globalmoto_kveten





Téma: Zrnková káva a její příprava
 
8.7.2020 v 00:03
Ve vlákně o rumu se začala řešit káva a protože s ní lehce laboruji, zajímaly by mne zkušenosti ostatních. Pijete kafe? Jaký? Jedná se mi hlavně o jednodruhové kávy, případně jejich mixy, hrubost mletí, stupně pražení, množství a úprava vody atd. Čím ho připravujete? Páka, automat ... ? Kde kupujete? Máte zkušenosti s jinou chutí stejné kávy u jiných prodejců nebo jinak srovnáváte chuť stejné kávy? Pište, co vás napadne. Předem ale upozorňuji, že zde nechci číst názory na rozpustné hnusy nebo názory lidí, co si dávají do kafe půl litru mléka. Dík

1 reakcí na tento příspěvek Zrnková káva a její příprava

9.7.2020 v 16:54 | Nahoru | #31
Kdo si svou kavu sam neuprazil, ten jako by ani nezil.

Zrnková káva a její příprava

9.7.2020 v 21:19 | Nahoru | #32
Čau,kupuji si kafe white bean,připravuji,buď překapávač,nebo french press
Nakupuji zde https://www.coffees...IEAAYASAAEgKAMvD_BwE

2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Zrnková káva a její příprava

9.7.2020 v 21:41 | Nahoru | #33

Medved píše: Kdo si svou kavu sam neuprazil, ten jako by ani nezil.


A ti nejskalnější si ji i sami vypěstují

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Zrnková káva a její příprava

9.7.2020 v 22:09 | Nahoru | #34

1100Virago píše: A ti nejskalnější si ji i sami vypěstují


V paneláku...

(reakce na) Zrnková káva a její příprava

10.7.2020 v 08:39 | Nahoru | #35

1100Virago píše: A ti nejskalnější si ji i sami vypěstují

Tak to uz jsou ale opravdu srdcari . Ale jo - zkousel jsem to, ale prirodu proste nezlomis.
Jo - a jako dalsi vyzvu pred sebou mam porizeni par cibetek .

Naposledy editováno 10.07.2020 08:45:52

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Zrnková káva a její příprava

10.7.2020 v 08:42 | Nahoru | #36

maco píše: V paneláku...

sice evidentne netusis, o cem pises - ale jako to prislovecne slepe kure jsi opravdu nasel (kavove) zrno. Kavovnik v nasich podminkach dozrava s trochou pece zdaleka nejlepe treba v obyvaku - tedy klidne i v panelaku.

1 reakcí na tento příspěvek Zrnková káva a její příprava

10.7.2020 v 09:40 | Nahoru | #37
Ten cibetkový postup pěstování dodržíš se vším všudy nebo to lehce osekáš? Bez cesty trávicím traktem apod

(reakce na) Zrnková káva a její příprava

10.7.2020 v 09:57 | Nahoru | #38
To se jen zdá že je s pákou víc práce. Kafe je oproti automatu nesrovnatelný. Za těch 10? sekund navíc to stojí. Navíc je automat značně poruchovější a s přibývajicím věkem dělá kafe horší a horší. Páku jen přetěsníš a jedeš dál. Velmi slušný kafe se dá udělat na domácích kávovarech catler, nyní se značka přejmenovala na sage. Neni to profi mašina ale za málo peněz dost muziky. Symptatický mi je že se jejich kávovary dají čistit octem a kyselinou citronovou a neni nutné kupovat drahé chemické čistící tablety.

A jak kafe melu? No samozřejmě že v každém počasí jinak podle vlhkosti. Kávovar používám faema e61.

