhodného otevření. Důležité je, že samotný proces zapínání je velice snadný.

Při cestování v letních horkých slunečních dnech se bude určitě hodit ventilace, jejíž systém u Nolanu nazývají AirBooster. Vzhledem k tomu, že přilbu „jezdím“ první sezónu, neměl jsem možnost prověřit účinnost větrání v opravdu extrémních vedrech. Ale prozatím (ve srovnání s mými staršími přilbami) hodnotím ventilaci Nolanu jako nadprůměrnou. Ventilační vstup v bradové části i horní ventilační vstup se perfektně nechají ovládat i v rukavicích a prozatím dodávají dostatek vzduchu, který je pak rozptýlen do horní části hlavy jezdce. Zda to bude stačit i v parném létě v kombinaci s černou barvou přilby, však nyní nedokážu posoudit. Velice kladně hodnotím fakt, že oba ventilační vstupy nezpůsobují nežádoucí aerodynamický hluk a pazvuky. Hlučnost vůbec bývá citlivým místem vyklápěček a tady Nolan N100-5 patří určitě k tomu lepšímu, co je na trhu možné sehnat. Není nejlepší, ale dobrá aerodynamika a pečlivě navržené ovládací prvky se podílejí na velice slušné akustické pohodě.

Přilba je připravena pro instalaci svého firemního komunikačního systému N-Com. Já osobně používám interkom značky Interphone, ale prozatím jej v přilbě nemám nainstalovaný, a proto nemohu tuto funkcionalitu přilby posoudit.

Závěrečné zhodnocení

Po několikaměsíčním užívání vyklápěcí přilby Nolan N100-5 musím vyjádřit opravdu velkou spokojenost. Krom toho, že se mi hodně líbí, chválím perfektní dílenské zpracování, super široké hledí a pohodlí, jaké helma nabízí. Jako hlavní mínus u mě přilba dostává za nepraktickou barevnou kombinaci, která ve vysokých letních teplotách může znamenat snížení komfortu, což se ale týká mého konkrétního kusu, na výběr je spousta jiných praktičtějších barevných provedení. Značka Nolan s touto zajímavou moderní vyklápěčkou nakukuje do těch vyšších pater pomyslného mrakodrapu v kategorii vyklápěcích přileb, což mimo jiné potvrzuje titul „nejlepší nákup“, který mu v roce 2018 udělil německý časopis Touren Fahrer. Za mě osobně ji s klidným svědomím mohu doporučit.

Informace o redaktorovi

František Hadt - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 18 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Zuza79 přispěla 3 Kč
lontak přispěl 3 Kč
Freddy_X přispěl 6 Kč
Mendy přispěl 6 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist