První závod Mogul Supermoto 2013 - MM ČR

Jaro už začalo, léto už jsme letos taky zažili, ale na víkend se do Sosnové vrátila skoro zima. V neděli ráno ukazoval teploměr pět stupňů, v noci zapršelo a tak mokrý studený asfalt zrovna k ježdění nevyzýval. Byl to však začátek letošního seriálu Mogul Supermoto 2013 Mezinárodního mistrovství České republiky a tak tomu, kdo chtěl připisovat body do seriálu nezbývalo než se do toho dát.

V neděli tak bylo přihlášených 66 jezdců, bohužel však bez letošních stálých účastníků ME a MS. 

Jasným favoritem v v prestižní třídě S1 byl Pavel Kejmar. Ještě před pár týdny jsme všichni byli připraveni na to že bude v MS česká trojka a Pavel Kejmar měl být třetí. Bohužel, vývoj situace tomu nepřál a tak Pavel startoval místo v Itálii doma. A nutno říct, že domácí divák, může být rád. Pavel při prvním startu ulil start a jeho následný trest 5 vteřin Stop and Go, pěkně zamíchal polem. Než si Pavel odpykal trest předjel ho týmový kolega Erik Provazník a za ním letící Vít Janoušek, ale i Lukáš Ducháček spolu s Danielem Kičkou, který ještě loni zkoušel velká kola po přechodu z motokrosu a letos se hned vrhnul na malých kolech mezi nejrychlejší. Nicméně Kejmar nenechal nikoho na pochybách proč měl startovat v MS a postupně všechny soupeře předjel. A tak Kička, Ducháček, pak Provazník a nakonec i Janoušek spatřili Kejmarovi záda. A co se nepovedlo v první jízdě naplnilo se ve druhé. Kejmar nezaváhal a dal si ostatní stylem start – cíl s odstupem 2,5 vteřiny na druhého Janouška. Ten sice měl slabší start, ale nakonec Provazníka předjel a tak pořadí v cíli bylo i obrazem stupňů vítězů. Tedy Kejmar, Janoušek a Provazník. A shoda pořadí v první a druhé jízdě pokračovala i dále v poli. Čtvrtý Ducháček, za ním Kička, Schmid a Tůma. Až od osmého místa se umístění začla rozcházet.
Naopak v kategorii S2 byla shoda jen u vítěze. A vítěz to byl překvapující. Kdysi udivoval na hladkých velkých Mitaskách v MX Cupu, pak zmizel z očí, loni se vrátil na malých kolech a nebylo to ono. Letos zahlásil návrat na velká kola, ale mezi samá malá kola. A byl to návrat ve velkém na velkých. Vítězem se totiž stal s neuvěřitelným náskokem Pavel Kajgr. V první jízdě nadělil druhému 9 a v druhé dokonce 15 vteřin. Vítěz tedy jasný a vypadá to že až do konce sezony. To o druhé místo už se vedly boje. Nakonec byl průbojnější Jirka Bartoš, který v druhé jízdě připsal druhé místo a s kombinací třetího z první dojel celkově druhý. Jistě lepšího umístění by dosáhl nováček Petr Ludvík z týmu KRTZ s.r.o., ale nervy zapracovaly a při obou startech se Petr utrhl a ulil start a tak penalizace Stop and Go neminula ani jeho. V první jízdě nakonec ještě vybojoval druhé místo, ale ve druhé navíc nešťastně při doskoku prorazil zadní gumu a tak do prostoru Stop and Go dojížděl už na poloprázdné gumě a následně závod vzdal. Díky tomu se podařilo pátému z první jízdy Aleškovi Cikánkovi z Orion Litomyšl – RS Petrol týmu urvat třetí místo a to i celkově. Čtvrtý pak byl dvakrát po sobě a i celkově Ludvíka týmový kolega Zdeněk Klobása.

Nejslabší účast byla jednoznačně v kategorii S3 PitBike. Celkem pět jezdců a v cíli druhé jízdy nakonec jen tři. Nicméně jasným favoritem již několik let Adam Bajer a ani letos se nic nemění. Za ním Marek Petr dvakrát druhý a třetí do party na stupně pak Jirka Hůla.

Nakonec nám zbyly čtyřkolky v kategorii S4 Quad. Sice poslední v článku, ale celkově určitě na přední místa. Celkově totiž dorazilo devět závodníků a bylo se na co dívat. Po dlouhých letech se objevila konkurence ze zahraničí a Švéd Niclas Lundback měl v Martinovi Liškovi zdatného soupeře. Martin dlouho jezdil čtyřkolky v terénu a letos se rozhodl zkusit supermoto a určitě mu jde velmi dobře. Lundbackovi šlapal na paty fest a v obou jízdách mu proletěl doslova za zády. A tak supermoto matador Vláďa Bouška a i ostatní jezdci se dostali až skoro do role diváků, když dojížděli za touto dvojicí skoro po půl minutě. Nicméně Vláďa měl plné ruce a nohy práce s tím aby za sebou v obou jízdách udržel Petr Poláka. Ale nakonec udržel a tak stupně vítězů byli obsazeny v pořadí Lundback, Liška, Bouška.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist