Rád piji kvalitní whisky a i když bych se tady mohl prohlašovat za experta, není tomu tak (vím, že toho stále moc nevím). Předně bych chtěl říci, že třeba staré, ale průmyslově vyráběné whisky typu Tullamore Dew, Glenfiddich nebo Chivas Regal jsou něco jako likér "švestka" versus domácí slivovice. Je to podobné ale... Vím, že 30 letá whisky je symbolická, ale je fakt, že cenový "bonus" za tokovou je značný a neodpovídá kvalitě. Single maltky z malých palíren jsou už ve střední třídě (16 let v sudu) vynikající a pro laika od 30 leté stěží rozeznatelné. Takže jsem pro whisky, ale kup 3 různé 16 leté například od mé oblíbené palírny "isle of Jura" (vynikající byla whisky ze sudu po Sherry Ji Finish). Vozí mi je známý ale asi se dá objednat např. zde
http://www.masterof...a-whisky-distillery/