WSBK Thajsko – Druhý závod vyhrál Davies, Rea vede šampionát

Druhý podnik mistrovství světa superbikových motocyklů na okruhu Chang International Circuit v Buriramu skončil očekávaným dnem závodu. Na programu byly zahřívací tréninky obou šampionátů FIM Superbike a FIM Supersport a pak už následovaly samotné závody. V klání WorldSSP slavil vítězství Randy Krummenacher, jemuž se podařilo porazit jezdce tovární stáje tří ladiček. Ve druhém závodu WorldSBK vyhrál Chaz Davies, druhé a třetí místo patřilo jezdcům tovární Yamahy Michaelu VD Markovi a Alexi Lowesovi. Český závodník Ondřej Ježek nebodoval ani v neděli. Lídrem průběžného hodnocení je před návratem do Evropy Jonathan Rea, který vede náskokem dvou bodů na druhého Marca Melandriho. Třetí kolo světové série je na programu v polovině dubna ve španělské Aragonii.

Kapitoly článku

MS Superbike – Závod (2)

Do 20 kol druhého závodu v Buriramu startoval z první řady Leon Camier (Red Bull Honda World Superbike Team), Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) a Tom Sykes (Kawasaki Racing Team). Druhá řada Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team), Marco Melandri (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) a Eugene Laverty (Milwaukee Aprilia). Z třetí řady vyrazil Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), Xavi Forés (Barni Racing Team) a Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team). Český závodník Ondřej Ježek (Guandalini Racing) odstartoval devatenáctý ze sedmé řady.

Po startu si Leon Camier první místo neudržel a do druhého kola najížděl ve vedení Alex Lowes, druhý jel Michael van der Mark, třetí už byl Jonathan Rea, čtvrtý Marco Melandri, pátý Leon Camier a vedoucí skupinu uzavíral Eugene Laverty. Vpředu jeli jezdci Yamahy, kteří místo, aby začali tahat a navyšovat náskok, bojovali mezi sebou, což je pochopitelně zpomalovalo. Rea později chyboval, byl delší na brzdy a propadl se na šestou pozici. Tom Sykes byl až jedenáctý, Ondřej Ježek jel devatenáctý.

V pátém kole vedl Michael van der Mark, druhý byl Alex Lowes a na třetí pozici jel Chaz Davies. Marco Melandri bojoval o čtvrté místo s Jonathanem Rea, který znovu chyboval, ale ztráta nebyla zvlášť citelná, co se týče pozic. Naopak Italova Ducati byla nesmírně neklidná a na maximálce se mu někdy rozvlnila tak, že měl co dělat, aby ji udržel v přímém směru. K incidentu došlo mezi Eugene Lavertym a Jordi Torresem (MV Agusta Reparto Corse). Laverty zůstal ležet mimo dráhu na zemi a museli zasahovat zdravotníci. Ve zdravotním centru skončil také Španěl Torres. V závodu už nepokračoval Ondřej ježek. Tom Sykes zajel v sedmém kole do boxů a závod ukončil.

V polovině závodu vedl Chaz Davies, který si na zadním kole vezl Michaela VD Marka. Třetí Alex Lowes už na první dva ztrácel dvě sekundy a za sebou měl Španěla Forése, který se rychle přibližoval. Na pátou pozici se posunul Jonathan Rea, který neustále bojoval s Marcem Melandrim. Ital měl ale problémy, jeho Ducati byla hodně neklidná až v jednu chvíli probrzdil, což pro Melandriho znamenalo propad na sedmou pozici. Rea byl najednou sám a mohl se věnovat stíhací jízdě za Foresem od něhož ho dělily nějaké tři sekundy.

V patnáctém kole závodu vedl Chaz Davies náskokem necelých dvou sekund na Michaela VD Marka. Alex Lowes zůstával třetí a u tří ladiček by tento výsledek rali všemi deseti. Xavi Forés jel čtvrtý a zatím to nevypadalo, že by měl na to atakovat třetího Lowese. Španěl měl náskok 1,5 sekundy na pátého Jonathana Rea, který ztrátu velmi rychle stahoval. V závodu pokračoval patnáct závodníků, takže dle hesla kdo dojede, ten boduje.

Druhý závod superbiků v Thajsku vyhrál Chaz Davies. Na druhé pozici projel cílem Michael van der Mark a třetí byl Alex Lowes. Jonathan Rea závod dokončil čtvrtý. Nejlepším jezdcem netovární stáje byl pátý v pořadí Xavi Forés. S osmým místem může být spokojen nováček Toprak Razgatlioglu (Kawasaki Puccetti Racing) a rád bude rovněž Američan Patrick Jacobsen (TripleM Honda World Superbike Team), který si připisuje body za desáté místo. Ondřej Ježek uviděl v závodu černou vlajku. Měl technický problém při startu, zřejmě měl závod ukončit, ale vrátil se zpět na dráhu. Každopádně na letošní víkend v Thajsku nebude vzpomínat v dobrém.

Superbike World Championship – Závod (2) - 20kol
33°C, dráha suchá, 41°C, vlhkost: 43%
1. # 7 DAVIES Chaz Ducati Panigale R 31'23.406
2. # 60 VAN DER MARK Michael Yamaha YZF R1 +2.185
3. # 22 LOWES Alex Yamaha YZF R1 +3.884
4. # 1 REA Jonathan Kawasaki ZX-10RR +6.554
5. # 12 FORES Xavi Ducati Panigale R +8.973
6. # 2 CAMIER Leon Honda CBR1000RR +10.647
7. # 33 MELANDRI Marco Ducati Panigale R +17.523
8. # 54 RAZGATLIOGLU Toprak Kawasaki ZX-10RR +21.618
9. # 32 SAVADORI Lorenzo Aprilia RSV4 RF +25.345
10. # 99 JACOBSEN PJ Honda CBR1000RR +27.076
11. # 68 HERNANDEZ Yonny Kawasaki ZX-10RR +28.668
12. # 76 BAZ Loris BMW S 1000 RR +29.004
13. # 40 RAMOS Román Kawasaki ZX-10RR +30.434
14. # 45 GAGNE Jake Honda CBR1000RR +30.527
           
  Závod nedokončil/neklasifikován:  
  # 36 MERCADO Leandro Kawasaki ZX-10RR  
  # 66 SYKES Tom Kawasaki ZX-10RR  
  # 81 TORRES Jordi MV Agusta 1000 F4  
  # 50 LAVERTY Eugene Aprilia RSV4 RF  
DSQ # 37 JEZEK Ondrej Yamaha YZF R1  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
jannyk přispěla 0.5 Kč
masi přispěl 0.5 Kč
RegiusKca přispěl 0.5 Kč
Oncek přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist