husqvarna_svartpilen_801_2




Arai Quantum 2010

Dobrá zpráva pro příznivce kvalitních přileb, na trh se vrací model Arai Quantum. Podíváme se, co můžeme od nového modelu očekávat, ale zároveň trochu nahlédneme pod pokličku výroby a distribuce značky Arai. Proč jsou Araiky tak drahé a exkluzivní zboží, jak funguje jejich prodej a servis v ČR, jak je to s limitovanými edicemi...

Něco o značce

Pokud se budete pídit po tom, kde se vyrábějí motocyklové přilby, skončíte u téměř všech značek v Koreji (naštěstí aspoň té Jižní), Tchaj-wanu a Číně. Jediné dvě značky, které vyrábí přilby na japonské domácí půdě, jsou Arai a Shoei. Ono odsunutí výroby z Evropy nebo Japonska do Číny je sice vždy doprovázeno ujišťováním o přísné kontrole kvality a procesů, ale to samé vám bude tvrdit třeba výrobce čínských minibajků s poločasem rozpadu 20 km. Netvrdím, že v Číně neumí vyrobit řadu perfektního zboží, ale zrovna u motocyklové přilby bych aspoň já osobně chtěl mít stoprocentní jistotu. Na případný nedostatek v materiálu či zpracování totiž přijdete v té nejkritičtější chvíli vašeho života, když letíte z motorky vstříc silnici nebo svodidlům. Druhou stránkou věci je samozřejmě fakt, že udržení výroby v Japonsku se odrazí na vyšší ceně.

Podobnou úvahu lze aplikovat i na prodejní síť. Na internetu můžete najít Araiky i o pětinu levnější než v prodejní síti českého oficiálního distributora, společnosti A Spirit,a.s. Odvrácenou stranou mince nabídky „šedých“ prodejců je ovšem fakt, že v drtivé většině jde o modely určené pro zámořské trhy, které postrádají evropskou homologaci ECE 22-05. To vám v případě nehody může přinést dost nepříjemná jednání s pojišťovnou, navíc nákup po internetu bez důkladného vyzkoušení je sám o sobě sázkou do loterie.
Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že důkladnou diskuzi s prodejcem a zkoušení různých variant lícnic nic nenahradí. Když jsem si před pár lety v Y-Shopu „u nás“ na Vrbovce kupoval svoji první Araiku, prodavači se mi věnovali skoro hodinu a vyzkoušel jsem asi 10 kombinací, než jsme přišli na optimální složení tloušťky lícnic, výstelky a velikosti skořepiny (Arai vychází ze základních tří velikostí skořepiny). Výměnu optimálních lícnic při prodeji nové přilby vám oficiální prodejce udělá zdarma.

Nový Quantum

Tato přilba bude určená primárně pro běžné ježdění na kratší trasy. To zároveň znamená, že vás nezklame na okruhu ani na delší dovolené. Nejedná se o speciální závodní či cestovní model, na to jsou tu třeba Arai RX7 nebo cestovnější Viper. Jinak ovšem půjde o přilbu nejvyššího standardu, takže ani zde nečekejte žádnou rozpočtovku. Kromě perfektního výhledu při vzpřímené jízdě i po zalehnutí, kterým Arai už tradičně vyniká nad ostatními výrobci, nový Quantum v tomto segmentu poprvé nabízí systém Emergency Release. Díky těmto bezpečnostním lícnicím, dosud známým jen u závodních přileb, se v případě nehody podstatně usnadňuje sejmutí přilby a snižují se tak rizika při poranění krční páteře.
Arai Quantum bude vedle přilby RX7 GP dalším ojedinělým modelem na světě, který současně splňuje požadavky evropské normy ECE 22-05 i americké normy SNELL M2010, takže s ním můžete směle brázdit všude po světě. Pro uživatele to ale je hlavně zárukou toho, že na hlavě nosí ten nejbezpečnější produkt na trhu, protože přilba musela splnit evropské i americké testy, které se v mnohém liší a kladou na přilby odlišné nároky.

Po stránce barevných kombinací na přilbách najdete vzory designéra Aldo Drudi a jeho ateliéru Drudi Performance, který je mimo jiné původcem většiny designů na hlavách jezdců v MotoGP. Mezi ty nejzajímavější patří třeba výrazné černo-bílá Quantum DNA s otiskem palce designéra nebo Quantum Oriental s kresleným souhrnem nejznámějších výjevů z japonské historie. Za zmínku stojí také edice Flag Italy a Flag UK, jelikož české zastoupení uvažuje o objednávce limitované verze v barvách české vlajky. Taková Arai Quantum Flag ČR by mohla být hodně zajímavá záležitost! V nabídce pro fajnšmekry ale budou také limitované série replik, které se čas od času objeví na webu importéra. Na trh se dostávají v řádu jen asi stovek kusů.

Hlasování o nejhezčí design

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

Nejhezčí design Arai Quantum

Hlasování o nejhezčí design Arai Quantum

  1. Hlasováno: 90x
  2. Hlasováno: 72x
  3. Hlasováno: 64x
  4. Hlasováno: 28x
  5. Hlasováno: 30x
  6. Hlasováno: 50x
  7. Hlasováno: 51x
  8. Hlasováno: 26x
  9. Hlasováno: 9x
  10. Hlasováno: 4x
  11. Hlasováno: 3x
  12. Hlasováno: 3x
  13. Hlasováno: 13x

Hlasování

Dotazník se zobrazí pouze přihlášeným uživatelům. Nejste bohužel přihlášení, tuto akci můžete provést v pravém horním rohu nebo se nově registrovat.
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (22x):



TOPlist