globalmoto_duben_nolan




Motocykly Rieju

Od dubna letošního roku se můžete na našich silnicích setkat s motocykly španělské značky Rieju, které importuje do České republiky firma METEORSPORT. Nás zajímalo, jaký sortiment motocyklů tato značka nabízí, jaká je její historie a co firma očekává od vstupu na Český trh.


Něco z historie


Značka Rieju vznikla již počátkem třicátých let minulého století, přesněji v roce 1934 ve Španělsku. Pánové Luis Riera a Jaime Juanola se rozhodli založit firmu na výrobu jízdních kol a logicky použili pro název firmy počáteční písmena svých příjmení.
Bohužel přišla občanská válka a továrna byla zkonfiskována, později v roce 1942 je značka Rieju zapsána do obchodního rejstříku a vyrábí 125 jízdních kol za týden s 35 zaměstnanci. První motorizovaný bicykl byl vyroben až o několik let později v roce 1947. Byl poháněn francouzským 4taktním motorem Serwa s obsahem 38 ccm o výkonu 1 koňské síly a dosahoval rychlosti až 40 km/hod.


Důležitým mezníkem značky Rieju bylo v roce 1964 zahájení spolupráce s firmou Minarelli na výrobu motorů pod licencí. S touto firmou spolupracuje značka Rieju úzce až dodnes a většina modelů je osazena právě těmito motory.
Zvýšení exportu nastalo v roce 1994, kdy Rieju proniká i na další motocyklové trhy, především ve Francii, kde je tato značka velmi populární. Nyní má firma roční produkci cca 25 000 ks motocyklů.


Působení značky Rieju v ČR


Od dubna letošního roku můžeme tyto malé motocykly zakoupit i u nás v České republice. I když je trh maloobjemových motocyklů nasycen hlavně produkcí s Číny, můžeme očekávat, že mladí motorkáři budou mít zájem o technicky kvalitnější a spolehlivější stroje z Evropy. Firma METEORSPORT s.r.o. nyní v ČR buduje obchodní síť a my jsme se zeptali vedoucího prodeje značky pana Černíka, co od vstupu na Český trh očekávají:
„Chtěli jsme nabídnout kvalitní maloobjemové motocykly, které by přitom splňovaly požadavky dnešního náročného zákazníka. Ten očekává, že za své peníze dostane nejen atraktivní a kvalitní výrobek, ale také kompletní servis a pružné dodací lhůty náhradních dílů. Našim cílem je prodat v roce 2007 alespoň 120 motocyklů a v dalším roce pak 170 motocyklů.“


Motocykly Rieju


Sortiment prodávaných motocyklů je pro mladé motorkáře opravdu veliký. Každý by si měl bez problémů vybrat, v prodeji jsou jak klasické motocykly, tak např. motardy, endura, naháče, silnice a také něco pro juniory. Většina motorek se vyrábí ve třech verzích: s motorem 50 ccm, PRO verze s motorem 50 ccm a verze s motorem 125 ccm. Padesátky pohání dvoutaktní vodou chlazený motor od Minarelli, stopětadvacítky pak čtyřtaktní motory Yamaha.





Velkým handicapem motocyklů vyráběných v Evropě, zvláště italských, je potom dodávka náhradních dílů. Rieju disponuje bohatým sortimentem skladových zásob náhradních dílů a pokud by se náhradní díl nenašel, lze jej expresně do 4 dnů objednat. Nutno také dodat, že všechny díly a komponenty jsou vyráběny v Evropě.





Přestože se značka Rieju specializuje na výrobu padesátek a stopětadvacítek, v letošním roce začíná i s výrobou čtyřkolek. My vám na serveru Motorkáři.cz přineseme příští týden test motocyklu Rieju RS2 MATRIX PRO, který jsme podrobili srovnání s Yamahou TZR 50.
Více informací na webu: www.rieju.cz

Informace o redaktorovi

Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist