husqvarna_svartpilen_801_2




V létě přijede elektrický H-D LiveWire S2 Del Mar

S létem by měl na trh přijet i jeden ryze letní model značky Livewire, která vznikla pod křídly společnosti Harley-Davidson. Elektrický naháč doplní nabídku Livewire o menší model určený do města a na pláž, okořeněný futuristickým designem ve stylu flat-trackového speciálu.

Za oceánem už Livewire funguje jako samostatná značka, která už oficiálně nepatří pod Harley-Davidson, ale pro Evropu pravděpodobně bude se značkou a sítí H-D stále do velké míry spojená. Po rozšíření záběru amerického výrobce o elektrické naháče Livewire (které prodělaly menší inovace a jmenují se teď Livewire One) by měly letos na začátku léta přijít na trh první dodávky druhého modelu Livewire S2 Del Mar. Už vloni totiž značka nabídla na trh pokusnou limitovanou sérii sto kusů, které se po internetu vyprodaly během prvních 18 minut po otevření rezervací. Je třeba si uvědomit, že za oceánem nahlížejí na elektrickou mobilitu přeci jen trochu jinak než u nás.

Jen co se letos na jaře rozjede výroba a majitelům bude dodaná už prodaná stovka z First Edition, měl by přijít na řadu standardní model Del Mar S2 s nepatrně omezenější specifikací, který by měl na americkém trhu začínat s cenou 17 tisíc dolarů (cca 400 tisíc korun bez daně). Nový model představuje architekturu ARROW, což je patentovaný systém baterie, motoru, nabíjení a řízení společnosti LiveWire. Celá baterie funguje jako nosný prvek a část rámu motocyklu a měla by nabídnout výbornou centralizaci hmotnosti a nízké těžiště. Baterie se skládá z článků formátu 21700, které ve svých automobilech používá výrobce Tesla.

Model S2 Del Mar vzdáleně vychází z designu současných cruiserů Harley-Davidson a flat-trackové minulosti této značky. Rysy H-D zde připomíná hlavně stejný oválný světlomet jako Sportster S. Řada prvků je samozřejmě převzatých od Livewire, podobně řešená je například zadní kyvka nebo přední odpružení. Model Del Mar jezdí na 19palcových kolech s pneumatikami Dunlop DT1, z komponent je zřejmý čtyřpístkový radiálně uložený brzdič Brembo. Další specifikace komponent, například zdvihy odpružení, ale zatím nebyly zveřejněny.

Už ale známe hlavní technické údaje, LiveWire uvádí hmotnost 195 kg, výkon 80 koní a točivý moment 249 Nm. Na zábavnou motorku to vůbec nejsou špatná čísla, která by se měla promítnout do maximálního zrychlení 0-100 km/h za 3,1 sekundy. U elektrického motocyklu ale kromě hmotnosti většinu lidí hodně zajímá i dojezd na baterii, přestože u takto zaměřeného „plážového“ modelu (překlad Del Mar = pobřežní) s cílovou skupinou zákazníků primárně v Kalifornii asi nepůjde o ten hlavní údaj. Oficiálně LiveWire uvádí dojezd 177 km po městě s tím, že u Level 2 nabíjecí stanice by mělo trvat nabití 20-80 % hodinu a čtvrt. Nabíjení ze stanic Level 3 v nabídce není.

K dispozici budou čtyři různé jízdní režimy plus vlastní režim, který ovlivní výkon a průběh točivého momentu ale samozřejmě také dojezd. Je jasné, že při rychlém přesunu na dálnici půjde údaj o dojezdu minimálně na polovinu, na druhou stranu u takto zaměřenou motorku si asi nikdo nebude pořizovat na jízdy stotřicítkou po dálnici. Výrobce slíbil, že vedle první verze přijdou ještě další dva podobně laděné modely a rovnou naznačil, že se chystá i sesterský stroj k hlavnímu modelu LiveWire One.

Oficiální prezentační video

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Model S2 Del Mar představuje další krok ve vývoji značky LiveWire,“ řekl k novému modelu Jochen Zeitz, předseda představenstva, prezident a generální ředitel společnosti Harley-Davidson. „Architektura ARROW, na níž je model Del Mar založen, vyvinutá přímo v laboratořích LiveWire Labs, dokládá naše ambice stát se lídrem v oblasti elektrických motocyklů a etablovat značku LiveWire jako nejvyhledávanější elektrickou značku na světě.

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 15 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
L6L přispěl 15 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):
Motokatalog.cz



TOPlist