globalmoto_kveten




Představení Yamahy R1 v ČR

Ve čtvrtek 18. ledna v 19 hodin proběhlo ve stejný okamžik u všech větších prodejců značky Yamaha po celé Evropě slavnostní představení nové erjedničky. My se této akce zúčastnili u pražského dealera, společnosti Marimoto. Živá hudba, setkání se známými a něco dobrého na zub, to vše příjemně naladilo na to hlavní - odhalení nové R1 v nádherné červenobílé kombinaci. Spolu s novou YZF-R1 jsme si mohli poprvé v ČR okouknout i další nové modely Yamaha z nabídky 2007, zejména FZ6-S S2 Fazer či XVS1300A Midnight Star.

Na trh přichází již pátá generace modelu R1, který byl představen v roce 1998. U letošní novinky výrobce upustil od pětiventilové techniky a přešel zpět na čtyři, tentokrát v titanovém provedení. Přestože to zvenku nemusí být až tak patrné, všechny komponenty doznaly podstatných změn a byly implementovány nové technologie: elektronické řízení proměnlivé délky sacího potrubí YCC-I (Yamaha Chip Controlled Intake) a elektronická regulace plynu YCC-T (Yamaha Chip Controlled Throtlle), která se představila již na R6.


Díky opětovnému návratu ke čtyřem ventilům byl zvětšeny průměry ventilů - sací na 31mm a výfukové na 25 mm. Zvětšen byl rovněž kompresní poměr na 12,7:1. Yamaha slibuje výkon 180 koní při 12500 ot/min bez náporového sání, s náporovým sáním to dává 189 koní. Nový titanový výfukový systém využívá systém EXUP a s pomocí třícestného katalyzátoru splňuje normu Euro3. Zcela nový je rám typu Deltabox. I když vizuálně vypadá zhruba stejně, byl celý předělán s cílem zvýšit celkovou tuhost především s ohledem na nový motor. Nová je i kyvná vidlice, jejíž celková tuhost byla údajně zvýšena o 30%. Kompletně předěláno bylo také odpružení a brzdy. Vpředu jsou nyní šestipístkové radiální brzdiče, jejichž účinnost dovolila použití 310 mm kotoučů.


Součástí slavnostního představení nové YZF-R1 byla i soutěž o zajímavé ceny, připravená ve spolupráci s Yamaha Motor Europe. Po vyplnění soutěžního lístku a odhalení několika záludných otázek týkajících se nové R1 a historie tohoto modelu, tak mohli účastníci vyhrát třeba pobyt na Moto GP Katalánska a navazující kurz R-series Experience pro závodní jezdce na okruhu ve Valencii.

Video z výstavy Intermot:

Video: nižší kvalita (6,8 MB)
Video: vyšší kvalita (48,2 MB)
Délka: 1:52 min.
Motocykly na videu: YZF R1, FJR1300 AS, XV 1300 Midnight Star, FZ6 Fazer S2, XJR 1300

Video je ve formátu MPG, respektive WMV a k jeho spuštění je třeba mít nainstalovaný Windows Media Player, případně jiný přehrávač (BS Player apod.) s příslušným kodekem.

Prezentační video


Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)
Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)

Stáhněte si vybrané fotografie na pozadí vašeho PC

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):
Motokatalog.cz



TOPlist