globalmoto_duben_nolan





Téma: Jak na steaky
 
23.10.2009 v 17:13
Už tady bylo hodně vláken, ale myslím, že vlákno o steacích tady chybí. Přitom je to, jak mi jistě dáte za pravdu, téma pro motorkáře stěžejní.

Tedy jak máte rádi/y steak? Rare, medium, well done? Z jakého masa? Co k němu?

Díky tomuto vláknu jsem udělat v oblasti steaků obrovský pokrok. Steaky už nedělám ve friťáku, ale na pořádně steakové pánvi a dávám si hezky záležet. Taky jsem zjistil, že docela dobré maso na steaky prodávají v Makru, tak už nejsem odkázán jen na roštěnou. Obzvláště jsem si oblíbil rib eye, protože je šťavnatější. A taky je asi o pajsku na kile levnější, a to potěší :o)

Na druhou stranu T-bone stojí v tom Makru asi 500 kč za kilo, a to nepotěší...

Naposledy editováno 03.02.2010 20:00:57

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky

23.10.2009 v 23:06 | Nahoru | #1
Repulsion> Pokud steak smažíš v oleji, nasaje ti trošku oleje do sebe, což změní chuť. A je jedno jestli je ten olej čerstvý nebo jak říkáš ,,třikrát otočený". V žádném případě to neber jako že se s tebou chci hádat nebo tak, jen diskutujeme. Snažím se ti to nastínit z profesionálního hlediska včetně objasnění proč to tak je. Pokud ti chutnají steaky z frity, je to tvoje věc a nikdo ti nemůže bránit. A piš si, že i do frity něco vyteče - i pokud ho, jak říkáš, rychle zatáhneš, VŽDY a téměr u všech druhů tepelných úprav nějaká šťáva vyteče (proč myslíš, že olej jakmile tam vložíš steak začne bublat a možná i lehce prskat? Právě proto, že z masa odcháží šťáva - sice málo, ale je to tak..

2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky

23.10.2009 v 23:22 | Nahoru | #2
zelda>To máš tak - jak už i tady zaznělo - někdo říká, že pravý steak je jedině na dřevěném uhlí, protože do sebe natáhne tu vůni. Někdo preferuje rozpálený plech, někdo jiný lávový kameň atd. Já mám rád všechny typy, a přesto nevidím důvod fritovaný steak zatracovat. Prostě si v létě dopřeju ten grilovaný, v hospodě, kde maj, ten "lávový" nebo "plechový" a doma fritovaný. Chuť je jiná, ale pořád velmi dobrá

Další věc je třeba ta svíčková - svíčkovou já rád - ale ne jako maso na steaky. Podle mě je to jak škoda svíčkové tak škoda steaku. Ze svíčkové třeba nějaké minutkové medailonky apod. Steak by měl být takový trošku divoký, klidně i lehce houževnatý, rozhodně ne jako "dortíček", jak psal Rydlas (ale samo, kdo to tak má rád, tak ať mu slouží ). Ale když bych si dal k tomu svíčkovém steaku nějaké chuťově výraznější červené víno (což já rád), tak už vůbec neucítím chuť toho masa.
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist