globalmoto_kveten





Téma: Houby a houbaři
 
9.5.2013 v 10:37
Tak všichni co vás mykologická problematika zajímá sem. Diskuse o tom co kde roste, co jste našli, určování atd. Nejvíce vítány fotky vlastních úlovků

A na úvod dám svůj první letošní zářez - ucháč obecný, Krušné hory, 6.5.2013







1 reakcí na tento příspěvek Houby a houbaři

6.8.2015 v 23:17 | Nahoru | #1

Bedlám vyrostlým za zahrádkářskou kolonií třeba na kompostu se také vyhýbejte jako čert kříži. Nasaje do sebe všechny chemikálie z hnojiv a způsobí přinejmenším zažívací obtíže z mírné otravy. Potvrzuje se tak fakt, že do huby se snadno ukládají toxické látky z půdy včetně těžkých kovů.



No "blik", sódružko redaktizátorko... zasloužíte metál za objev emériky. Nebo ne, když neumíte psát. No doprdele... když si vzpomenu, jak jsem na chatě cáral necelý půlhektar lesa hodinu, abych sesbíral tu kopici babek, co v tom cípu rostla a že jich byl plný košík... jaktože himbajsšuviks - nemám slinivku rozežranou na cimprcampr?

Ale vzpomínám na sousedku, co přestala sbírat růžovky, poněvadž se prý jimi nějaký mykolog otrávil. Jenže už jí jaksi uniklo, že ten chlap houbu našel někde na nádraží - a to je pak jasné, že do sebe musela nacucat čertvíjaké sajrajty, nebo možná vlivem chemikálií i zmutovat na jedovatou (pokud tedy tento princip je u hub možný, váhám nad tím).

Pro jistotu bychom měli loupat a oškrabávat i kvalitní hřibovité houby. A ty modrající zásadně vždycky tepelně upravovat nejméně 20 minut. Takže na houbové řízky nebo rychlou smaženici z těchto druhů ani nemyslete.



A řízky, nebo smaženice se snad neprohřeje a dostatečně tepelně neupraví? Jak je potom možné, že dáváme do smážy, i řízků kovářů (modráků) jak nasráno v jeteli u skautského tábora a nikdy se nikomu nic nestalo?

Jestli by nakonec ta pisatelka ještě neměla být stíhána za šíření nesmyslných poplašných zpráv.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři

7.8.2015 v 08:59 | Nahoru | #2
J.M.K.> tak u bedel jde spíše o to, že by tam bylo riziko toxických látek, ale bedla zahradní způsobuje u některých lidí různé potíže rozmanitého charakteru. Způsob toxikologického účinku není úplně známý, pravděpodobně se jedná o silnou alergickou reakci. Jednoduché vodítko je, červenajícím bedlám rostoucím mimo les se vyhýbat a nejít, za ty problémy to nestojí.
U modrajících hřibů je úplně něco jiného. Obsahují toxiny, které způsobují silné zvracení a průjmy, nicméně tyto se rozkládají při teplotách nad 80 stupňů, myslím. Při normální smaženici tedy nic nehrozí, stejně jako různé polévky, omáčky pod maso a podobně, nicméně když je jen hodíš jako řízek na pánev, minutu z každé strany, tak posrání hrozí poměrně s převahou
Naproti tomu, klasické "praváky" se dají celkem bez problémů v menším množstvím jíst i syrové....
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist