journeyman_brezen




Opravy motooděvů na Andělu

Na fóru se celkem často řeší problémy s rozbitým zipem u koženého oblečení, prodřenou kombinézou nebo roztrženou bundou. V běžném krejčovství obvykle na práci s kůží nebo kordurou nejsou vybaveni, a zakázky motorkářů odmítají. To ale neplatí o malé firmě nedaleko stanice Anděl v Praze 5. Za dřevěnými vraty se nachází dílna, kde se dějí zázraky.

Krejčovství Buttig funguje už dvacet let a celou tu dobu se neustále vyvíjí. Jako v každém správném salónu se i tady mohou pochlubit honosnou klientelou, a výsledky zdejší práce byly k vidětní také v několika celovečerních filmech. Kromě standardního šití na zakázku a drobných oprav šatstva najdete v nabídce také speciality, jako například neviditelné scelování oděvů, čištění nebo barvení. Například vyšísované černé džíny nebo tričko vám za dvě stovky vrátí do původního stavu tak odborně, že se pak nemusíte bát k nim do pračky přihodit ani oblečení jiných barev.
Mě ale přivedl do krejčovství Buttig nejnovější přírůstek v jeho sortimentu služeb: Opravy motooděvů.
Anděl je nedaleko redakce, takže volím osobní průzkum terénu. V ulici Viktora Huga marně hledám zářící neonový nápis MOTORKÁŘI SEM! Dobrá, jak  tedy bylo to číslo popisné? Aha, už to mám - 4. Z plachty, připnuté na mříži přízemního okna, na mě kouká modelka s vosím pasem a ňadry dmoucími. Stejná jako na webu, tady to bude!
Procházím průjezd až na konec, otisknu palec na tlačítko zvonku a už mě v recepci vítá příjemná paní - později se dovídám, že jde o majitelku firmy paní Buttigovou. Nejdřív pokládám na pult svoje staré kožené kalhoty s rozbitým zipem. Po zapnutí se mi vždycky hned rozjede. Prý mám štěstí, bude stačit výměna jezdce. Těch mají skladem několik desítek druhů na všechny možné značky zipů, takže si hotovou zakázku můžu vyzvednout už za dva dny. Kdyby byly na zipu vylámané zuby, čekala by mě větší investice do kompletní výměny zdrhovadla, a čekal bych týden. Hm, další překvapení. Proč mi jednoduše rovnou nevnutí dražší nový zip? Sympatické jednání.
Dáváme se s paní Buttigovou do řeči a postupně probíráme celou její nabídku služeb pro motorkáře. Kromě již zmíněné opravy zipu tady umí opravit oblíbený motooděv, ať už utrpěl následkem pádu, nebo během zimy přestal odpovídat vašim tělesným rozměrům. Na textilní oblečení najdou tu nejvhodnější záplatu podle barvy, vzoru a síly původního materiálu, a po prošití speciální moto-nití si ani nevzpomenete, že jste někdy upadli. Opravené místo bude vykazovat originální parametry také z hlediska odolnosti proti vodě. Rozsah poškození není v podstatě ničím limitován, zachránit se prý dá téměř všechno. Komplikace mohou nastat snad jedině u oděvů, které mají chrániče pevně zafixované do vnější vrstvy. Pokud nejdou vyndat, logicky se nedá ani zašívat. Jinak tady ale zklamou málokterého zákazníka – firemní filosofie je založena na individuálním a kreativním přístupu.
Problém není ani se záplatováním kožených motooděvů. Opět je k dispozici na výběr z mnoha druhů a barev náhradních kousků kůže, a potřebná technika, speciální nitě i šikovné ruce se také najdou. Když zákazník nechce, aby záplata byla příliš na očích, dá se kůže v případě menších poškození podlepit i nenápadně z rubové strany a zvenku třeba ještě zamaskovat nášivkou. Kombinézu po pádu na okruhu, kterou její majitel už už málem vyhodil, ale podlepovat nešlo. Přesto se ji podařilo celou zrekonstruovat, ačkoliv byla doslova roztrhaná ve švech a prodřená na mnoha místech. A jak byl nakonec mistr Hapalainen rád, co ušetřil peněz za novou kombu. Když kůže není prodřená úplně naskrz, stačí z bundy nebo kalhot nechat jen vyčistit zadřené nečistoty a postiženou plochu dobarvit.
I když se vám pády zatím vyhýbají, můžete v krejčovstí Buttig nechat svůj motoobleček jednou za čas alespoň pořádně vyčistit. Dostat pozůstatky hmyzu z kordurové bundy jde v domácích podmínkách dost špatně, alespoň pokud mohu soudit z vlastní zkušenosti. A pokud sem donesete kožený oděv, po vyčištění vám jej i domastí, takže mu tím vlastně poskytnete komplexní omlazovací kůru. Pouze majitelé mnohobarevných závodních replik si musí přichystat trochu větší obnos a obrnit se trpělivostí. Kožené oblečení se totiž čistí v bubnu podobném automatické pračce, jen místo vody v něm šplouchá perchloretylen (česky čikuli), a ten barvičky z kůže uvolňuje. No, a když je na závodní kombošce zastoupeno víc barev, vzájemně se zapustí. Pak je třeba jednotlivé plochy ručně dobarvit, což představuje jednak vícenáklady v podobě pětistovky za každý barevný odstín, a měsíční čekací dobu. Kdo si pospíší, ještě by to do začátku sezóny mohl stihnout. Ale pozor! Na jaře začne sezóna nejen pro nás, ale i pro čistírny, takže neváhejte příliš dlouho.
Na veškeré motooděvy se samozřejmě vztahuje i nabídka standardních krejčovských služeb. Takže když se vaše kalhoty či bunda po Vánocích nečekaně srazí, nemusíte hned sahat po zázračných pilulkách ani držet hladovku. Zrovna tak vám v krejčovství Buttig vyjdou vstříc, když přijdete s kombinézou po starším bráchovi – zmenší, zkrátí, upraví přesně na míru, tedy na vás. Dá se domluvit i vylepšení bundy a kalhot našitím spojovacího zipu, nebo výměna perforované či celistvé podšívky. A nevyhodí vás ani s takovými drobnostmi, jako je třeba roztrhaná kapsa od klíčů, nebo zkrácení džínů. Na ty vám dokonce nabídnou i zhotovení v expresním termínu, u větších zakázek trvá dodání týden až dva. A kdo to má na Prahu 5 trochu z ruky, může poslat na adresu krejčovství svou zakázku poštou. Hotové dílo obdrží na dobírku zpět.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (29x):
Související firma
  • Krejčovství Buttig - opravy motooděvů

    O firmě Kompletní oprava motooděvů. Výměny celých zipů i jen jezdců u zipů.Opravy kožených i textilních motooděvů po pádech. Zabírání, nebo zvětšování velikostí. Všití podšívek a kapesních váčků. Výměny pasových zipů u dvoudílných kombinéz. Zkracování, prodlužování nohavic i rukávů .Čistírna všec...




TOPlist