yamaha_mt09




Bunda Rukka Argonaut

Během roku se setkávám s různými produkty. Převažují testovací motorky, kterých se v redakci vystřídají za sezónu desítky, ale sem tam se naskytne příležitost půjčit si na test přilbu, boty nebo oblečení. Některé z nich přirostou k srdci méně, s jinými se loučím hodně nerad. A to je případ neuvěřitelně vychytané bundy, ve které jsem strávil skoro celou letošní sezónu.

Přitom to nebyla žádná láska na první pohled. Ve vzorkové prodejně firmy Geneze, která k nám značku Rukka dováží, mi bunda Argonaut do oka zrovna nepadla. Proč? Viselo jich tu spoustu vedle sebe, v různých velikostech, ale jediné barvě. Černá se sice hodí ke všemu, ale co až bude v létě pařit slunce? Dvakrát bezpečná barva pro motorkáře to taky není. Jenže počkat. Finský výrobce píše na visačce něco o "special colour" a "high visibility day and night", a nějaké ty reflexní plochy se tu najdou. Každopádně, náš fotograf mě za černou určitě nepochválí, ale co se dá dělat - Rukka je ve světě motooblečení prostě pojem, a nabídka na otestování bundy tak věhlasné značky se prostě neodmítá.
S výběrem velikosti není nejmenší problém. Beru na sebe padesátdvojku jako vždycky, a modlím se aby stačila délka rukávů. Super. Bunda padne jako ulitá, takže nemusím volit kompromis mezi volnými rameny a obnaženým zápěstím. Dokonce se v ní můžu svobodně hýbat, přestože cordura na omak vypadala hodně tvrdě. Může za to jednak propracovaný střih, a hlavně dobře umístěné strečové prvky. Šířka rukávů se dá na dvou místech upravit podle potřeby (respektive tloušťky spodních vrstev oblečení) a také šířku v pase lze přizpůsobit aktuálnímu tvaru figury. Variabilní je i spodní okraj bundy, kde se vzájemně doplňují dva zipy na každé straně - klasický se suchým.
Skutečnou třešničkou na dortu je ale vysoký neoprenový límec. Pár textilních bund s různě řešeným zapínáním už jsem na sobě měl - některé dřely do krku víc, jiné méně  - ale tohle je úplně jiná liga. Tak příjemný pocit se dá přirovnat snad jenom k hedvábné šále. Spodní konce rukávů, to už je taková jednoduchá a funkční klasika. Sice chybí příjemný neopren, ale šířka je dostatečně nadimenzovaná i na zastrčení rukavic dovnitř - což je u textilu moje oblíbenější varianta - a pásek se sucháčem stačí na dokonalé utěsnění.
Na cestu ještě dostávám školení ohledně obsluhy zipu. Ten jaksi postrádá zoubky, a připomíná spíš zavírání na takovém tom lepším igeliťáku. S tím rozdílem, že se dá úplně rozepnout, a v zapnuté poloze pak zajistit kovovou páčkou. Systém Lockout sice chce při tahání za jezdec o něco víc síly, ale zato má má hned dvě výhody. Jednak nepustí dovnitř ani mililitr vody, a za druhé fakt neprofoukne. Tím by se vlastně dal vyjádřit můj bezprostřední dojem z celé bundy. Poprvé jsem v ní vyrazil když teploměr sotva přelezl nulu a musím uznat, že Skandinávci mají hodně vychytané materiály. Že se skrz kvalitní corduru s Gore-texovou membránou nedostane dovnitř studený vzduch mě na téhle bundě baví ještě víc, než že nepromokne.
Hned první jarní vyjížďkou na letošním zmrzlém začátku dubna skončila éra používání teplé vložky.  Ta najde uplatnění nejspíš jenom na drsném severu, protože při teplotách nad 10 stupňů se dá pohodlně vegetovat bez ní, stačí jedno funkční triko. A když se večer ochladí, je lepší sáhnout do batohu pro mikinu, než vracet vložky zpátky na své místo. Tedy, ne že by to byl nějaký rébus - spárovat připínací knoflíky na krajích rukávů a přední zipy je díky barevnému rozlišení snadným úkolem i pro batole.  Další sympatickou vlastností teplé vložky je fakt, že když už se jí rozhodnete použít, neblokuje přístup do vnitřních kapes bundy. Ty jsou umístěné těsně vedle hlavního zipu, a tím pádem naprosto vodotěsné. Místa je uvnitř požehnaně, a první pokus o rychlé vylovení zvonícího mobilu z hluboké náprsky mi připravil lehce stresovou situaci . Proto je fajn vědět, že v levé vnitřní kapse je všitá ještě jedna menší, podobně jako na džínách. Tam se smártfoun vejde akorát, a je mnohem lépe po ruce. Další dvě kapsy po stranách jsou přístupné bez rozepínání bundy, a přestože je finský výrobce neoznačuje jako "waterproof", ani jednou mi do nich nenateklo.
Dalším chytře vymyšleným prvkem je konstrukce chráničů. Ty jsou umístěny na standardních místech - záda chrání větší deska, v ramenou a loktech pak tvarované protektory. Už na omak je zvláštní, jak snadno se dají ohýbat - člověk by skoro podezříval výrobce, že napodobil molitanové atrapy, jaké se často vidí u levné asijské konkurence. Ale pozor: tyhle gumové děrované chrániče mají minimálně stejnou účinnost jako tvrdé plasťáky s tou nejvyšším stupněm bezpečnostní  homologace. Přitom jsou neobvykle pružné a prodyšné, takže o nich pořádně nevíte ani při pohybově náročnější jízdě v terénu. Případný náraz do tvrdého ale jejich sklápěcí lamely snadno pohltí.
Víc než bezpečné brnění mi ale učaroval pocit dokonalého komfortu, kterým mě bunda Rukka Agronaut hýčkala od jara až do podzimu. Nejlíp se tady asi hodí příměr k takzvané pocitové teplotě. Tenhle výraz s oblibou používají meteorologové, a funguje to tak, že když teploměr ukazuje třeba 20 stupňů, nemusí vám být vždycky stejné teplo. Záleží hlavně na síle větru a vlhkosti vzduchu, a právě tyhle faktory dokáže materiál bundy dokonale odzbrojit. Skrz corduru s membránou zkrátka dovnitř nepronikne nic, zato nadbytečná vlhkost může volně odcházet ven, a tělo tak zůstává nejenom v teple, ale i v suchu.
Ale nemyslete si, že Argonaut je bunda jenom pro zmrzlíky. Rád jsem jí oblékal i v létě, kdy se díky rozepnutým ventilačním zipům uvnitř drželo snesitelné klima. Nejsem si jistý, jestli bych jí chtěl mít na sobě v těch rekordních vedrech na konci července, když stála před kasou v Podolí kilometrová fronta. Ale při teplotách typických pro náš podnebný pás se nadmíru osvědčila.
Kromě už zmíněné barevné jednotvárnosti jí opravdu nemám co vytknout. Možná se někdo pozastaví nad vyšší cenou, ale já můžu po jedné sezóně s klidem konstatovat, že za ty peníze (cena k 11.12. 2013 je 17.900 Kč) fakt stojí.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (25x):



TOPlist