Chapadlo píše: Ja jsem s kafem zatim ve fazi, ze hledam jednodruhoveho jednorozce. Zkousim zemi za zemi, druh za druhem a snazim se si to psat. Pomalicku mi zacina chutna kyselejsi kafe, protoze uz jsem z te horkosti uplne zhorklej. Nektere jsou lepsi, nektere horsi. Zkousel jsem i kafe z divokych cibetek, ale krome te jemnosti jsem mel v hlave jen tu cenu, takze nic pro me. Problem je, ze se ty chute hrozne meni. Jak moje, tak i kafe. Casto to chutna jinak, nez si clovek pamatuje. Velky vliv ma samozrejme cisteni kavovaru, vstupni voda a co mel predtim v hube. Piju espresso max 40ml. Vetsi uz je znat v chuti. Kafe bych mohl pit furt, ale mam dva problemy: zacalo mi to palit pajsl a mam pak problemy se spanim, tak jsem se musel uklidnit na 2-3, max 4 kafe denne. Mam automat s mlynkem a mleti necham na stred. Jeste pouzitelne je trochu jemnejsi mleti. Nad pakou jsem uvazoval, ale je s tim na me moc prace. Jak rikal muj kamarad s automatem, kdyz mu druhej s pakou vysvetloval, jak rano dela kafe..v pulce ho prerusil a rika: no jo, ale to ja uz jsem davno v praci

Jinak jako zajimavost nebo darek zkuste: https://www.blackinsomnia.cz/ Cekal jsem ucinek na ukor chuti, ale neni to tak spatny. Chutna to jinak, ale je to dobry. Mne osobne to ale tep nezvedlo



Naposledy editováno 10.07.2020 10:05:56

(reakce na) Zrnková káva a její příprava

10.7.2020 v 10:01 | Nahoru | #39
Na tom jestli je to páka nebo automat záleží velmi. Automat je pro lenochy co se bojí. Nikdy neudělá tak dobrý kafe i ikdyž stojí 100tis. Máš pravdu že na údržbě záleží, zavápněný kávovar poznáš na chuti. Ideální je mít změkčovač vody. V gastro provozech je to nutnost a doma výhoda.

Tez píše: Jediná správná příprava je espresso, osobně si myslím, že nezáleží ani tak na páka/automat, jako spíš na tom, aby stroj byl udržovaný a pravidelně čištěný.
Hrubost mletí se musí vychytat hlavně podle stroje, to takhle obecně říct nejde. Kafe kupuju z pražírny a do měsíce spotřebovat. Je zajímavý, když se dá s pražírnou domluvit a vyzkoušet i víc stupňů pražení - já mám třeba radši pražené míň, káva pak není tolik hořká, je jemnější. Konkrétní odrůdu nejde radit - je to jako s vínem, když ti doporučím chardonnay, tak záleží na oblasti, na vinaři, na ročníku... Pokaždý bude chutnat jinak. Musíš zkoušet a zkoušet. Poradil bych ti svého aktuálního favorita, ale nechci aby to lidi začali kupovat, protože dřív nebo později dojde a já pak budu zas muset zkoušet nový odrůdy a potrvá měsíce, než najdu nový ideál :)



Naposledy editováno 10.07.2020 10:06:49

2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Zrnková káva a její příprava

10.7.2020 v 10:29 | Nahoru | #40

Gahan37 píše: Ten cibetkový postup pěstování dodržíš se vším všudy nebo to lehce osekáš? Bez cesty trávicím traktem apod

Nevim cim jinym nez pruchodem travicim traktem by mi cibetky mohly pomoci? Neni tam podle mne co osekavat.

Zkousel jsem to nanecisto s nasi kockou (vypada jako krizenec cibetky a lemura) - ale odmita zrat kafe. Svine ...

(reakce na) Zrnková káva a její příprava

10.7.2020 v 10:44 | Nahoru | #41

Medved píše:

Zkousel jsem to nanecisto s nasi kockou (vypada jako krizenec cibetky a lemura) - ale odmita zrat kafe. Svine ...


1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Zrnková káva a její příprava

10.7.2020 v 13:26 | Nahoru | #42

Medved píše: ................
Zkousel jsem to nanecisto s nasi kockou (vypada jako krizenec cibetky a lemura) - ale odmita zrat kafe. Svine ...


...já vypadám tak nějak podobně, tak kdybys chtěl tak ti to kafe proženu :)

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Zrnková káva a její příprava

10.7.2020 v 13:42 | Nahoru | #43

osiris píše: ...já vypadám tak nějak podobně, tak kdybys chtěl tak ti to kafe proženu :)

To musi byt pure selma, ne vsezravec. Od tebe by to navic smrdelo barvama ...

edit: vypadas podobne? Mas dlouhej, chlupatej, pruhovanej ocas?

Naposledy editováno 10.07.2020 13:43:44

(reakce na) Zrnková káva a její příprava

10.7.2020 v 14:05 | Nahoru | #44

Medved píše: To musi byt pure selma, ne vsezravec. Od tebe by to navic smrdelo barvama ...

edit: vypadas podobne? Mas dlouhej, chlupatej, pruhovanej ocas?


...spíš hovnama by to mohlo smrdět, to nejspíš jo ...a vocas? to já jsem celej :))

(reakce na) Zrnková káva a její příprava

10.7.2020 v 18:41 | Nahoru | #45

valdakatana píše: dva druhy kávy arabica a robusta

Pochybujem, že niekto, kto sa zaujíma o to, čo pije, pije robustu. To je dobré iba na to, ak potrebuješ kofeín a inak je Ti to jedno.

Inak jeden kamoš to celkom žerie a rád si objednáva z kofio.cz, obvykle vždy skúša niečo nové, občas si nechám odporučiť, meliem si sám doma a robím vo french pressi. Espressovač nepotrebujem.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Zrnková káva a její příprava

10.7.2020 v 19:34 | Nahoru | #46

Medved píše: sice evidentne netusis, o cem pises - ale jako to prislovecne slepe kure jsi opravdu nasel (kavove) zrno. Kavovnik v nasich podminkach dozrava s trochou pece zdaleka nejlepe treba v obyvaku - tedy klidne i v panelaku.


Aha, tak to zasad' a za pět let mi dej vědět jakou máš úrodu

(reakce na) Zrnková káva a její příprava

11.7.2020 v 08:27 | Nahoru | #47
maco> to uz mam za sebou - jak jsem psal. Sice ne v panelaku ale mam.

Zrnková káva a její příprava

11.7.2020 v 09:06 | Nahoru | #48
Kávu každopádně melu těsně před vařením. Nejlepší poměr výkon/cena je Belarom z Lidlu, nebo pak takováta obyčejná zrnková káva, co se prodává už asi 50 let ve stejným pytlíku bílým se zrnkama. Všelijaký tčiba, dadáky, jihlavanky a všechny fy vakuově balený- fuj. Teď mám nově presso asi za 2500,-, který jsem dostal od souseda, kterýmu ležel několik let v garáži, páč ho vyhrál a kafe nepije. Předtím jsem vařil v moka konvičce. Kafe bylo stejně dobrý jako z pressovače, jen nemělo pěnu a pro dobrou chuť má větší spotřebu kávy.

2 reakcí na tento příspěvek Zrnková káva a její příprava

16.7.2020 v 12:15 | Nahoru | #49
To je teda téma na motorkovým serveru! A jaký máte rádi rohlíky?? S máslem, nebo suchý? To by mě zajímalo.
Ale dobře, tedy, kafe jsem míval oblíbený Hondu XBR 500, chvilku Triumph Boneville, Suzuki GS750, pak HD Sportster. Nejradši vzpomínám na tu jednolampovou Hondu...

(reakce na) Zrnková káva a její příprava

16.7.2020 v 12:58 | Nahoru | #50
MartinNTV> Ja radsi suchy. A kdyz maji kulatou spicku, jsou lepsi, nez ty ostry. A taky mam radsi svetlejsi nez tmavsi. Ses tady novej, to te prekvapi jeste spousta veci

(reakce na) Zrnková káva a její příprava

16.7.2020 v 13:01 | Nahoru | #51

MartinNTV píše: To je teda téma na motorkovým serveru! A jaký máte rádi rohlíky?? S máslem, nebo suchý? To by mě zajímalo.
Ale dobře, tedy, kafe jsem míval oblíbený Hondu XBR 500, chvilku Triumph Boneville, Suzuki GS750, pak HD Sportster. Nejradši vzpomínám na tu jednolampovou Hondu...


Rohlíky nejradši hořovický.

1 reakcí na tento příspěvek Zrnková káva a její příprava

16.7.2020 v 21:27 | Nahoru | #52
Nejlepší rohliky co jsem jedl byly suché a za komančů, to byly tzv. rožky, což je rohlík ve slovenštině z pečivárně Sered' která byla co bys granátem dohodil z kasáren kde jsem byl na poddůstojnické škole Měly asi půl metru a dováželi je tam asi hned poté co je vytáhli z peca, mňam, ještě ted' se oblizuju a máslo by to možná posunulo na ještě vyšší level ale to bys ho tam musel nejdřív šlohnout na směně v kuchyni

Zrnková káva a její příprava

16.7.2020 v 22:04 | Nahoru | #53
...z rohlíků nejraději teplé housky co ti prodají ve dvě ráno po zaklepání na dveře pekárny , konkrétně u Bejšovců
...a k tématu - dneska jsem byl ve výše doporučené pražírně v Kašperských Horách, jako správný kávobarbar jsem si dal ledovou kávu s mlékem (a sebou pár sáčků)...

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Zrnková káva a její příprava

16.7.2020 v 23:27 | Nahoru | #54
maco> nazývali se "dubčekovské" , dle nosu A.Dubčeka

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Zrnková káva a její příprava

17.7.2020 v 00:40 | Nahoru | #55

bill56 píše: maco> nazývali se "dubčekovské" , dle nosu A.Dubčeka


To nevím ale byly drahé Stály asi korunu padesát na rozdíl od obyčejného rohlíku za 0,30 Kčs a můj měsiční žold jako vojína byl tehda 50 korun měsíčně Pak jsem si polepšil a jako četař jsem bral 150 korun ale to jsem už nebyl v Seredi ale v Žatci v Žíželicích na letišti no ale to už jsme nechodili na rohlíky ale na pivo ale do Chomutova na černo protože dole ve městě to bylo o hubu protože tam chodilo lítaček jak nasráno

(reakce na) Zrnková káva a její příprava

17.7.2020 v 09:07 | Nahoru | #56
maco> Žold si měl stejně jak já já skončil u Kralovické PVOS v Bochově ( asi 10 km od něj v lese )a to jsme nosili lahváče v plný polní, vlezlo do ní 32 kousků

Zrnková káva a její příprava

17.7.2020 v 12:17 | Nahoru | #57
Prosím autora vlákna, aby upravil název.

Zrnková káva a její příprava

17.7.2020 v 13:50 | Nahoru | #58
No co, někdo si holt dá ke kafi rohlík. To není nic proti ničemu kecat tady o rohlíkách. Já mám nejraději hodně makované z pekárny Hankovec z Kolína. Voní to tam až do půlky ulice a myslím že snad nikdo neprojde kolem aby ho ta vůně nevtáhla do krámu Naštěstí ve Svinibrodě ty rohlíky mají v lahůdkách, tož nemusím až do Kolína

Zrnková káva a její příprava

17.7.2020 v 15:24 | Nahoru | #59
Hele a mažete si rohlíky zvrchu, nebo je rozkrojíte podýlce? Já většinou zvrchu, páč jsem línej je řezat. Ale pak se stává, že se po odložení na talíři přetáčí namazanou stranou dolů. Proti tomu pomůže zapíchnout do něj nůž. Dětem je rozkrajuju. Je lepší je nejdřív překrojit napůl a pak se líp rozkrojí po dýlce. A chce to ostrej nůž. Pokud někdo nemá doma ostrej nůž, dá se použít takovej ten pilkovej se zubama, ale nadělá to strašně drobků.

Zrnková káva a její příprava

17.7.2020 v 18:50 | Nahoru | #60
Děte do prdele s rohlíkama, máte představu jak to de na tloušťku
Hele jinak kafe mi připravuje automat DeLonghi primadonna a cpu do toho illy, dalmayr monaco.
Zkoušel sem i Jihlavanku a dalo se, zato Davidov bylo hrozný kafe.
U pražíren je trochu problém že to kafe je pokaždé trochu jinačí. Teda aspoň tady v Kralupech, proto sem tam přestal chodit.
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist