journeyman_brezen




Oblečení Halvarssons a Lindstrands: Když to funguje ve Skandinávii…

Halvarssons a Lindstrands, dva tradiční výrobci motocyklového oblečení ze Švédska, o kterých v posledních letech nebylo příliš slyšet. To se teď ale mění, nové kolekce vypadají opravdu k světu, oblečení je ušité z kvalitních materiálů, je funkční a navíc za něj nezbytně nemusíte dát tři výplaty. Prostě, když to funguje v drsných skandinávských podmínkách, proč by nemělo i u nás?

Není náhodou, že ze severu Evropy přichází oblečení, které patří celosvětově k turistické špičce. Vzniká v podmínkách, kde vládne vlhko, chlad, vítr, voda a sníh, v podmínkách, kde motorkářská sezóna s teplými slunečnými dny netrvá moc dlouho. Je proto jasné, že tamní borci na sebe potřebují něco odolného a především funkčního, aby mohli jezdit za každého počasí. Na druhou stranu zrovna s tímhle v historii značky trochu bojovaly, protože jejich oblečení bylo pro středoevropský trh zkrátka zbytečně teplé, o jižních zemích ani nemluvě. Teď se ale přístup trochu změnil, takže i v nabídce Lindstrands s tradicí od roku 1891 najdete celosezónní modely, a světe div se, také třeba vyloženě letní prodyšné oblečení. To samé se dá v podstatě říct i o sesterské značce Halvarssons vyrábějící motocyklové oblečení od roku 1946, která je o něco prémiovější a mimo jiné se zaměřuje na stylové kožené oblečení, nicméně i v její nabídce najdete zajímavé čistě turistické modely. Dost často si lidé myslí, že Halvarssons-Lindstrands je jedna značka, ale není tomu tak. Jde o dvě separátní značky, které nicméně už nějakou dobu fungují pod jedním majitelem, v roce 2019 se jím stala významná finská distributorská společnost Duell zastupující nejen ve Skandinávii a Pobaltí přes 290 světových značek z motocyklového prostředí, ale třeba také z oblasti sněžných skútrů, cyklistiky nebo lodní přepravy a vodních sportů.

Protože Halvarssons i Lindstrands patří pod jednu střechu, dá rozum, že sdílejí technologie a materiály. Právě na použitých materiálech si přitom Švédové dávají záležet, neustále vymýšlí, zkoumají a vyvíjejí nové, a i díky nim se můžou držet sloganu „Když to funguje ve Skandinávii“. Navíc mají pro testování nejlepší testovací tým, jaký si můžete představit. Kromě řady běžných jezdců dodává Lindstrands oblečení také policejním sborům napříč Evropou, včetně toho našeho, a že mají kluci policejní na oblečení nemalé nároky! Prvním příkladem nových materiálů může být textilie HI-ART používaná na kritických místech pro zvýšení odolnosti proti odření. Díky ní se kůže stává dvakrát odolnější proti prodření, textil dokonce pětkrát. Bezpečný oděv by nemohl být bezpečný, kdyby jeho díly nedržely dobře pohromadě, proto se používá pevná nit s trojitým stehem na kritických místech, tak jak to známe třeba ze sportovních kombinéz. Bezpečnostní stránku zlepšuji samozřejmě také certifikované chrániče, které jsou nastavitelné a ve velkém procentu plní rovnou level 2. O vysokém standardu bezpečnosti svědčí také fakt, že většina oblečení je certifikované jako AA, tedy druhý nejvyšší stupeň ochrany a samozřejmě najdeme i tříáčkové.

Snad ještě důležitější je u cestovního oblečení otázka komfortu a tady budeme těch použitých materiálů uvádět ještě víc. Jedním z hlavních prvků je membrána Dryway, která se používá ve třech specifikacích. Ta nejlepší Dryway+ 2.0 přitom nabídne hodnotu vodního sloupce 10 000 milimetrů, což je takový ve střední Evropě použitelný cestovní základ, hodně sympatická je k tomu hodnota prodyšnosti, která je 30 000g/m2/24h. To už je docela slušný nadstandard, většina membrán totiž nabídne v lepším případě 10 000/10 000, což je příklad střední verze Dryway+. Základní membrána potom má hodnoty 6 000/6 000. Vlastně už jenom to, že výrobce tyhle hodnoty uvádí, nebývá moc zvykem, to chválíme. Ochranu proti dešti ještě Lindstrands zvyšuje použitím DWR vrstvy odpuzující vodu na povrchu oděvů, někde používá navíc i Teflon, vnitřní komfort zase dokáže zlepšit použití materiálu Outlast, který vznikl původně pro termoregulaci kosmonautů ve vesmíru. TFL Cool Systém je zase vrstva speciálně vyvinutá pro kůži, která zejména v černém provedení absorbuje hromadu tepla. Po aplikace této vrstvy ale naopak dokáže až 80 % tepla odrazit a v praxi se zchladí povrch bundy o 20°C. V boji se zimou pak Švédové nasazují materiály Innoborne a Thinsulate, první méně známý se chlubí tím, že dokáže zachytit víc tepla než vlna, přitom je lehčí a lépe odvádí pot, druhý známe třeba z lyžařské výbavy a opět umí výborně zachytit teplo, odvádět pot a přitom být ještě skladný.

Na závěr tady pak máme drobné vychytávky zpříjemňující běžný život. V rukavicích se používají technologie mcFIT a Skin Fit, obě v podstatě zajišťují to, aby membrána a vnitřní podšívka držely na svém místě a neshrnovaly se například při sundávání rukavic. NUDUD už není přímo výmysl značky, ale pochází ze stejné země a jde o inovativní dotykový „bobek“ na rukavicích pro přesné ovládání displejů, společnost Windwire z Koreje zase dodává speciální lankové systémy pro stahování rukávů a rukavic.

Z výčtu všech těch technologií by jednoho mohlo napadnout, že bundy a kalhoty budou stát to co zlaté prase, ale není tomu tak. Například vrcholnou textilní bundu Lindstrands, model Myrvik, koupíte za 12 990 korun. Jde o třívrstvou bundu s vyjímatelnou membránou Dryway+ 2.0 a vyjímatelnou tepelnou vložkou. Povrch bundy je ošetřený DWR vrstvou, nechybí tu zesílení HI-ART tkaninou, ve výbavě je odepínací límec a velké větrací panely. Bunda plní CE certifikaci AA, chrániče loktů a ramen, plní normu level 2 a zajímavostí je, že kromě kapsy na páteřový chránič je zde i kapsa na chránič hrudní. Navíc je bunda svým střihem připravená i pro použití airbagové vesty.

Ještě o chloupek výš je cestovní bunda od Halvarssons, model Mora, který je zároveň i nejprodávanější model celé skupiny. Za 18 190 korun dostanete dvouvrstvou bundu, kde je membrána Dryway+ 2.0 součástí vyjímatelné outlastové vložky. Bunda je samozřejmě ošetřená DWR technologií, kromě HI-ART materiálu jsou ramena a lokty ještě zesílené voděodpudivou kůží Nubuck, nastavování rukávů zajišťuje drátkový systém Windwire, i tady je odepínací nákrčník, ventilační panely na rukávech, hrudi a zádech nebo CE certifikace AA s nastavitelnými chrániči level 2. V modelu Mora zkrátka najdete to nejlepší.

Jak už jsme psali na začátku, Halvarssons znamená také stylové kožené oblečení, které zároveň umí být funkční a předurčené k cestování. Bundy Racken a Vitsand jsou pohodlné voděodolné kožené bundy v pánském a dámském střihu. Také tady najdete membránu Dryway+ 2.0, zesílení materiálem HI-ART a také zmiňovanou úpravu TFL Cool Systém pro snížení množství absorbovaného tepla. CE certifikace AAA je možná také díky chráničům level 2 a trojitým švům, bundy jsou dokonce připravené pro používání s airbagem a ani tady nechybí ventilační otvory. Tyhle špičkové decentní cestovní bundy si Halvarssons cení na 17 990 korun.

Nejvyšší specifikaci odpovídá ale třeba také bunda Celtic, ta má navíc vyjímatelnou outlastovou vložku, DWR úpravu a dáte za ní jenom 12 990 korun. Ale ani nejlevnější kožené bundy s cenovkou lehce přes 10 000 nejsou nijak ošizené, i když je znát, že to jsou spíš klasické stylové bundy. Chybí membrány a tím pádem nepromokavost, pořád jsou ale vyztužené HI-ARTem, mají trojité švy a dvouáčkovou certifikaci. Na druhou stranu tady můžete najít modely z kozí kůže, která je měkoučká a díky tomu můžete bundy pohodlně nosit i v civilu.

Jak jsme psali na začátku, Halvarssons je to nejvíc a Lindstrands o něco dostupnější značka. Když se podíváme na spodní cenový konec nabídky, pohybujeme se v teritoriu kolem pěti tisíc. Například model Hamar za ty kačky nabídne membránu Dryway v základní podobě, která je součástí podšívky, navíc je tu vyjímatelná tepelná vložka, certifikace AA, ventilace a nastavitelné chrániče level 1. Dokonce i v nabídce Lindstrandsu najdete stylové kousky, třeba jako městskou prodyšnou bundu s kapucí Rexbo. Ta za 5 590,- přichází s vyjímatelnou membránovou bundou Dryway+, kterou můžete jednak nosit samostatně, ale také jí můžete v případě velkého ceďáku převléct přes síťovanou bundu. Rexbo je totiž prodyšná bunda s velkým použitím síťoviny vpředu i vzadu, takže ideální do teplého počasí. I tenhle kousek je vyztužený materiálem HI-ART a plní CE certifikaci AA.

Zatím jsme mluvili pouze o bundách, ale dá rozum, že k nim vždy najdete také adekvátní kalhoty se stejnými vlastnostmi. Kromě nich nabízí Halvarssons – Lindstrands ještě funkční prádlo a doplňky jako jsou nepromoky, kukly, nákrčníky, opasky, kšandy a také rukavice. Například Halvarssons Ljusdal jsou cestovní voděodolné rukavice za 3 100,- s membránou Dryway+, Outlastem, podšívkou Innoborn a stahováním Windwire, navíc jsou také zesílené HI-ARTem. V nabídce najdete i letní prodyšné a voděodolné rukavice Lindstrands Orbit, cendurové Nyhusen nebo stylové kožené retro rukavice Lindstrands Lauder, které jsou nejen vyztužené HI-ARTem, ale mají také ukazováček upravený pro ovládání displejů.

To je ale jenom takový průřez nabídkou značek Halvarssons a Lindstrands. Kompletní sortiment si můžete prohlédnout na oficiálních webových stránkách českého dovozce případně aktuálně dostupné produkty prohlédnout na kamenné prodejně Moto Modřice či u prodejních partnerů.

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)




TOPlist