yamaha_mt09




Alpinestars Supertech R: Zklamání vystřídalo nadšení, jiné boty už nechci!

V těhle botech vidíte závodit Marca Marqueze, Andreu Doviziosa, Jonathan Reu a hromadu dalších závodníků pod křídly Alpinestarsu. Za ty roky se z nich stal doslova kult a symbol bot té nejvyšší třídy. Jak si vedou po dvou letech náročného redakčního provozu?

Kapitoly článku

Jen si to představte. Na krámě si vybíráte boty a zrovna vám sednou ty, které jste původně chtěli. Paráda. Bohužel je nemají ve vaší barvě, ale to nevadí, objednají ji a pošlou. Když přijde balíček, celí nedočkaví rozbalíte krabici a nadšení rychle vystřídá nechápavý výraz přerůstající v regulérní vztek. Top model v nabídce výrobce, který si za ně řekne devět tisíc korun, závodní boty, které mají ochránit jezdcovu nohu při pádu, a oni nepřežijou ani cestu kurýrem v krabici. Tohle byly moje první myšlenky, když jsem otevřel krabici a tam ležely nějaké plastové kousky a jeden ze sliderů na špičce podivně trčel, protože měl ulomený zobáček na přichycení.V tu chvíli jsem boty začal nenávidět a zařekl se, že už nic od ohvězdičkovaného áčka nechci. No, jak jsem se spletl. Výměna v Bonmotu proběhla bez problémů, se Supertechy vstupuju letos do třetí sezóny a těžko za ně budu hledat náhradu.

Teď s odstupem dvou sezón, kdy je obouvám v poměru 50:50 s motorkářskýma keckama, nemám o kvalitu těchto bot strach. Ani po těch dvou sezónách nevykazují žádné vady, a to boty dostaly několikrát pořádně zabrat i v Pitlandu, kde jsou pády na denním pořádku. O tom se ostatně můžete přesvědčit z fotek. Dobrá zpráva je, že přes častý kontakt se zemí, tím je myšleno i v zatáčkách, už drží slidery pevně na svém místě, takže to byla asi fakt jen smůla na kus. Krom různých odřenin z bot také zmizela hvězdička na zadní harmonice a začíná se odlupovat i další grafika, ale to mě vůbec netrápí. Důležitý je, že boty drží pohromadě a vypadá to, že ještě nějakou chvíli budou. A to by s takovouhle počáteční investicí rozhodně měly.

Co jsem si na nich ale doopravdy zamiloval, je jejich kombinace bezpečnosti a pohodlí. Dost často jsou boty třeba pohodlné, ale jsou to takové měkké holínky, u kterých mi představa nohy pod motorkou vykouzlí husí kůži o velikosti zralého hrachu. Druhým extrémem jsou boty, ve kterých byste klidně dali nohu pod kamion, ale jste rádi, že je sundáte a už vůbec v nich nechcete někam jít nebo prolézat škarpy, což je další z oblíbených redakčních kratochvil (při focení, natáčení nebo třeba hledání ztracených dokladů :))). Supertechy tyhle dva na první pohled neslučitelné požadavky spojují díky systému vnitřní botičky. Ten není nikterak unikátní a najdete ho i u jiných výrobců. Tady je základem plastový skelet s dvojitým kloubem, který zabraňuje hlavně zkroucení kotníku. Na zmáčknutí kotníku už znám i bytelnější boty, ale proti zkroucení botička fakt drží. Nejdůležitější ale je, že je vnitřek pěkně vypolstrovaný a velký podíl na pohodlí má i stahovací systém, který nohu obepne ze všech stran. Díky tomu všemu se v botech dá vydržet i několikadenní trip a problém nedělají ani nějaké pěší vycházky. Samozřejmě pořád s ohledem na to, že jde o závodní botu. Kecky budou na chození pořád lepší, stejně jako pohorky na túry.

Chtěl bych ale silně doporučit, ať po takovém dni stráveném v botech není nikdo další přítomen při vyzouvání. Botička je sice příjemná, ale její materiál je umělotina první kategorie, takže si asi dokážete představit ten odér. Nepomáhá tomu ani dle výrobce "promyšlený systém větrání zajišťující přísun vzduchu kolem nohy". Boty prostě smrdí, a to tak, že i vnější bota z umělé kůže. Částečně by tomu mohla pomoct perforovaná varianta, která je také k dispozici. S tou ale přímou zkušenost nemám, takže nedokážu posoudit, jak moc to dokáže ovlivnit, stejně jako to, jak moc ubere botkám na voděodolnosti. Ta logicky není nijak extrovní ani u standardní boty, ale něco málo vydrží. Hodně se mi přitom líbí úzký lem vnější botičky, který přilne pěkně na kombinézu, takže dřív než vám tam zateče horem, se boty promáčí skrz přední gumovou část, kde je jenom prodyšná textilie. Tyhle botky jinak můžu vřele doporučit, jen si pro jistotu zkontrolujte zpracování a umístění sliderů na páru, který si zrovna berete.

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 6 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
medvidek78 přispěl 3 Kč
Z1000SX_Petr přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist