Ozzy_ píše: Sem vcera nakoukl na hodinku do lesa, a opravdu se sbiraj houby, ne hledaj. Podmasliku, poddubaku zne, k tomu nejakej masak, klouzek, a par bedel, uzasna smazenice. A 3 smrkovy hriby jak telata. Co bylo zvlastni pri cisteni, ze jsme nevyhodili JEDINOU cervavou houbu. To fakt nepamatuju.
dneska taky tak..bez jedinýho červaFiZzeR píše: Můžete se někdo fundovaně vyjádřit? Normálně bych to asi sežral, ale znepokojuje mě, že tady toho rostou strašný kvanta. Vypadá to jako bedla, akorát je to nízký a na řezu trošku červený - není to ta jedovatá bedla? Ta ale prej roste na loukách, tohle je normálně z jehličnatého lesa.
Bedla červenající - Od bedly vysoké se liší především dužninou, která při poranění zčervená. Výskyt- listnaté i jehličnaté lesy, též parky a zahrady. Jedlost - jedlá ovšem někomu může způsobovat zdravotní potíže(opsáno z atlasu hub). Jo a bedla vasoká má klidne 50cm výšku a 30cm talíř, ta červenající je o dost nižší a celkově drobnější a taková šupinkovatější.
U nás jich rostou každý rok kvanta v jehličnatých lesech...nesbírám, nechutnají mi. A letos není ani vůbec důvod, když jsou u nás bedly vysoké po tisících a nikdo je už ani nesbírá, protože jsou všichni přežraní
FiZzeR píše: Ok, dík. Jak říkám, znepokojilo mě hlavně to množství
ony teď dost rostou, stejně jako ty bedly zardělé, které jsou v každém parku a vypadají jako žampiony, jen mají bílé lupeny. Navíc, ona i ta zahradní forma je jedovatá tak pro 10 procent populace, tak je velká šance, že přežiješ bez úhony i ty zahradní
Tak jsem zajel na jinej flek a tam uz jen babky a podborovaci,ale zase za 20min kosik plnej
Rano to zkusim znova,pze chci kremenace a hribky
1 reakcí na tento příspěvek Houby a houbaři
Ale mám otázku k těm žampionům, měl jsem jeden kus a byl chutnej. Ty ostatní chutnali tak chemicky divně a po usmažení byli vevnitř do černa. Pak jsem čichal i k těm co zbyly a nevoněly, ale byly taky cítit lehce takovým smradem. Normálně jsem nikdy žampiony nesbíral (strach ze záměny), tentokrát jsem to risknul a moc dobře to nedopadlo Všechny jsem sebral na jednom fleku.
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři
Kocandak píše: Byl jsem minulej týden v takovým nic moc lesíku a klasika, spousta bedlí, našel jsem i docela dost žampionů a pak dva jelení jazyky...dneska jsem bohužel v jobu, jinak bych zašel do kloudnějšího lesa.
Ale mám otázku k těm žampionům, měl jsem jeden kus a byl chutnej. Ty ostatní chutnali tak chemicky divně a po usmažení byli vevnitř do černa. Pak jsem čichal i k těm co zbyly a nevoněly, ale byly taky cítit lehce takovým smradem. Normálně jsem nikdy žampiony nesbíral (strach ze záměny), tentokrát jsem to risknul a moc dobře to nedopadlo Všechny jsem sebral na jednom fleku.
Asi žampion zápašný. Nejedlý až mírně jedovatý.
E: Smrdí po karbonu.
Naposledy editováno 30.09.2017 21:16:54
3 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři
FILODENDRON píše: Asi žampion zápašný. Nejedlý až mírně jedovatý.
E: Smrdí po karbonu.
karbolu, ale to je jedno
Prostě hnusně chemicky, jako dezinfekce, přesmažením se to nezmění, teď docela rostou... navíc silně žloutnou, nejvíce na spodu třeně, po poranění.Stačí poškrábat nehtem, když rychle a výrazně žloutnou, lepší vyhodit
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři
Creck píše: Dr.Houba> Houbo vcera byl nejaky tvuj kolega ve vsechnoparty a rikal ze pro houbu je nejlepsi ji rozkoupnout do dalky
Neviděl jsem, takže jen tipuju....Baier? On se sice před pár lety zbláznil, ale přesto ho mají novináři rádi
Jinak teda houby se dokážou množit i bez kopání, daleko lepší je ji obejít zdálky a nepoškozovat tak mycelium v podzemí
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři
Pečárka zápašná bývá zaměňována za jedlé žloutnoucí pečárky, jako jsou např. pečárka ovčí (Agaricus arvensis), pečárka hajní či lesomilná (Agaricus silvicola), pečárka hlíznatá či uťatohlíznatá (Agaricus essettei). Všechny jedlé žloutnoucí pečárky voní příjemně po anýzu nebo hořkých mandlích, žloutnou pomaleji a ne tak sytě chromově, navíc žlutá barva na poraněných místech vytrvá i po delší době, neodbarvuje se do hněda či do ztracena.
A ty moje žampiony zežloutly a žlutý taky zůstaly, čili jsem si naivně myslel, že jsem ze hry vyřadil pečárku zápašnou. Poznal bych to fakt jedině podle čichu...
Kocandak píše: Dr.Houba> Já jsem právě četl toto:
Pečárka zápašná bývá zaměňována za jedlé žloutnoucí pečárky, jako jsou např. pečárka ovčí (Agaricus arvensis), pečárka hajní či lesomilná (Agaricus silvicola), pečárka hlíznatá či uťatohlíznatá (Agaricus essettei). Všechny jedlé žloutnoucí pečárky voní příjemně po anýzu nebo hořkých mandlích, žloutnou pomaleji a ne tak sytě chromově, navíc žlutá barva na poraněných místech vytrvá i po delší době, neodbarvuje se do hněda či do ztracena.
A ty moje žampiony zežloutly a žlutý taky zůstaly, čili jsem si naivně myslel, že jsem ze hry vyřadil pečárku zápašnou. Poznal bych to fakt jedině podle čichu...
spíše bych se řídil tím smradem
Je pravda, že žloutnou skoro všechny pečárky ale rychlost změny barvy může být poměrně dost jedinečná, vázána na stáří plodnice, vlhkost a do jisté míry i substrát...
Jinak teda, některé jedlé žampiony třeba smrdí po močovině a to i ty jedlé, není to všeobecně moc vábná skupina hub..ale zase se to krásně pěstuje
1 reakcí na tento příspěvek Houby a houbaři
1 reakcí na tento příspěvek Houby a houbaři
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři
anii píše: Dr.Houba> rostlo to na substratu, na lesni ceste smrkovo borovy les, v trsu, voněla jemne a hezky (prijemne jedle )konzistenci pripominala hlivu a doma do druhého dne zplesnivela... :)
ono to asi nebylo zase tak velké, že? Co líha klubčitá?
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři
2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři
Jen dotaz, Věříš a nebo jakou jistotu poskytují aplikace do telefonu, kdy si houbu nafotíš a ono ti to řekne co to je,
anii píše: Dr.Houba> Ti nevím, z obrázků z netu se mi to moc nezdá... a nebylo to zas tak malé, taková klasika.. odhadem 15-20 cm vysoké, 10 cm klobouk?
ona může být i větší....podle toho růstu v trsu bych to na moc jiný rod neviděl...ona je poměrně variabilní v barvě i velikosti...něco jako třeba václavky, většinou jsou malé, ale viděl jsem i 25cm kloubouk...
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři
FJRPEPA píše: Dr.Houba>
Jen dotaz, Věříš a nebo jakou jistotu poskytují aplikace do telefonu, kdy si houbu nafotíš a ono ti to řekne co to je,
byl bych k tomu poněkud skeptický. Tedy, pokud třeba naprosto netušíš o co jde, tak tě to asi nasměruje, ale problém je v tom, že jsou zde ty jemné "nuance", které appkou nepodchytíš. Jen z fotky je to podle mě spíše loterie, pokud k tomu přidáš třeba vůni, stanoviště a podobně, tak už se dostáváš k relevantnějším informacím, ale pořád je lepší sbírat prostě houby, které znáš
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři
1 reakcí na tento příspěvek Houby a houbaři
edit: teda baštit se má jen ta nezinkoustovaná, ale mně i ta mladá doma druhý den zinkoustuje...
Naposledy editováno 02.10.2017 12:46:45
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři
anii píše: A mimochodem mi na zahradě vyrostl Hnojník obecný. Několikrát jsem ho našla u cest, ale já vám nevím, je to snad jediná houba, která na mě působí tak nějak odpudivě na omak. Měkká, inkoustová. Takže jsem ji ještě nepozřela. A někde jsem četla, že když se nakombinuje s alkoholem, tak působí jako ten lék, který se podává alkoholikům, aby jim bylo hodně zle a nezpříjemnilo jim to chlastat. Zkoušel jste to někdo?
edit: teda baštit se má jen ta nezinkoustovaná, ale mně i ta mladá doma druhý den zinkoustuje...
antabusový efekt je prokázaný u jiných hnojníků, co vím tak inkoustový a třpytivý...ty teď dokonce myslím patří do jiného rodu než ten obecný. Ale teda, pít na to něj alkohol bych taky radši nezkoušel
Jinak mě to taky odpuzuje k jídlu, ale o víkendu jsem přesvědčil Dannyho a Zuzuki aby jich pár sebrali, tak ti určitě dají lepší report o chuti
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři
Dr.Houba píše: antabusový efekt je prokázaný u jiných hnojníků, co vím tak inkoustový a třpytivý...ty teď dokonce myslím patří do jiného rodu než ten obecný. Ale teda, pít na to něj alkohol bych taky radši nezkoušel
Jinak mě to taky odpuzuje k jídlu, ale o víkendu jsem přesvědčil Dannyho a Zuzuki aby jich pár sebrali, tak ti určitě dají lepší report o chuti
Jestli jim ještě teď není zle...
Já četla tady , že je špatnej, celkově těch článků koluje víc, ale ono už jsem toho četla i o jiných houbách dost, takže na internetové články docela kašlu. Smutné je, že já mám atlas, v kterém jsem našla chybu, babička má atlas, v kterém jsem našla chybu, to už mi přijde dost špatně. U mě konkrétně přehodily fotky píchavek, u babičky už nevím čeho...