globalmoto_kveten





Téma: Houby a houbaři
 
9.5.2013 v 10:37
Tak všichni co vás mykologická problematika zajímá sem. Diskuse o tom co kde roste, co jste našli, určování atd. Nejvíce vítány fotky vlastních úlovků

A na úvod dám svůj první letošní zářez - ucháč obecný, Krušné hory, 6.5.2013







1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři

7.8.2015 v 08:59 | Nahoru | #1
J.M.K.> tak u bedel jde spíše o to, že by tam bylo riziko toxických látek, ale bedla zahradní způsobuje u některých lidí různé potíže rozmanitého charakteru. Způsob toxikologického účinku není úplně známý, pravděpodobně se jedná o silnou alergickou reakci. Jednoduché vodítko je, červenajícím bedlám rostoucím mimo les se vyhýbat a nejít, za ty problémy to nestojí.
U modrajících hřibů je úplně něco jiného. Obsahují toxiny, které způsobují silné zvracení a průjmy, nicméně tyto se rozkládají při teplotách nad 80 stupňů, myslím. Při normální smaženici tedy nic nehrozí, stejně jako různé polévky, omáčky pod maso a podobně, nicméně když je jen hodíš jako řízek na pánev, minutu z každé strany, tak posrání hrozí poměrně s převahou
Naproti tomu, klasické "praváky" se dají celkem bez problémů v menším množstvím jíst i syrové....

(reakce na) Houby a houbaři

7.8.2015 v 11:21 | Nahoru | #2
Dr.Houba> Děkuji za vysvětlení. Já tedy sbírám bedly jen v lese, na kompostě je to holt riziko, aby v nebyly stopy nějakých chemických hnojiv. Občas nám houby na zahradě vyrostou, ale nikdy jsme je nejedli. A řízky děláme ze všeho možného, ale minutu z každé strany rozhodně ne, smaží se déle. Co se týče toho "jíst za syrova", tak jako asi 6 letý jsem zdlábnul syrovou sluku, co sousedka přinesla a ptala se nás, jestli je to sluka... babičky reakce: "No nazdar... teď jestli se votráví, tak poznáme, jestli to byla sluka, nebo nebyla". No a nestalo se mně nic, takže sluka zřejmě také bude konzumovatelná za syrova, ovšem ne, že bych to doporučoval. Pokud si dobře pamatuju, tak bez obav se dá jíst syrová syrovinka, ale ta je nejlepší na másle. Ovšem už jsem syrovinky nenašel, ani nepamatuju, praváky taky... zato kraváků bývá jako kravinců na pastvě. Ještě často vídám podobný ryzec, jen bílý s šedými fleky... to bude asi plstnatý, ne? Nebo je takto vypadajících ryzců víc druhů?
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist